CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko pracuje na podmořských dronech vybavených AK-47

Ruský státní zbrojařský podnik Rostec prohlásil, že pracuje na výrobě podmořského dronu vybaveného útočnou puškou, který by měl strážit přístavy, mosty a další důležitá místa. Proběhly už i první testy.

V současné době jsou ponorky vyzbrojeny všemi možnými druhy zbraní od torpéd až po balistické střely s jadernou hlavou. Nyní však ruský státní zbrojařský koncern Rostec přišel s informací, že vyvíjí první podvodní dron, který má být vyzbrojen útočnou puškou.

Společnost Rostec prohlásila: „Dron již prošel prvními zkouškami v moři. Další plnohodnotné zkoušky budou probíhat na začátku zimy. Jedná se o naprosto jedinečný projekt, protože zatím nikoho nenapadlo vyrobit dron s ručními zbraněmi. Navíc jen málo zemí na světě disponuje automatickými ručními palnými zbraněmi, které dokáží fungovat pod vodou.

Jeho hlavní náplní práce by pak měla být ochrana přístavů, mostů, námořních základen a lodí od nepřátelských potápěčů či jiných ozbrojených sil.

Prozatím Rostec nespecifikoval, jaký konkrétní model útočné pušky bude dron obsahovat. Rusko však v sedmdesátých letech vyvinulo podvodní pušku APS, která byla v podstatě variantou známé AK-47. Místo klasických kulek se APS nabíjel upravenými šípy, které mají pod vodou stabilnější trajektorii. Další informace však Rostec neposkytnul. Zatím není známo, jako bude dron ovládán, zda z pobřežní stanice, z lodi nebo přímo ve vodě nějakým potápěčem.

Na světě již existují různé typy dronů, které mají spíše odhalit blížící se nepřátelské plavidlo či ponorku. Amerika však varuj, že i když je k dronu přimontována nějaká palná zbraň, rozhodnutí o vypálení musí vždy přijít od člověka. Toto varování je i v souladu s podepsaným závazkem, kde 2400 odborníků prohlašuje, že nebudou vyrábět roboty zabijáky s umělou inteligencí, viz náš nedávný článek.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rusko pracuje na podmořských dronech vybavených AK-47

Středa, 29 Srpen 2018 - 11:57 | DRK | To by mně zajímalo co vlastně skutečně měli na...

Zobrazit diskusi