CDR.cz - Vybráno z IT

2 400 odborníků na umělou inteligenci podepsalo závazek proti vraždícím robotům

Na Mezinárodní konferenci o umělé inteligenci (IJCAI) pořádané letos ve Stockholmu byl podepsán závazek více než 2 400 lidmi proti vyrábění autonomních vraždících robotů. Nechtějí autorizovat roboty k tomu, aby rozhodovali o lidských životech.

Na Mezinárodní konferenci o umělé inteligenci (IJCAI) pořádané Institutem pro budoucnost života, která se konala v roce 2018 ve Stockholmu, byl podepsán více než 2 400 osob, kteří pracují v oblasti umělé inteligence a robotiky, závazek proti používání a zneužívání autonomních zbraní, popř. robotů určených k zabíjení. Mezi signatáři nechyběl ani Google, DeepMind, XPRIZE Foundation, Evropská asociace pro AI nebo Elon Musk.

"Nemůžeme předat rozhodnutí o tom, kdo žije a kdo umírá strojům, nemají k tomu etiku a doporučuji vám a vašim organizacím, aby se zavazovali také. Zabráníme tím, aby válka byla v tomto směru ještě strašnější," prohlásil profesor Walsh z Univerzity Nového Jižního Walesu (UNSW).

Těchto 2 400 lidí představuje zástupce zhruba 150 společností z 90 různých zemí světa. Zároveň je tento závazek také výzvou vládám, vědeckým akademiím a průmyslu, aby v budoucnosti zachovávali přísné mezinárodní normy a legislativu, která zabrání případnému šíření a využívání autonomních smrtících zbraní. Podle Institutu je smrtící autonomní zbrojní systém takový, který dokáže identifikovat, zamířit a zabít člověka bez potřeby rozhodující kontrolní osoby.

Prezident pořádajícího Institutu pro budoucnost života, profesor fyziky v Massachusettském Institutu Technologie Max Tegmark, prohlásil: „Jsem potěšen, že se přední vývojáři AI posunuli od slov k činům a zavádějí zde strategii, kterou ani sami politikové dosud nezavedli. To znamená, že nikdo nevydá povolení smrtícímu autonomnímu robotovi rozhodnout, koho zabije.“ 

Výše zmíněný závazek se však nevztahuje ani na drony, které jsou řízeny lidmi, ani na autonomní systémy určené k obraně. Odborníci přiznávají, že výzkumný pracovník nemá možnost ovlivnit, jak se jím vyrobenou věcí zachází, ale může při nejmenším včas informovat patřičné úřady v případě jakýchkoliv pochybností či obav.

Tento závazek není první ani jediný svého druhu. Podobný závazek učinilo nedávno 50 výzkumníků z 30 zemí světa poté, co zjistili, že Korejský pokročilý institut pro vědu a techniku (KAIST) se chystá i přes zákaz OSN otevřít laboratoř pro výrobu zbraní na bázi umělé inteligence. Po několika dnech KAIST oznámila, alespoň formálně, svoji pasivitu ve vývoji takovýchto zbraní.

Jedním z největších uživatelů technologiích založených na umělé inteligenci je armáda. Díky rozvinutým počítačovým systémům mohou roboti létat, pohybovat se terénem či plavat v moři. Ministři spojeného království uvedli, že Velká Británie nevyvíjí žádné autonomní smrtící zbrojní systémy a že chce mít vždy plně pod kontrolou všechny síly, kterými disponuje. 

Diskuse ke článku 2 400 odborníků na umělou inteligenci podepsalo závazek proti vraždícím robotům

Úterý, 25 Září 2018 - 15:24 | r23 | Realne jsou tyto autonomni stroje to jedine, co...
Pondělí, 30 Červenec 2018 - 20:05 | pavel-sobolik | Také si myslím, že počet podpisů něco takovéhleho...
Středa, 25 Červenec 2018 - 12:21 | x3m | Jedno kolko ludi to podpise, staci jeden, ktory...
Úterý, 24 Červenec 2018 - 15:09 | ps47 3dfx | mno ludia tiez niesu ziaden uzas co sa tyka...

Zobrazit diskusi