CDR.cz - Vybráno z IT

Ruský satelit Kosmos 2576 možná nese vesmírnou zbraň, tvrdí USA

Zdroj: Shuttestock

Americké představitele znepokojuje nedávné vypuštění ruského vojenského satelitu Kosmos 2576, které považují za potenciální vesmírnou zbraň. Tento satelit, vypuštěný minulý týden, se podobá dřívějším ruským "inspektorským" satelitům schopným sledovat a ohrožovat americké špionážní satelity.

Robert Wood, zástupce USA při OSN, uvedl, že Kosmos 2576 byl vypuštěn na nízkou oběžnou dráhu Země a že jeho dráha je stejná jako dráha amerického vládního satelitu USA 314, který provozuje National Reconnaissance Office (NRO). Tato dráha umožňuje ruskému satelitu pravidelně se přibližovat k americkému špionážnímu satelitu, což vyvolává obavy z možného ohrožení.

Kosmos 2576 byl vypuštěn z kosmodromu Pleseck pomocí rakety Sojuz. Jeho dráha je zhruba 445 km nad Zemí se sklonem 97,25 stupně k rovníku. I když se zatím nepřiblížil k USA 314, analytici očekávají další manévry, které by mohly změnit jeho dráhu tak, aby mohl provádět bližší průlety.

Zdroj: Shutterstock

Historie ruských inspektorských satelitů

Tento scénář není nový. V minulosti Rusko vypustilo satelity Kosmos 2542 a Kosmos 2558, které se také přibližovaly k americkým špionážním satelitům. Kosmos 2542 dokonce uvolnil menší sub-satelit, Kosmos 2543, který prováděl vlastní průlety poblíž amerických satelitů. V roce 2020 tento sub-satelit vypustil projektil do vesmíru, což americké vesmírné velení označilo za "nedestruktivní test vesmírné protidružicové zbraně".

Ruské odmítnutí a širší kontext

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov označil tvrzení USA za "falešné zprávy". Přesto Rusko v minulosti prokázalo schopnost vynášet nepřátelské satelity pomocí různých metod. Například v roce 2021 zničilo jeden ze svých vysloužilých satelitů pomocí pozemní rakety a rozmístilo několik laserových jednotek Peresvet schopných vyřadit satelit na oběžné dráze.

Američtí činitelé tvrdí, že Rusko a Čína představují největší hrozbu v oblasti vesmírných zbraní. Většina aspektů ruského vesmírného programu je na ústupu, ale stále má schopnosti, které nelze podceňovat. Spojené státy také vyvíjejí vlastní inspektorské satelity a investují do vesmírné obrany.

Výzva pro budoucnost

Generál letectva Charles "CQ" Brown, předseda společných náčelníků štábů, nedávno prohlásil, že vesmír je nyní mnohem náročnější prostředí než dříve. Podle něj bylo dříve nemyslitelné, že by ve vesmíru mohlo dojít ke konfliktu. Dnes je však vesmír považován za další válečnou doménu, a proto je nezbytné investovat do obranných schopností ve vesmíru, stejně jako v jiných oblastech, jako je vzdušný, pozemní nebo námořní prostor.

Americká armáda se tak připravuje na možné hrozby a snaží se zajistit, aby její satelity byly schopny čelit potenciálním útokům. Kosmos 2576 je dalším příkladem eskalujícího napětí ve vesmírném prostoru, kde se vedle výzkumu a civilních aktivit objevují i vojenské zájmy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ruský satelit Kosmos 2576 možná nese vesmírnou zbraň, tvrdí USA

Středa, 29 Květen 2024 - 08:08 | miro | o usáckej pravde sa nepochybuje, stačí vypúšťať...
Středa, 29 Květen 2024 - 08:05 | miro | klasika, čihák a jeho bludy...
Úterý, 28 Květen 2024 - 20:00 | Milan Jelito | pekne prosim, misto dezinformaci, nejake realne...
Úterý, 28 Květen 2024 - 14:50 | Libor Míšek | "tvrdí" a "možná" v jedné...

Zobrazit diskusi