CDR.cz - Vybráno z IT

Ruský těžký úderný dron Suchoj S-70 Ochotnik má za sebou první testovací let

Ruský těžký úderný dron Suchoj S-70, který se může pochlubit maximální vzletovou hmotností kolem 20 tun a doletem 6000 km, má za sebou první úspěšný testovací let. Tyto mohutné drony se stanou robotickými parťáky pro stíhačky Su-57.

Bezpilotní letoun Suchoj S-70 úspěšně zvládl svůj první testovací let. První let se měl uskutečnit 3. srpna, ale Rusové bohužel bezprostředně po testu nezveřejnili žádné videonahrávky z testovacího letu. Začaly proto panovat pochybnosti, jestli test skončil úspěšně, ale ty byly včera definitivně rozptýleny, když Ministerstvo obrany Ruské federace zveřejnilo nahrávku z testovacího letu.

První testovací let tohoto ruského mohutného bezpilotního letounu se uskutečnil 3. srpna ve 12:20 moskevského času. Testovací let měl proběhnout z jednoho blíže neurčeného ruského vojenského letiště. Samotný testovací let trval déle než dvacet minut. S-70 se při testovacím letu nacházel v nadmořské výšce kolem 600 metrů, několikrát obletěl letiště a následně úspěšně přistál.

S-70 Ochotnik je bezpilotním letounem, který spadá do kategorie stealth letounů. Je koncipován jako samokřídlo, přičemž jeho maximální vzletová hmotnost má činit úctyhodných 20 tun, což z něho s přehledem dělá nejtěžší bezpilotní letoun ruských vzdušných sil. Rozpětí křídel Ochotniku je odhadováno na 19 metrů a může dosáhnout maximální rychlosti kolem 1000 km/h. S-70 má být vybaven pohonnou jednotkou AL-31F, případně do budoucna AL-41F. Dolet tohoto dronu by měl být 6000 km.

Těžký úderný dron je vybaven dvěma vnitřními šachtami pro umístění protizemních střel. S-70 pojme do vnitřních šachet výzbroj o hmotnosti až 2 tuny. Dále má být dron vybaven systémy pro vedení radioelektronického boje. S-70 má sdílet spoustu technologií se stíhacím letounem Su-57, přičemž S-70 následuje koncepci Loyal Wingman – věrný parťák pro velící stíhačku.

S-70 tak představuje robotického wingmana pro pilotovanou stíhačku Su-57. V kostce se jedná o koncepci, kdy velící stíhačku, v tomto případě Su-57 bude doprovázet několik robotických wingmanů S-70, které budou operovat někde v předních pozicích na bojišti a vytvoří pro pilotovanou stíhačku předsunutou senzorovou síť. Těžké úderné drony pak mohou vést radioelektronický boj proti technologicky vyspělému protivníkovi, případně vypálit střely ze svých vnitřních šachet proti cílům nacházejícím se na zemi nebo na moři.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ruský těžký úderný dron Suchoj S-70 Ochotnik má za sebou první testovací let

Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 17:21 | Pety | Aha, tak to mě netrklo. Díky.
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 15:10 | Gojko Klatić | Ta vrchní pozice vstupu vzduchu, se volí spíše z...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 14:18 | Tomáš Černák | Je, zejména na motor Al-41F. Plán je, že letoun...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 10:52 | corwin78 | Pěkná hračka. A mohu s tím létat na louce u nás...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 10:15 | Vratislav Boch | To neni okno ale nasavaci otvor proudoveho motoru...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 09:50 | Pety | Zajímal by mě důvod pro přední okno. Vypadá to...

Zobrazit diskusi