CDR.cz - Vybráno z IT

S emulátorem Nintendo Switch už lze hrát Super Mario Odyssey od začátku do konce

Herní konzole Nintendo Switch je tady s námi něco přes rok a už se objevil funkční emulátor, který dokáže rozjet první hry původně určené jen pro Switch i na PC platformě. První velkou hrou co jde hrát na PC je Super Mario Odyssey.

Emulátor Yuzu, který umožní přehrávat hry původně určené pro herní konzoli Nintendo Switch, je ve vývoji od jara loňského roku. Zakladatelem tohoto projektu je jeden z programátorů populárního emulátoru Citra 3DS, což je emulátor, který umožňuje přehrávat hry z konzole Nintendo 3DS na PC.

Prvním významnějším milníkem ve vývoji Yuzu emulátoru byl letošní duben, kdy Yuzu mohl na PC spouštět první komerční hry. Byly to tituly The Binding of Isaac: Afterbirth+, Puyo Puyo Tetris a Cave Story+. Druhým významným milníkem pak je skutečnost, že nyní jde přehrávat na PC jeden z vlajkových titulů určených pro konzoli Switch. Je to videohra Super Mario Odyssey, která je na Switchi velmi populární, což dokazují i prodeje. Zatím se prodalo na 12,7 miliónů kopií hry Super Mario Odyssey.

Nyní je tato videohra hratelná i na PC, a to od začátku až do konce. Emulátor je zatím ale stále experimentální a tak je nutno počítat s různými obtížemi při hraní, jako jsou grafické glitche nebo propady fps.

Emulátor Yuzu lze nainstalovat pod Windows, MacOS nebo Linuxem a využívá API OpenGL 4.3. Programátoři emulátoru aktuálně na celý projekt vybírají na Patreonu finance ve výši přes 500 dolarů měsíčně, což je o hodně méně, než např. u emulátoru Cemu (WiiU), tam se to blíží už k osmi tisícům dolarům za měsíc.

A co společnost Nintendo? Ta momentálně bojuje proti pirátským webům, které nabízejí ROMy, respektive pirátské kopie starých videoher z minulých generací nintenďáckých herních konzolí. Mnoho webů už přestalo poskytovat nelegální ROMy, aby jejich majitelé předešli žalobám ze strany Nintenda.

Co se týče emulátoru Yuzu a společnosti Nintendo, tak budeme muset počkat a uvidíme, jak bude Nintendo v budoucnosti na tento emulátor reagovat. Zatím je emulátor experimentální a k dokonalosti má hodně daleko.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S emulátorem Nintendo Switch už lze hrát Super Mario Odyssey od začátku do konce

Žádné komentáře.