CDR.cz - Vybráno z IT

Sailfish OS na androidím telefonu? Nexus 4 jej úspěšně rozběhl! [video]

Sailfish OS na Androidu - img4
Mladičký operační systém Sailfish OS prozatím spatříme jen na finském smartphonu Jolla. Na YouTube se ale objevilo video, kde je během tří minut nainstalován i na Nexus 4 s odemčeným bootloaderem.

Bývalí zaměstnanci Nokie si vyšlapují vlastní cestičku v mobilním byznysu. Vloni představený smartphone Jolla - jež v listopadu konečně dorazil na evropský trh - se dočkal poměrně velikého zájmu (nejen) finských spotřebitelů. Svůj podíl na tom jistě má i vlastní operační systém Sailfish postavený na linuxu, který dovoluje spustit většinu aplikací pro Android, tedy nejen ty nativní. Vzhledem ke konečné cenovce telefonu se s ním ale nakonec setkají jen ti majetnější, cena se totiž pohybuje kolem třinácti tisíc korun bez daně, což je srovnatelné s konkurenčními vlajkovými smartphony (na tuzemském trhu se Jolla neprodává).

Není tedy divu, že mnoho milovníků alternativních operačních systémů napadla otázka, zda nepůjde nový a zajímavě vypadající Sailfish rozjet i na jiném chytrém telefonu s linuxovým systémem. V současné době už známe odpověď: Jeden z finských majitelů Jolly vycucnul z paměti telefonu data samotného operačního systému a při troše kreativity jej úspěšně nainstaloval na smartphone Nexus 4 od Googlu (vyrobilo jej LG v roce 2012).

Sailfish OS na Androidu - img2

Před instalací systému bylo samozřejmě zapotřebí odemčeného bootloaderu. Oblíbený ROM manažer ClockworkMod Recovery se pak postaral o spuštění jeho instalace, která trvala necelé tři minuty. Autor videa sice neukázal plnou funkcionalitu nebo krátkou prohlídku systému, podle průvodních tipů pro snažší práci s uživatelským prostředím je ale jasné, že byl Sailfish bezproblémově nainstalován. Mrkněte na video:

Už před koncem loňského roku zmínili samotní vývojáři systému Sailfish, že jej časem plánují uvolnit právě i pro některé modely Nexus – konkrétně pro telefony Nexus 4 / 5 nebo tablet Nexus 7 od Asusu. Od té doby ale žádná nová informace nepadla, ani na internetu není nikde ke stažení instalační ZIP balíček. Podle přiloženého videa potvrzující úspěšnou instalaci by mohl jít systém teoreticky nainstalovat takřka na jakýkoli rootnutý telefon s Androidem a otevřeným bootloaderem. Zda bude někdy jeho instalačka volně stažitelná pro veřejnost, to ale prozatím nevíme.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sailfish OS na androidím telefonu? Nexus 4 jej úspěšně rozběhl! [video]

Pátek, 24 Leden 2014 - 21:07 | RedMaX | Sailfish OS je open-source. Teda kdyz nekdo...

Zobrazit diskusi