CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Galaxy S4 Mini: Menší velikost i výkon, zato ale stále větší než iPhone 5

Samsung Galaxy S4 Mini - úvodní foto
Stejně jako tomu bylo u předchozího modelu Galaxy SIII, i nová S4 přichází v menším a méně výkonném provedení pod názvem Galaxy S4 Mini. Spíše než Mini by si ale zasloužil označení Smaller (menší)...

Nejdříve si shrňme, jaké změny nastaly u předchozího modelu Galaxy SIII a jeho menšího bratříčka Mini. Displej byl zmenšen ze 4,8" na rovné 4 palce a čtyřjádrový procesor Exynos zaměnil Samsung za dvoujádrový ST-Ericsson s menším taktem 1 GHz. Velikost interního úložiště se změnila na poloviční kapacitu 8 GB a „zeštíhlení“ se nevyhnul ani akumulátor. Krom toho ubyly také 3 megapixely u rozlišení fotoaparátu, konkrétně z 8 na 5 MPix. Vzhledem k časovému rozmezí mezi uvedením obou přístrojů bylo jediné navýšení (v základu) ve verzi operačního systému Android na 4.1 Jelly Bean. Velmi podobné změny potkaly i dnes představovanou menší verzi stávající vlajkové lodi, telefonu Galaxy S4.

Mnozí z nás možná čekali, že se stejného kroku nedočkáme. Starší SIII Mini totiž vzbudil mnohem menší zájem, než jeho větší sourozenec, a odrazem toho byla i jeho několikanásobně menší prodejnost. I ta ale zřejmě Samsungu stačila a po jeho vzoru se menšího bratříčka dočká i smartphone Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 Mini - úvodní fotoSamsung Galaxy S4 Mini - černá, bokSamsung Galaxy S4 Mini - černá, záda

Oproti telefonu Galaxy SIII Mini ale není u S4 tak výrazná změna v samotné velikosti telefonu. V konečném důsledku je totiž stále o trochu větší, než konkurenční iPhone 5. Z původních 5" byl displej u verze Mini zmenšen na 4,3 palce a jeho rozlišení je nyní 960 x 540 pixelů (původně FullHD). Jeho typ zůstal stejný, tedy Super AMOLED. Čtyřjádrovému procesoru byla dvě jádra odebrána a také snížena frekvence na 1,7 GHz. Velikost úložiště je nyní rovněž polovičních 8 GB a o čtvrtinu menší je operační paměť – z původních 2 GB má nyní hodnotu 1,5 GB. Rozlišení hlavního fotoaparátu bylo sníženo, snímky nyní pořídí v maximálním rozlišení 8 MPix oproti 13 MPix u velké S4. S menším výkonem hardwaru klesá i spotřeba energie, takže bylo ušetřeno i na kapacitě akumulátoru, která se zmenšila o 700 mAh.

Samsung Galaxy S4 Mini - bílá, čeloSamsung Galaxy S4 Mini - bílá, bokSamsung Galaxy S4 Mini - bilá, záda

Ostatní výbava telefonu zůstala beze změn a v jejím čele tedy nalezneme operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Touchwiz a některými chytrými funkcemi, dříve představenými na S4. (Výčet inovativních funkcí naleznete v našem březnovém článku.)

Samsung Galaxy S4 Mini - porovnání s S4
S
rovnání telefonů Galaxy S4 a S4 Mini

Bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth jsou již dnes standardem, krom nich podporuje telefon také 3G/4G sítě a technologii NFC pro rychlý přenos informací například mezi telefony či platebním terminálem. Stejně jako u vetšího sourozence, vlastní model Mini také infračervenou diodu, díky níž můžete smartphone použít jako bezdrátový ovladač k vaší televizi.

Samsung Galaxy S4 Mini - bílá, profilSamsung Galaxy S4 Mini - černá, profil

Rozměry telefonu Samsung Galaxy S4 Mini jsou 124,4 x 61 x 8,9 mm a jeho hmotnost činí 107,7 gramů, což je o 22,3 gramu méně, než váží S4. Vyráběn bude ve třech variantách – první s podporou 3G sítí, druhá s technologií LTE a třetí se 3G a dvěma sloty na SIM kartu. Zatím ale bohužel nevíme, s jakými verzemi přijde Samsung na evropský trh.
 

  Galaxy S4 Galaxy S4 Mini
Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean Android 4.2.2 Jelly Bean
Procesor čtyřjádrový, 1,9 GHz
Qualcomm Snapdragon 600
dvoujádrový, 1,7 GHz
Qualcomm Snapdragon 400
Displej 5" Super AMOLED,
kapacitní, 441ppi
4,3" Super AMOLED,
kapacitní, 256ppi
Operační paměť 2 GB 1,5 GB
Grafika Adreno 320 Adreno 305
Úložiště 16 / 32 / 64 GB
+ MicroSDXC
8 GB 
+ MicroSDXC
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n

Bluetooth 4.0

A-GPS

3G / LTE

NFC

IR dioda

3,5 mm jack

MicroUSB
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n

Bluetooth 4.0

A-GPS

3G / LTE

NFC

IR dioda

3,5 mm jack

MicroUSB
Fotoaparát Zadní - 13 MPix, LED, FullHD video, BSI senzor, HDR

Přední - 2 MPix
Zadní - 8 MPix, LED, FullHD video, HDR
Přední - 2 MPix
Akumulátor Li-Ion, 2 600 mAh Li-Ion, 1 900 mAh
SIM karta Ano Verze s dual-SIM
Rozměry 136,6 x 69,8 x 7,9 mm 124,4 x 61 x 8,9 mm
Hmotnost 130 g 107,7 g

Ve výsledku se tedy nejedná pouze o menší variantu telefonu Galaxy S4, jelikož se i jeho hardwarový výkon zmenšil přibližně na polovinu. Snad tomu bude odpovídat i cena, která zatím není známa a spolu s ní ani datum uvedení na světový trh. Prvotní představení veřejnosti se bude konat 20. června v Londýně a k dispozici bude telefon v bílé či černé barvě plastu. Pro připomenutí zmíním, že se cena telefonu Galaxy S4 pohybuje kolem sumy 17 000 Kč.

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy S4 Mini: Menší velikost i výkon, zato ale stále větší než iPhone 5

Neděle, 2 Červen 2013 - 22:46 | Mastafa | Baterii mohli klidně nechat. Opravdu nevim, proč...

Zobrazit diskusi