CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung konečně uvedl svůj první telefon s Tizenem do prodeje

nepřehlédněte
Samsung Z 1 Dynamic Black 100540613 Orig
Leden se nám pomalu ale jistě přehoupl do druhé poloviny, což podle prosincových zpráv mělo být tím správným časem pro uvedení Tizenu na komerční trh. A také se tak stalo.

Smartphone Samsung Z1 oficiálně vstoupil jako první komerční mobilní telefon a potažmo vlajková loď nového vlastního systému Tizen na indický trh. S cenovkou za 5700 rupií, což představuje cca 92 dolarů respektive cca 2200 korun, chce konkurovat v segmentu low-end telefonů především právě cenou, svižným startem systému a lepší životností baterie, než nabízí konkurenční modely.

Cílem Samsungu je samozřejmě vytvořit kolem Tizenu silnou komunitu nejen programátorů aplikací, ale také samozřejmě uživatelů – zákazníků. Zkrátka vytvořit si takový ekosystém, jako má Google se svým Androidem. Právě Samsung se řadí mezi přední výrobce, jejichž androidí telefony se prodávají nejvíce. Tizen by se chtěl v tomto směru inspirovat a dostat se mezi trojici nejpoužívanějších mobilních systémů.

tizen-new-lead

Samsung to však nebude mít vůbec jednoduché. Aktuálně není připraven (což není skoro žádný nový systém po vývoji) konkurovat co do množství a možností aplikací, na kterých by mohl stavět komunikační strategii. Bude tak velmi obtížné přesvědčit zákazníky, čím se konkrétně telefony s Tizenem v pozitivním slova smyslu liší od konkurenčních modelů. Odklon Samsungu od Androidu a sázka na vlastní systém by mohlo silně zatřást s tržním podílem, což není rozhodně pro jihokorejského výrobce přístupné. Upuštění od uvedení v Rusku a Japonsku s omezením na Indii má Tizenu pomoci především po finanční stránce a v podstatě i strategicky ukázat na nutné kroky v případě expanze do dalších zemí.

Samsung Z1 je mobilní telefon se čtyřpalcovým 480p displejem, nabízí 3MPix fotoaparát na zadní straně, 4 GB vnitřní paměti a podporu pro microSD, stejně jako podporu dual SIM. Baterie by měla na jedno nabití vydržet osm hodin nepřetržitého hovoru, případně až sedm hodin přehrávání videa.

Tizen se samozřejmě nebude omezovat a vlastně se už ani neomezuje pouze na mobilní telefony, Samsung jej nasadil i do svých smartwatch Gear S. Na letošním CESu bylo také potvrzeno, že všechny nové Smart TV Samsungu budou již výhradně používat tuto vlastní platformu. Celý systém je založen na open source Linuxu a používá výhradně HTML5 pro vývoj aplikací (žádný nativní kód), což by směrem k vývojářům mělo dle Samsungu vysílat pozitivní signály.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung konečně uvedl svůj první telefon s Tizenem do prodeje

Pátek, 16 Leden 2015 - 09:48 | WIFT | Haha :) Tak to určitě ne, já měl problém i jen...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 20:15 | LipcaCZ | Wifte, jestli to tam někdy někdo dostane, tak to...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 19:44 | x x | Treba počkať, kým sa vychytajú počiatočné chyby,...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 17:41 | HKMaly | Rikas, kdo krome miliardy a ctvrt indu? A mozna...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 14:11 | corwin78 | Vidím to tak, že Samsung bude muset vývoj...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 13:00 | Pety | Baterie by měla vydržet až osm hodin provozu?...
Čtvrtek, 15 Leden 2015 - 12:13 | WIFT | Kladu si zásadní otázku: zda někdo dostane do...

Zobrazit diskusi