CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung asi přehodnotí plány. Tizen rychle ven, vlastní aplikace dostane později

nepřehlédněte
Samsung Z Tizen Smartphone
Po posledních zprávách o Tizenu to vypadalo, že se jej dočkáme nejdříve v okamžiku, kdy bude připravena dostatečná základna aplikací třetích stran. Samsung ale zřejmě déle čekat nechce nebo dokonce nemůže. Čas jsou peníze a oboje s Tizenem mizí pěkně dlouho...

Na Tizen se v redakci velmi těšíme. Systém sliboval na svém samotném začátku kompatibilitu s aplikacemi dříve dostupné výhradně pro Badu a ve své zatím koncepční třetí verzi i atraktivní a pružné grafické prostředí. Uvedení na trh je však stále ve hvězdách, oficiální zveřejnění stále brzdí chudý aplikační ekosystém, bez kterého měl Samsung obavy systém pustit mezi běžné uživatele. 

Jak jsme si ostatně psali v posledním článku o Tizenu, launch vlajkové lodě s Tizen OS Samsung Z1 v Rusku byl bez většího komentáře stornován, i když bylo zařízení dle informací z vývojářské konference Samsungu připravené. Tizen je dle ohlasů ve své verzi 2.3 stabilní a funkční, chybí mu jen možnost uživatelského přizpůsobení/rozšíření v podobě instalace dalších aplikací - z důvodu jejich omezeného množství, ne že by to přímo neuměl.

Server SamMobile, který můžete znát především jako server se souhrnnou databází veškerého firmwaru pro Samsung telefony, přišel se zprávou, že by se Samsung Z1 mohl objevit oficiálně v distribuci již v lednu příštího roku na indickém trhu. Společně s tím představil i základní specifikaci zařízení.

Samsung Z 1 01Samsung Z 1 08Samsung Z 1 02

Samsung Z1 nabídne 4palcový PLS TFT displej s rozlišením 800x480 obrazových bodů, 1,2GHz dvoujádrový procesor, 768 MB RAM, 4GB úložiště a slot pro microSD kartu (až do 32 GB), baterii s kapacitou 1500 mAh, Wi-Fi, Bluetooth a 3MPix fotoaparát s pevně zaostřeným objektivem.

Samsung Z 1 06

Vysvětlení v obratu smýšlení jihokorejského výrobce se tak přímo nabízí. Samsung Z1 se popere na velmi silném zákaznickém trhu ve škatulce levných telefonů, které dnes ovládají zařízení s Firefox OS nebo Androidem či upraveným androidím Cyanogen OS. Právě specifikace zařízení by mohla být v této skupině zařízení zajímavou volbou a vydělat Samsungu konečně první peníze, které dozajista už nutně potřebuje právě pro rozvoj oficiálních vlastních kompatibilních aplikací a pro podporu dalších vývojářů třetích stran. Aktuální verze Tizenu dle všeho nabídne spuštění aplikací ze Samsung App Store a Nokia Here mapy s podporou offline módu.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung asi přehodnotí plány. Tizen rychle ven, vlastní aplikace dostane později

Pátek, 26 Prosinec 2014 - 00:06 | RedMaX | No jo no, je to tezky, lidi si chtej koupit...
Čtvrtek, 25 Prosinec 2014 - 02:00 | BTJ | Trouba ses ty, kdyz tak slovickaris, to je jak...
Středa, 24 Prosinec 2014 - 11:22 | RedMaX | Ty ses takovej mistni trouba co. :-) Jak muzes...
Středa, 24 Prosinec 2014 - 11:16 | RedMaX | Nevim na co se v redakci tesite. Tizen je takova...
Středa, 24 Prosinec 2014 - 05:42 | BTJ | Atraktivni graficke rozhrani? Sali me oci nebo...
Úterý, 23 Prosinec 2014 - 21:44 | LipcaCZ | ...které dnes ovládají zařízení s Firefox OS......
Úterý, 23 Prosinec 2014 - 18:10 | HKMaly | Kdyby to normalne umelo poustet "cizi"...

Zobrazit diskusi