CDR.cz - Vybráno z IT

Severní Korea má novou ponorku schopnou nést střely s jadernými hlavicemi

Severní Korea zveřejnila fotografie nové raketonosné ponorky, která bude moci odpálit až tři balistické střely vybavené jadernými hlavicemi. Ponorka může ohrozit americké vojenské základny v Japonsku a potažmo v celém asijsko-tichomořském regionu.

Severokorejská státní televize KCTV odvysílala tento týden snímky nově postavené severokorejské ponorky, která je schopná nést balistické střely. Jde o konvenční ponorku vybavenou do budoucna až třemi balistickými raketami, schopnými dopravit na místo určení s vysokou přesností bojovou hlavici s jadernou náloží.

Samotná ponorka představuje zřejmě hloubkovou modifikaci staré sovětské, respektive čínské dieselelektrické ponorky projektu 633 (Romeo v kódovém označení NATO). Sověti pro své potřeby postavili celkem 20 ponorek této třídy, ty ovšem už vyřadili ze své flotily v průběhu 80 let. Pro potřeby čínského námořnictva bylo v minulosti postaveno celkem 84 ponorek této třídy. Severokorejci získali od Číny 7 ponorek projektu 633/Romeo a dalších 16 bylo za asistence Číny sestaveno v severokorejských loděnicích.

Severokorejské námořnictvo v současnosti odhadem disponuje přibližně 72 ponorkami. Je to 40 ponorek třídy Sang-O o výtlaku 370 tun určených pro útočné, diverzní a průzkumné operace. Dále 10 ponorek třídy Yono o výtlaku 130 tun (jedna z ponorek Yono měla potopit jihokorejskou korvetní loď Cheonan) a asi 20 ponorek projektu 633/Romeo o výtlaku 1830 tun.

Nová raketonosná ponorka KLDR (označovaná jako Sinpo-C) není jedinou ponorkou schopnou odpalovat balistické střely. Severokorejci ještě disponují strategickou raketonosnou ponorkou Sinpo-B, která může odpálit jednu nebo dvě balistické střely a slouží zřejmě jako technologický demonstrátor. Výtlak ponorky Sinpo-C je zřejmě větší než 2000 tun.

Ponorky mohou odpalovat balistické střely Bukkeukseong-1 (KN-11) o doletu 1400 km. KLDR má i pozemní verzi Bukkeukseong-2 (KN-15) s doletem 2300 km a zřejmě pracuje na nové námořní verzi Bukkeukseong-3, která bude mít mnohem větší dolet než KN-11.

Severní Korea tímto krokem zřejmě ukazuje svaly Spojeným státům, že se postupně mění v jadernou mocnost, se kterou je nutno počítat. Čistě teoreticky by tak KLDR mohla mít v blízké budoucnosti v Japonském moři nasaditelné dvě ponorky, které mohou doručit až 5 jaderných hlavic na americké vojenské základny, případně zasáhnout velkoměsta Japonska nebo Jižní Koreje.

Na závěr dodejme, že v současnosti není jasné, jestli už KLDR je schopna osadit své balistické ponorkové střely jadernými hlavicemi nebo v jakém časovém horizontu tuto schopnost získá.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Severní Korea má novou ponorku schopnou nést střely s jadernými hlavicemi

Sobota, 27 Červenec 2019 - 13:35 | Jirka1 | Nemají, ale stejně jako v "sajúzu" je...
Pátek, 26 Červenec 2019 - 12:13 | hajčus | No, hlavně jestli mají co do huby... zrovna v...
Pátek, 26 Červenec 2019 - 08:20 | Jirka1 | Což je nesmyslné tvrzení, protože Severní Korea...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 21:41 | Milda | Zato Vladimiru Vladimirovičovi a Kimovi věříš...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 20:38 | DavidM | Copak JEDNOU možná bude i plavat a asi se i...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 11:07 | LPK | Kim to celé rozehrál docela šalamounsky. Dal...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 09:42 | Mirda Červíček | Kimovi se vůbec nedivím. Vidět jak dopadl Kaddáfí...

Zobrazit diskusi