CDR.cz - Vybráno z IT

Třináctka od Sony s Ivy Bridge za nemalou cenu

Vaio S13
Pokud jste podnikatel, nebo vám jen záleží na kvalitě a designu, nový Vaio S13 od Sony vás bude určitě zajímat.

Na tyto dva parametry byla totiž řada Vaio zaměřena vždy. Vaio má několik tříd, některé se řadí do business segmentu, některé do segmentu pro multimediální domácnost. Řada S patří někde mezi, takže S13 má šasi z hliníku, hořčíku a uhlíkových vláken, díky čemž získává nadprůměrnou pevnost, hmotnost jen 1,7 kg, což pro 13" notebook není vůbec zlé. A to vše při šířce 3 cm v nejtlustším místě. Po stránce designu se jedná o vskutku reprezentativní a elegantní zařízení, na kterém nelze přehlédnout obří touchpad.

A to nesmíme zapomenout na srdce notebooku – ne zrovna pomalý Intel Core i5 3210M s taktéž ne zrovna pomalou nVidia GTX 640M LE. To jsou parametry, kterými se mnohdy nemohou pochlubit ani notebooky, jež si říkají herní. Operační paměť je ale "ke vzteku" – 4 GB jsou integrovány na základní desce, další 2 GB jsou ve slotu. Jak jsou spřažené z hlediska dvoukanálu je záhada. Datovým úložištěm je 640 GB s úspornými 5400 otáčkami. Co možná už u "třináctky" trochu zklame je rozlišení - jen 1366 x 768, 1600 x 900 by zde slušelo více.

Čím dalším notebook disponuje? Nemálo koho stále ještě potěší přítomnost optické mechaniky. Málokoho pak překvapí přítomnost WiFi a Bluetooth, nebo podsvícené klávesnice, která je v business segmentu už víceméně standardem. Nesmíme zapomenout ani na baterii – se 4400 mAh si notebook vystačí v úsporném módu a "defaultním" jasu na 7 hodin. Jak to bude při hrách, se nezmiňují, ale tipuju nanejvýš 3 hodinky. Samozřejmostí jsou pak tři USB (2x 3.0), D-SUB, HDMI, čtečka karet, audio výstup a RJ-45. Notebook disponuje také technologií Intel WiDi pro bezdrátové připojení zobrazovacích zařízení.

Vaio S13 od Sony

Ke každému modelu Vaio pak Sony přibalí spoustu jejich software, včetně Vaio CARE, Media Gallery, PlayMemories, Vegas Movie studio, ACID Music Studio, Sound Forge Audio studio a vůbec programy, které cílová skupina tohoto notebooku nejspíš nevyužije. Samozřejmě dostaneme i Windows 7 Professional, víceméně nepoužitelný Office Starter a třicetidenní ochranu od Kasperských.

K dostání je už nyní v bílé, černé, stříbrné a kontroverzní růžové barvě. Čím se rozhodně příliš chlubit nemůže je cena 30 000 korun, ovšem taková je cena za design, materiály jako hořčík a uhlíkové vlákno, slušný hardware i baterii, podsvícenou klávesnici a tunu software.


Reklama
Sony VAIO S1311P9EB
Sony VAIO S1311P9EB
(13,3", i53210, nVidia, 6 GB RAM, DVD, Windows 7)
Cena: 29 990,00 CZK*
Acer LCD G226HQLBbd
* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview na softcom.cz

 

Zdroje: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Třináctka od Sony s Ivy Bridge za nemalou cenu

Žádné komentáře.