CDR.cz - Vybráno z IT

Soudní jednání o zákazu TikToku v USA začne v září

Zdroj: Shuttestock

Na podzim tohoto roku se TikTok utká s americkým ministerstvem spravedlnosti v právní bitvě, která by mohla rozhodnout o budoucnosti aplikace ve Spojených státech. Americký odvolací soud pro District of Columbia stanovil na září termín pro ústní argumenty ve dvou případech, které napadají nový zákon požadující, aby společnost ByteDance, vlastník TikToku, aplikaci prodala nebo čelila zákazu.

TikTok na začátku tohoto měsíce podal žalobu, ve které tvrdí, že zákon je protiústavní. Společnost argumentuje, že prodej od ByteDance není možný a že již spolupracuje s americkou vládou na řešení obav týkajících se národní bezpečnosti. Kromě toho skupina tvůrců TikToku rovněž napadá zákon s tím, že porušuje jejich práva podle Prvního dodatku ústavy, jelikož by přišli o možnost komunikovat na platformě. TikTok údajně hradí právní poplatky tvůrcům, kteří se zapojili do žaloby.

Záříjový termín pro ústní argumenty odpovídá přání TikToku na urychlení procesu, který by mohl skončit až před Nejvyšším soudem USA. Celý proces je sledován s velkým zájmem, protože se jedná o významný střet mezi ochranou národní bezpečnosti a svobodou projevu. Podobné případy byly řešeny i v minulosti, kdy Trumpova administrativa v roce 2020 usilovala o zákaz TikToku pomocí výkonných nařízení, ale tyto snahy byly zablokovány soudy​.

Zdroj: Shutterstock

Podobně jako federální vláda se i jednotlivé státy USA zabývají zákazem TikToku. V květnu 2023 například Montana schválila zákon zakazující TikTok, ale federální soud v listopadu 2023 vydal předběžné opatření, které zabránilo jeho vstupu v platnost. Soudce Donald W. Molloy rozhodl, že zákaz pravděpodobně porušuje práva na svobodu projevu, nadřazenost federálních zákonů a klauzuli o mezistátním obchodu​.

Tato právní bitva je sledována s velkým napětím, protože její výsledek může mít zásadní dopad na budoucnost sociálních médií a ochranu osobních údajů ve Spojených státech. TikTok i nadále tvrdí, že dělá maximum pro ochranu uživatelských dat a že jakýkoliv zákaz aplikace by měl vážné důsledky pro miliony uživatelů, kteří platformu využívají k sebevyjádření a podnikání.

Diskuse ke článku Soudní jednání o zákazu TikToku v USA začne v září

Žádné komentáře.