CDR.cz - Vybráno z IT

Starship Technologies a Rohlik.cz v Praze ukázali roboty pro rozvoz potravin

nepřehlédněte
Starship Robot Prague Cdr Cz 16
Dnes měli turisté a kolemjdoucí na Staroměstském náměstí v Praze jedinečnou příležitost spatřit v akci autonomní roboty, kteří v budoucnu budou nahrazovat poslíčky a doručí nám ke dveřím jídlo, nákupy nebo třeba poštu. Jak vypadají?

Vypadá jako miniaturní dětský kočátek, který je kolem dokola plný senzorů a kamer. Tak nějak by se dalo popsat autonomní vozítko Starship, o kterém jsme vás poprvé informovali minulý rok. Chytrý robot je vlastně pojízdný box na zásilky, které mohou mít podobu nákupů, čerstvě uvařeného jídla, nebo třeba pošty.

Do úložného prostoru 15kg robota se umístí požadovaný obsah a poté jen vyšle za koncovým zákazníkem. Přestože se dříve mluvilo o dojezdu kolem 5 km, pravdou je, že 5 km je spíše běžný rádius, ve kterém bude robot operovat. Výdrž na baterii by totiž podle zástupce společnosti, kterého jsme měli možnost vyzpovídat, měla být až půl dne rozvozu.

Starship Robot Prague Cdr Cz 7

Spousta senzorů je nezbytností, jak jsou tvůrci připraveni na zloděje?

Kromě elektromotoru, který umožní jízdu rychlostí kolem 6 km/h (aby se mohl robot bezpečně pohybovat po chodníku a neohrožoval chodce), je uvnitř zařízení také několik kamer, které snímají 360° záběr okolí. Dále zde najdeme také ultrazvukové senzory pro snímání překážek, nechybí gyroskop, akcelerometr, nebo třeba integrovaná GPS pro sledování polohy a samozřejmě také datové 4G propojení, aby mohl zákazník i obsluha neustále sledovat polohu robota. Pokud např. vjede robot do tunelu a ztratí GPS, měl by být schopný díky ostatním senzorům bezpečně projet dál.

Starship Robot Prague Cdr Cz 10

Důležité je, že úložný prostor počítá s nenechavci a otevřít půjde až poté, co se tak rozhodne učinit ten, komu objednávka patří. Negativní zkušenost s poškozováním robotů zatím tvůrci za několik měsíců testování nemají a věří, že díky spoustě kamer a ostatních senzorů by nemělo k takovým událostem často docházet.

Přestože je výdrž dostatečná, je plán takový, že k výměně baterie bude docházet před každou rozvážkou. Důvodem je prodloužení životnosti baterií i jistota dostatečné kapacity v nepředvídatelných situacích. To už samo o sobě napovídá, že bude k zapotřebí nějaký centrální bod či napájecí stanice a je tomu skutečně tak.

Starship Technologies roboty prodávat nebude, rozvoz nabídne jako službu

Zástupce Starship Technologies se pro CDR.cz zmínil o plánu společnosti, který nepočítá s jejich prodejem. Společnost by naopak chtěla v centrech měst vybudovat jakýsi centrální bod, kde by se roboti jezdili nabíjet a kde by mohl sedět zmíněný operátor.

Služba by pak fungovala následovně: Zákazník si objedná u prodejce či restaurace dovážku potravin, produktů, nebo čehokoliv jiného a zvolí volbu rychlého dovozu robotem. Starship Technologies vyšlou k prodejci (např. restauraci) robota, do nějž restaurace umístí onu objednávku a robot se následně rozjede na místo určení.

Starship Robot Prague Cdr Cz 17

Pokud by se jednalo o místo, ze kterého míří větší počet objednávek, může být prý napájecí stanice umístěna přímo v daném podniku. Velikostně prý není větší, než robot. Obsluha by pouze vždy přehodila baterii za novou, což nemá zabrat více jak 15 sekund, a robot by mohl znovu do terénu.

Zakladatel Rohlik.cz, Tomáš Čupr, ve svém živém videu na Facebooku zmínil, že jeho vize je ještě trochu jiná. Rohlik.cz by mohl přijet do oblasti s dodávkou, z té předal zásilky robotům a ti by vše rozvezli za řidiče.

Spousta výhod oproti dronům?

Pokud některý ze senzorů uvnitř robota náhodou nebude fungovat, zastoupí další z technologií její místo. Nemělo by se tak stát, že vozítko zůstane v neznámé lokalitě a operátoři nebudou vědět, kde se právě nachází. Samozřejmostí je také možnost, aby robota řídil na dálku operátor.

Starship Robot Prague Cdr Cz 6

Právě operátor bude vždy lokální. Důvod je prostý - musí dobře znát dané místo a jeho zvyklosti. Vyhoví tak nepochybně i zákonodárcům, kteří musí vjezd autonomních vozítek povolit. Oproti dronům, kteří jsou pro mnohé neakceptovatelní a příliš nebezpeční, by mohl být robot jedoucí po chodníku vyhledávanou alternativou. Pro lepší viditelnost nechybí na těle robota spousta LED diod, které najdeme i na dlouhé anténě.

V Česku vyjedou první roboti možná už příští rok

Nyní už mají ve Starship Technologies povolení např. ve Washingtonu a několika městech ve Švýcarsku či Německu. Právě Praha by mohla být v příštím roce dalším z nich. Jedná se o poměrně velké město s vysokou hustotou obyvatelstva a i bezpečnost a infrastruktura tomu nahrávají do karet, jak zmínil naší redakci jeden ze zástupců společnosti.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Starship Technologies a Rohlik.cz v Praze ukázali roboty pro rozvoz potravin

Pondělí, 12 Září 2016 - 15:02 | franta flinta | to má přece i smartphone za 1500...
Pondělí, 12 Září 2016 - 08:42 | peca | Tak určitě bezpečnější, než SegWay s rozjařeným...
Neděle, 11 Září 2016 - 11:13 | zx cygnus | Taky by měl být robot snadno omyvatelný wapkou až...
Sobota, 10 Září 2016 - 00:51 | Xspy | Má kameru , GPS , modem ... taky prý baterie a...
Sobota, 10 Září 2016 - 00:50 | Xspy | Výzva přijata ..... "HitchBOT destroyed in...
Sobota, 10 Září 2016 - 00:48 | Xspy | Památná scéna z filmu "Srdečný pozdrav ze...
Pátek, 9 Září 2016 - 20:13 | franta flinta | A je to vůbec legální? Copak je možné legálně, po...
Pátek, 9 Září 2016 - 19:09 | HKMaly | No jestli se jim dneska vratil, tak to mozna...
Pátek, 9 Září 2016 - 18:20 | tony | Dit mi to někdo cestou ukradne i s nákupem pokud...

Zobrazit diskusi