CDR.cz - Vybráno z IT

Jak si vedl v roce 2012 trh s počítači: Klesají prodeje kvůli mobilům a tabletům?

prodeje_pocitacu
Jak se projevila rostoucí popularita tabletů na trhu s notebooky a počítači? Agentura Gartner si pro nás na začátek roku připravila zajímavá čísla.

Veletrh CES jasně ukázal, že budoucnost vidí v levnějších mobilních zařízeních nejen výrobci, ale i zákazníci. Tablety a chytré mobilní telefony mnohdy chtějí funkce PC suplovat a tak nastává otázka, jaký vliv má jejich rostoucí obliba na prodeje počítačů. Pomohl trhu příchod Windows 8, nebo je jeho vliv prozatím nepatrný?

Windows 8 (Modern-UI-Style)

Prodej PC po celém světě ve 4. čtvrtletí činil 90,3 milionu kusů, což znamená pokles o 4,9 % oproti stejnému období v roce 2011, kdy se jednalo o 95 milionů. Pokud se podíváme na celosvětovou situaci, udržela si Hewlett-Packard náskok před Lenovo a Dellem.

V minulých letech analytici vysvětlovali klesající prodeje horším stavem ekonomiky, tentokrát však za nimi vidí spíše rostoucí konkurenci v podobě jiných, především mobilních zařízení. Tablety výrazně změnily trh s počítači, ale ne očekávaným "kanibalizujícím" způsobem, ale spíše jejich dokupováním ke stávajícím starším počítačům. Větší konkurenci pociťují především zařízení více podobná tabletům, tedy mobilní počítače jako jsou notebooky a netbooky. Zde byl pokles dokonce o 5 % vyšší, než u stolních sestav.

Lenovo IdeaPad Yoga promo

Ne všem klesají prodeje, najdou se totiž i výrobci, kteří si oproti minulému roku polepšili. HP i přes minimální pokles 0,5 % drží první příčku, druhé Lenovo naopak rostlo o slušných 8,2 % a velmi špatně z tohoto pohledu dopadl třetí Dell, který spadl o 20,9 %. Dále z velké pětky zaznamenal globální pokles i Acer a naopak rostl Asus, viz tabulka níže. V údajích jsou podle Gartneru zahrnuta stolní PC, mobilní počítače, ale chybí multimediální tablety typu iPad (těžko odhadnout, zda jsou započítány třeba tablety s Windows).

Celosvětová čísla - Odhad prodejů ve 4. kvartálu 2012

tabulka_1_2011_12

"Příchod Windows 8 neměl významný dopad na prodeje PC ve čtvrtém čtvrtletí," uvádí agentura. Zařízení s tímto OS zkrátka neměla tolik co nabídnout a nebyla dostatečně výrazná, aby docházelo k růstu. Jelikož se u Windows 8 počítá s dotyky, dařilo se díky novému OS hlavně inovativním produktům, jako je hybrid "Yoga" od Lenova. Nejpozitivněji dopadl trh v USA, kde došlo k poklesu pouze 2,1 %. Zde opět vede HP, následované Dellem, a na třetí příčce hledejme Apple.

USA - Odhad prodejů ve 4. kvartálu 2012

tabulka_2_2011_12

Region EMEA si nevedl nijak dobře, což je přisuzováno všeobecné krizi. Za HP a Lenovem zde vidíme značky oblíbené i v našich končinách, tedy Acer a ASUS. Jediný růst zaznamenalo Lenovo, kterému se dle statistik poměrně daří.

EMEA - Odhad prodejů ve 4. kvartálu 2012

tabulka_3_2011_12

Celoročně došlo k poklesu o 3,5 % a jen poměrně těsně si HP udrželo svůj náskok před Lenovem. Malou pozornost jsme věnovali ASUSu, který přes nízký podíl na trhu - necelých 7 % - zaznamenal nejvyšší nárůst, a to o 17,1 %.

Celosvětová čísla - Odhad prodejů ve roce 2012

tabulka_4_2011_12

Letos bude situace podobná minimálně v tom ohledu, že prodeje počítačů budou klesat. Éra mobilních telefonů a tabletů je zřejmá a bude zajímavé sledovat, jak moc tato zařízení zahýbou s běžnými PC a jejich prodeji.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak si vedl v roce 2012 trh s počítači: Klesají prodeje kvůli mobilům a tabletům?

Úterý, 15 Leden 2013 - 14:50 | Janadruhou | Já nevím kdo ty analityky platí a co vše umí v...

Zobrazit diskusi