CDR.cz - Vybráno z IT

Světový unikát: Žena podstoupila transplantaci dělohy a úspěšně porodila

Lékařský tým v Sao Paulu dokázal transplantovat dělohu a následně pomoci ženě umělým oplodněním počít dítě a následně porodit císařským řezem živou a zdravou holčičku. Jedná se o světový unikát.

Problémy, které jsou spojeny s početím a porodem dětí, se zabývají vědecké týmy z prestižních laboratoří, vývojových center a lékařských zařízení. Nyní jeden takový lékařský tým z Brazílie zaznamenal prozatím nevídaný úspěch.

Ženě, která díky genetické vadě měla poruchu vývoje dělohy, a tím pádem nemohla nikdy mít vlastní děti, napomohli k tomu, že dokázala porodit živé a zdravé dítě. Na dobu těhotenství jí totiž implantovali dělohu od mrtvé dárkyně. Žena pak podstoupila umělé oplodnění a za podpory různých medikamentů absolvovala celé těhotenství, které zakončila císařským řezem. Ihned po úspěšném císařském řezu ji však zase implantovanou dělohu odňali, protože žena musela kvůli této transplantaci podstupovat i léčbu na potlačení imunitní reakce.

Děloha byla dvaatřicetileté ženě transplantována již v září 2016 pod vedením Daniho Eizenberga z Univerzitní nemocnice v Sao Paulu. Následně pak porodila v prosinci 2017 v 36. týdnu těhotenství zdravou holčičku, která vážila přes 2,5 kg.

Podle názoru odborníků je počet žen ochotných a připravených darovat orgány po své smrti daleko vyšší než u živých dárců. To nabízí mnohem širší skupinu dárců. Nutné však je porovnávat nejen počty transplantací, ale i porovnávat výsledky transplantací děloh. Tuto operaci se pokusili provést mnohé týmy, včetně týmů od nás z České republiky. Doposud se však žádnému z nich nepodařilo zakončit celé těhotenství úspěšným porodem.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Světový unikát: Žena podstoupila transplantaci dělohy a úspěšně porodila

Žádné komentáře.