CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme Intel Compute Stick - plnohodnotné PC s Windows uvnitř flashky

Intel Compute Stick Cdr 16
Může být počítač o velikosti flashdisku dostatečně výkonný pro provoz plnohodnotných Windows? Intel se svým Compute Stickem jasně dokazuje, že může. Je libo čtyřjádro, 2 GB RAM a 32GB úložiště do kapsy? Compute Stick udělá z každé TV chytrou a nejen to.

Nedávno jsme vám přinesli test minipočítače Minix Neo Z64. Počítač na platformě Windows byl nejpříjemnějším překvapením za dlouhou dobu. Intel Compute Stick nabízí naprosto shodnou výbavu a vzhledem k malým rozměrům a zajímavé ceně jsme jej měli v hledáčku už od prvních spekulací.

Intel Compute Stick Cdr 38

S čtyřjádrovým procesorem Atom Z3735F Intel dokázal, že neusíná na vavřínech. Skvělé provozní vlastnosti čipu a slušný výkon stály za myšlenkou "flashdisku" s Windows, ze kterého se nakonec vyklubal reálný produkt - Intel Compute Stick.

Výbava neurazí, nahradíte jím starší PC

Procesor není vše, důležitá je také operační paměť, která je zde použita v konfiguraci 2 GB Samsung DDR3 1333 MHz. Jako úložiště byl použit 32GB eMMC čip. Volných je pro uživatele necelých 20 GB.

Intel Compute Stick Cdr 43Intel Compute Stick Cdr 61

Přestože není úložiště moc velké, přesto vám nic nebrání jej rozšířit o nějaký ten externí disk, nebo ano? Jak se to vezme. Pokud budete chtít použít bezdrátový set klávesnice a myši s USB donglem a externím diskem zároveň, musíte sáhnout po USB rozbočovači. Na těle zařízení je totiž pouze jeden plnohodnotný USB port. MicroUSB slouží pro napájení. Compute Stick tak bez problémů nabijete silnější nabíječkou k mobilnímu telefonu (ideálně 2A modely).

Intel Compute Stick Cdr 1

Paměť lze dále rozšířit pomocí microSD karet nebo po síti. K síti se připojíte přes integrovaný WiFi modul kombinovaný s Bluetooth 4.0. 

Obsah balení

Vedle samotného minipočítače v černé lesklé variantě uvnitř balení hledejme napájecí microUSB kabel s nabíječkou a návod. K tomu nechybí HDMI kabel pro případy, kdy by vám nešlo HDMI "flashku" zastrčit do televizoru či monitoru přímo, jako tomu bylo třeba v našem případě.

Intel Compute Stick Cdr 37

Žádné složitosti v zapojení Compute Sticku nehledejme, stačí připojit microUSB kabel a připojit jej do televizoru. PC naběhne během nějakých 13 sekund a poté už můžete začít pracovat (při prvním spuštění se proklikat nastavením Windows).

Intel Compute Stick Cdr 59

Aktivní chlazení?!

Při zjištění, že má Compute Stick aktivní chlazení, došlo k malému zděšení. 20mm větráček bude přeci muset jet doslova na plné obrátky, aby vše stíhal chladit. A také, že ano. Při běžné práci v MS Office či prohlížení internetu se ventilátor ozve jen výjimečně. Při přehrávání FullHD snímku se však ozve po několika minutách a otravné pískání vás bude doprovázet celým filmem. Škoda, velká škoda. Na druhou stranu může být podobně výkonný čip v tak malém těle právě díky aktivnímu chlazení. 

Intel Compute Stick Cdr 19

Přehrávání multimédií a testy výkonu

Práce v samotných Windows 8.1(Bing edice) je naprosto neproblémová a člověk má až pocit, že má v rukou dražší stroj s lepší výbavou, než je tomu doopravdy. Při přehrávání multimédií jste limitování prakticky jen tím, jaký přehrávač či multimediální centrum použijete. Dobrou volbou je tradičně Kodi/XBMC a VLC media player.

Intel Compute Stick Cdr 14Intel Compute Stick Cdr 47

Při přehrávání FullHD souborů všeho druhu jsme nezaznamenali kousání či jiné neduhy. Rychlé je i prohlížení internetu, kde se však notoričtí "nezavírači" záložek budou muset uskromnit - 2 GB RAM přeci není mnoho. Po vzoru Minix Neo Z64 se stejnou výbavou je možné na minipočítači obstojně provozovat Photoshop či Office.

Geekbench

Jestliže je stejná výbava, asi nikoho nepřekvapí, že je naprosto totožný i výkon. Co se týče her, je dobré sáhnout do marketu Microsoftu a vybrat některý z "mobilních" titulů. Člověk najde v nabídce první poslední. Právě hraní je jednou z oblastí, kam Compute Stick nemíří. I tak si ale starší tituly ve stylu Quake III bez větších problémů zahrajete.

Spotřeba

Ve vypnutém stavu

Standby mód

IDLE

Při zátěži

0 W

1,6 W

3,4 W

4,8 W

Závěrem

Intel Compute Stick je povedeným počinem, který určitě stojí za povšimnutí. Vtěsnat do tak malého těla poměrně výkonný hardware s Windows je krásná ukázka pokroku. Pokud však můžete, sáhněte raději po krabičce od Minix. Nejen, že nabídne naprosto stejnou hardwarovou konfiguraci, ale navíc přidává naprosto tichý chod za každé situace, LAN a druhý USB konektor k dobru. Aktivní chlazení byl od Intelu krok vedle, i když to možná v tak malém těle ani jinak nešlo.

Computestick 1

Výrazně lepší je i dílenské zpracování. Znát jsou porty navíc na uživatelském komfortu ohromně a nebudete několika stovek navíc litovat.

Computestick

Pro Intel Compute Stick hrají prakticky jen nízké rozměry. Pokud jej však nebudeme srovnávat s Minixem a podíváme se na něj jako na běžné zařízení s Windows, musíme smeknout. Zda však stojí za investici už zvažte sami.

Intel logo velké

Za zapůjčení minipočítače pro účely testování děkujeme českému zastoupení společnosti Intel.

Nová varianta Intel Compute Stick s Ubuntu - za méně peněz méně muziky

Před několika dny uvedl Intel na trh novou verzi Compute Stick s Ubuntu 14.04.2 LTS 64-bit. Nižší cena 100 dolarů (místo 150 dolarů) u Windows verze vypadá na první pohled lákavě, ale nenechme se zmást. Stejný je pouze čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F uvnitř a tělo zařízení.

Intel Compute Stick Tv Large

RAM se z 2 GB zmenšila na 1 GB a úložiště z nepochopitelných důvodů z 32 GB na 8 GB. Volného prostoru mnoho nezbylo, pro uživatele zbyl přibližně 1 GB, což je jednoduše tristní. Za 100 dolarů si raději kupte nové Raspberry Pi i s externím diskem a Ubuntu si doinstalujte sami. Nainstalovat Ubuntu lze i na Windows verzi Compute Sticku.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme Intel Compute Stick - plnohodnotné PC s Windows uvnitř flashky

Sobota, 15 Srpen 2015 - 08:35 | Artom Artom | Da se to vůbec propojit na více monitorů, treba...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 02:32 | Txy | 5W mělo být chlazené pasivně, i kdyby to mělo...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 17:41 | Ondar | Nějak ty náklady srazit musel, když za win nic...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 15:45 | HKMaly | To si Intel vazne mysli, ze s Ubuntu staci pulka...
Pátek, 31 Červenec 2015 - 13:08 | Ondar | micro USB karet :D

Zobrazit diskusi