CDR.cz - Vybráno z IT

Zabiják iPadu nakonec nezabíjel. Tablety od Hewlett-Packard aneb od extrémního výprodeje k nadějným novinkám s Androidem

tablet_hp1
Hewlett-Packard již delší dobu vyrábí tablety postavené na x86 architektuře, které nás dnes ale zajímat nebudou. Pojďme se společně podívat, jak se jedna z největších technologických firem pokoušela vstoupit na trh, kterému dominoval iPad, proč projekt s WebOS nakonec nedopadl dobře a co nabídnou nové produkty, které mají být pro zákazníky mnohem zajímavější volbou.

Kapitoly článků

1.  Příběh HP Touchpadu - dobře vybavený tablet se stal „fotorámečkem“

Vše začalo přibližně před dvěma lety, když HP vypustilo na trh tablet HP Touchpad. První ohlasy a zprávy novinářů nevyzněly pro výrobce ani produkt špatně a spíše se čekalo, jaká bude realita. Zajímavý tablet, který byl mnohými přezdívaný „iPad killer“, navozoval dojem dobře vybaveného zařízení, což potvrzovalo i nasazení dodnes nepříliš rozšířené technologie bezdrátového nabíjení, jakési obdoby NFC pro výměnu dat přiložením, a další solidní výbavy, viz detailní parametry níže.

hp-touchpad-vs-ipad-2

HP se tabletem s WebOS chtělo postavit Applu a jeho iPadu, přičemž vůbec nebralo ohled na blížící se nástup Androidu. Jeho opravdový boom v té době vlastně teprve začínal a rozhodně se nejednalo o dominantní platformu. Tou byl iOS, kterému se sice WebOS v Touchpadu v mnoha ohledech podobal, ale nepříliš rozšířená platforma měla problém s nedostatkem aplikací, na což se firmě nedařilo reagovat už od zakoupení Palmu. WebOS za sebou zkrátka neměl dostatečnou komunitu a tím pádem bojoval s nezájmem uživatelů i vývojářů.

Displej: 9,7", 4:3, 1024×768 IPS multitouch displej s Gorilla Glass
Procesor: Dvoujádrový Qualcomm Snapdragon APQ8060, 1,2 GHz
RAM a paměť: 1 GiB, 16 nebo 32 GB flash úložiště
Komunikace: WiFi 802.11abgn, Bluetooth 2.1+EDR
Senzory a kamera: gyroskop, akcelerometr, kompas, snímač osvětlení, 1,3 Mpix pro videohovory
Zvuk: Beats audio reproduktory, mikrofon
Konektory: microUSB, 3,5 mm jack, podpora bezdrátového nabíjení (HP Touchstone)
Baterie: 6300 mAh
Rozměry: 240×190×13.7 mm; 740 g

Konkurentem měl Touchpad být hlavně pro iPad, což se ukázalo jako bláhový cíl, kterého však výrobce nakonec přeci jen na chvíli dosáhl. Sklady byly po vlažné odezvě zákazníků plné a vedení nenapadlo nic lepšího, než kvůli ukončení vývoje čehokoli, na čem běží Web OS, začít s výprodejem již za 49 dní od vstupu Touchpadu na trh. Ano, slyšíte správně, prvních 49 zní stačilo k začátku i konci životního cyklu produktu.

HP_Touchpad_CDR (2)HP_Touchpad_CDR (1)

Výprodej byl pojat nevídaným stylem! Zařízení, které ještě před měsícem a půl stálo 500 dolarů, rázem stálo dolarů 100. Za cenu do 2 000 Kč tak uživatel dostal do rukou přístroj, jehož výkon a výbava patřily v danou chvíli k tomu nejlepšímu. Mnoho lidí si tak tabletů koupilo hned několik jen proto, aby měli domů chytrý a levný fotorámeček.

hp_touchpad_palm

Když je něco za pár korun a nabízí velmi dobrou výbavu, bylo by zvláštní, kdyby se po skladových zásobách nezaprášilo. Během pár dnů tak byla většina kusů vyprodána, což znamenalo bleskový prodej přibližně dvou milionů kusů. Touchpad se tím stal dvojkou na trhu, což se ale vzhledem k okolnostem vlastně ani nedá považovat za úspěch.

HP-TouchPad-HP-logo-Android-logo-Android-bot

Jeden pozitivní dopad nakonec výprodej přeci jen měl – vznikla obrovská komunita, která začala vytvářet nějaké ty aplikace, ale hlavně se do hry vložila skupina CyanogenMod, díky níž po nějakém čase přišly první ROM Androidu spustitelné na Touchpadu. Dobrou zprávou je, že vývoj pokračuje dodnes a nějaký ten pátek ještě doufejme bude.

Neslavný konec a nová éra

Problémem ale nakonec stejně zůstalo, že výrobní náklady stejně přesahovaly výprodejovou cenu. Vyrobit jeden Touchpad stálo HP kolem 300 dolarů, prodávat jej tedy se ztrátou kolem 200 dolarů podle nás nebyl nejlepší nápad. Naštěstí již minulé vedení v čele s Léem Apothekerem společnost kvůli nemalým průšvihům opustilo (firma za jeho působení přišla přibližně o 30 miliard dolarů) a nahradila jej úspěšná dlouholetá ředitelka společnosti eBay, Meg Whitman. Ta musela ve firmě udělat nemalý vítr, aby získala zpět důvěru akcionářů a proces nápravy vlastně trvá dodnes.

Začátkem letošního roku se pomalu začalo spekulovat o plánech HP přijít s Android tabletem. Slate 7 nakonec opravdu dorazil a my jsme jej pro vás otestovali, jak se můžete přesvědčit v následující kapitole.

Kapitoly článků
1.  Příběh HP Touchpadu - dobře vybavený tablet se stal „fotorámečkem“

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zabiják iPadu nakonec nezabíjel. Tablety od Hewlett-Packard aneb od extrémního výprodeje k nadějným novinkám s Androidem

Středa, 9 Říjen 2013 - 16:35 | LucniKonik | pleva: Palm s týmem okolo iPhone nemá nic...
Neděle, 6 Říjen 2013 - 10:51 | Pleva | Netroufl bych si říct, že za neúspěchem byl...
Neděle, 6 Říjen 2013 - 01:35 | BTJ | A co treba opravdovy tablet HP Omni 10 s windows...

Zobrazit diskusi