CDR.cz - Vybráno z IT

Test HP Slate 7 – vyzkoušeli jsme první Android tablet od HP, jak dopadl?

tablet_hp1
Hewlett-Packard již delší dobu vyrábí tablety postavené na x86 architektuře, které nás dnes ale zajímat nebudou. Pojďme se společně podívat, jak se jedna z největších technologických firem pokoušela vstoupit na trh, kterému dominoval iPad, proč projekt s WebOS nakonec nedopadl dobře a co nabídnou nové produkty, které mají být pro zákazníky mnohem zajímavější volbou.

Kapitoly článků

Dlouhou dobu se spekulovalo, zda dojde ke změně strategie a návratu k výrobě ARM tabletu pro masy. V únoru letošního roku nakonec na konferenci v Las Vegas došlo k potvrzení této informace a postupem času do skládanky přibyla i detailní specifikace a název produktu.

Psali jsme o HP Slate 7:

HP_slate

Slate 7, jak se zařízení nakonec jmenuje, byl navržen úplně odlišně, než Touchpad z minulé kapitoly. Žádná nadupaná výbava a přestřelená cena ve snaze vytvořit konkurenta pro iPad. Zkrátka poměrně levný tablet s průměrnou výbavou a Androidem, který by měl být první vlaštovkou před uvedením modelů dalších. My jsme jej nakonec dostali do rukou na vyzkoušení, jak dopadl?

slate7_pohled (1)

Design a hardwarová konfigurace

Slate 7 je na první pohled příjemně zpracovaný kousek hardwaru. Použité materiály a povrchová úprava soft-touch mu umožňují pohodlně padnout do ruky a kvalitně působí i hliníková tlačítka pro ovládání hlasitosti. V horní části nad displejem najdeme zapínací tlačítko, vedle 3,5 jack pro audio výstup a netradičně také microSD slot pro karty do velikosti 32 GB, díky kterým lze rozšířit zabudované 8GB úložiště. Dolní hranu pak obývá dvojice stereo reproduktorů s technologií Beats Audio, mezi nimiž najdeme micro USB port.

Software: Android 4.1, e-Print, hry a další software HP
Displej: 7", 1024 × 600 multitouch displej
Procesor: Dvoujádrový ARM Cortex-A9, 1,6 GHz
RAM a paměť: 1 GB, 8 GB flash úložiště
Komunikace:

WiFi, Bluetooth

Senzory a kamera: gyroskop, akcelerometr, snímač osvětlení, VGA kamera pro videohovory a zadní 3 Mpx
Zvuk: Beats audio reproduktory, mikrofon
Konektory: microUSB, 3,5 mm jack
Baterie: 6300 mAh
Rozměry: tloušťka 10,1 mm a váha 370g

Jak napovídá název, displej má velikost 7 palců a Slate se tím zařadil do kategorie menších tabletů vedle Kindle Fire HD, Nexus 7, nebo třeba novinku Tesco Hudl. Bohužel, použitý TN panel nabídne pouze rozlišení 1 024 × 600 a kvalitou obrazu nás příliš nepřesvědčil - svému účelu tedy poslouží, ale oproti konkurenci příliš nepotěší.

slate7_pohled (2)

Výkon dvoujádrového ARM A9 procesoru na frekvenci 1,6 GHz je pro naprostou většinu úkonů dostačující, stejně jako 1 GB RAM a operační systém Android 4.1 Jelly Bean na zařízení nakonec běží příjemně plynule. Občasné drobné záseky při načítání galerie a rychlém scrollování lze prominout, ale všimnete si jich. Naopak většina aplikací startuje bleskově rychle a problém není ani s hraním náročnějších 3D hříček.

Dobrá výdrž a zvuk s Beats Audio

Pokud pro vás hraje prim výdrž, můžete se spolehnout na reálnou výdrž kolem 9 hodin. Slate 7 se tak zařadil kousek pod Nexus 7, který zvládá i 10 a půl hodiny výdrže na baterii, ale stále patří mezi tablety s největší výdrží (bez dokovací stanice).

slate7_pohled (17)slate7_pohled (16)

Pokud máte doma některou z bezdrátových tiskáren HP, může být užitečná předinstalovaná aplikace ePrint pro komunikaci s bezdrátovou tiskárnou. Ostatním je k ničemu, ale odinstalovat jde, takže nemusí zbytečně zabírat místo.

slate7_pohled (14)

Nastavování Beats Audia je na náš vkus zjednodušeno až příliš, kdy uživatel nemůže zasahovat do ekvalizéru a vše probíhá automaticky zapnutím příslušné funkce v menu nastavení. Samotné reproduktory hrají na tablet dané velikosti dobře, přičemž funkce Beats neovlivňuje pouze zvuk integrovaných reproduktorů, ale také výstup do externích sluchátek.

Fotoaparát příliš nepotěší

3Mpix kamera v zadní části je nakonec spíše zklamáním. Přeexponované fotografie, špatné a pomalé ostření, to všechno jakékoli focení se Slate 7 prakticky znemožňuje. Kvalitou fotografie předčí levné mobily i tablety, zkrátka bída. Přední VGA kamerka pro videohovory pro Skype hovory postačí, na kvalitní portréty ale raději rovnou zapomeňte.

Závěrem - první pokus s Androidem přišel pozdě

Nebýt neustále padající nízké ceny, pohybující se v tuto chvíli kolem 3 500 Kč, kvalitního zpracování a nadprůměrných reproduktorů, nebylo by na HP Slate 7 moc co pochválit. Výbava patří do průměru, z něhož Slate 7 vybočí právě díky vzhledu, kdy si lze na první pohled všimnout, že se nejedná o „levný plasťák“.

slate7_pohled (3)

Snaha HP o vstup na trh s Androidími tablety nakonec nebyla špatná. Nabídnout levný tablet za pár tisíc zní vždy jako dobrá volba, ale to by od února, kdy se o tabletu poprvé mluvilo, nesměla výbava do srpnového uvedení spadnout tak výrazně do průměru. Nyní se tedy jedná o jeden z mnoha levných tabletů, jehož výbava sice neurazí, ale jde to i lépe. Stačí se podívat na nedávno uvedený Tesco Hudl, který je o krok dále.

Pokud koukáte po levném a kvalitně zpracovaném tabletu a potrpíte si na značce, může být Slate dobrou volbou. Opačná situace nastane, pokud s tabletem plánujete více fotit.

Poděkování:

Za zapůjčení produktu pro účely testování děkujeme zastoupení společnosti Hewlett-Packard :
hp_logo_nove
HP_slate

HP Slate 7

 

Kapitoly článků

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zabiják iPadu nakonec nezabíjel. Tablety od Hewlett-Packard aneb od extrémního výprodeje k nadějným novinkám s Androidem

Středa, 9 Říjen 2013 - 16:35 | LucniKonik | pleva: Palm s týmem okolo iPhone nemá nic...
Neděle, 6 Říjen 2013 - 10:51 | Pleva | Netroufl bych si říct, že za neúspěchem byl...
Neděle, 6 Říjen 2013 - 01:35 | BTJ | A co treba opravdovy tablet HP Omni 10 s windows...

Zobrazit diskusi