CDR.cz - Vybráno z IT

TikTok dostal od EU rekordní pokutu: Porušil prý ochranu osobních údajů dětí

Zdroj: Shutterstock

TikTok se opět dostal do potíží s evropskými regulátory. Evropská komise a irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) uložili společnosti ByteDance, která TikTok provozuje, pokutu ve výši 345 milionů eur (8,5 miliardy korun) za to, že nedostatečně chránila osobní údaje dětí, které používají její aplikaci.

Podle DPC, který je hlavním dozorcem pro ochranu osobních údajů v EU pro mnoho technologických firem, TikTok prý porušil několik pravidel nařízení GDPR, které je v platnosti od roku 2018. Mezi provinění patří například to, že TikTok nezavedl vhodná opatření pro ověřování věku uživatelů, nezajistil dostatečnou transparentnost při zpracovávání osobních údajů dětí a nezohlednil zvláštní zranitelnost dětí jako subjektů údajů.

DPC také konstatoval, že TikTok používal osobní údaje dětí pro cílenou reklamu a profilování bez jejich řádného souhlasu nebo souhlasu jejich zákonných zástupců. Dále údajně umožňoval veřejné přístupné profily dětí mladších 16 let bez jejich výslovného souhlasu a nedodržoval zásadu minimálního rozsahu zpracování údajů.

Pokuta 345 milionů eur je nejvyšší, kterou kdy DPC někomu uložil za porušení GDPR. Je to také druhá nejvyšší pokuta v EU za stejný důvod. První místo patří francouzskému úřadu CNIL, který v lednu letošního roku pokutoval společnost Google 50 miliony eury za nedostatečnou transparentnost a informovanost uživatelů o zpracování jejich osobních údajů.

Zdroj: Shutterstock

TikTok se proti rozhodnutí DPC samozřejmě odvolal u irského soudu. Společnost tvrdí, že pokuta je nepřiměřená a neodpovídá skutečnosti. Podle TikToku společnost již provedla řadu změn a vylepšení, co se ochrany osobních údajů dětí týče. Třeba zavedení omezeného režimu pro uživatele mladší 16 let, zavedení funkce rodinného párování pro rodiče a děti a spolupráce s externími odborníky zaměřujícími se právě na bezpečnost dětí na internetu.

Rovněž uvedl, že práva a soukromí uživatelů respektuje a že je ochoten spolupracovat s regulátory na řešení jejich obav. Společnost dále zdůraznila, že jejím cílem je poskytovat hlavně bezpečné a kreativní prostředí pro své uživatele a že se neustále snaží zlepšovat své postupy a standardy v této oblasti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku TikTok dostal od EU rekordní pokutu: Porušil prý ochranu osobních údajů dětí

Žádné komentáře.