CDR.cz - Vybráno z IT

TikTok se zlobí na EU: Zakázala svým zaměstnancům používat jeho aplikaci

Zdroj: Shutterstock

Společnost TikTok v pátek obvinila Evropskou komisi, že s ní nekonzultovala zákaz zaměstnancům používat její aplikaci. Vrcholný orgán EU se přitom odvolává, že je to "nezbytné bezpečnostní opatření."

Aplikace, která patří čínské společnosti ByteDance a která se dostala pod drobnohled západních úřadů kvůli obavám, že by ji Peking mohl využívat ke sběru osobních údajů, čelí rostoucímu zájmu z celého kontinentu. Peking pravidelně popírá, že by měl takové záměry, ale restrikce přesto setrvávají.

Výkonný orgán Evropské unie a Rada EU ve čtvrtek uvedly, že zaměstnanci budou muset odstranit službu TikTok z osobních mobilních zařízení, která mají přístup k firemním službám. Společnost TikTok, která v minulosti uvedla, že údaje o její službě nejsou přístupné Pekingu, vydala prohlášení, v němž uvedla, že ji žádná z institucí před svým rozhodnutím neinformovala ani nekontaktovala.

"Takže opravdu pracujeme pod mrakem. A nedostatkem transparentnosti a řádného procesu. Upřímně řečeno, člověk by v této záležitosti očekával alespoň nějakou angažovanost," řekla agentuře Reuters Caroline Greerová, ředitelka pro veřejnou politiku a vztahy s vládou společnosti TikTok.

Dále řekla, že nemůže reagovat na obavy orgánů ohledně kybernetické bezpečnosti, protože je neupřesnily. Evropská komise tou dobou poukázala na vyjádření šéfa průmyslu EU Thierryho Bretona na čtvrteční tiskové konferenci, kde uvedl, že výkonná moc EU nemusí zdůvodňovat rozhodnutí přijatá k zajištění svých řádných funkcí.

Zdroj: Shutterstock

Pozastavení používání služby TikTok je prý interní rozhodnutí přijaté za účelem ochrany údajů a zaměstnanců generálního sekretariátu Rady. Není povinností je s nikým konzultovat ani informovat. Greer uvedl, že generální ředitel společnosti TikTok Shou Zi Chew, který se s Bretonem a dalšími komisaři setkal v lednu v Bruselu, byl aplikací znepokojen: "Vždy byl ochoten Komisi odpovědět na jakékoliv dotazy... Požádali jsme je o schůzku v jakékoli podobě, kterou by požadovali."

Podle Greera by ostatní orgány EU měly být při rozhodování o aplikaci opatrné. Aplikace TikTok není povolena na zařízeních zaměstnanců amerického Senátu ve vlastnictví vlády a také v Indii - ve dvou zemích, kde se setkala s kritikou. Evropský parlament zatím ovšem takové opatření odmítl.

Zdroje: 

nykdaily.com

Diskuse ke článku TikTok se zlobí na EU: Zakázala svým zaměstnancům používat jeho aplikaci

Středa, 1 Březen 2023 - 06:22 | tomvec | Vedení jakékoliv instituce nebo firmy se...

Zobrazit diskusi