CDR.cz - Vybráno z IT

Toyota odhaluje koncept futuristického vozítka FV2: Rozpozná vaši náladu a řídí se pohybem těla

Toyota FV2 - img15
Osobní automobil, který se vám přizpůsobí a jízda v něm bude ještě větším zážitkem – zhruba takto popisuje japonský výrobce koncept futuristického vozidla FV2. Řízení ovládáme ve stoje pohybem těla do stran a řidiče či okolní děj sleduje hned několik senzorů.

Tokyo Motor Show je nejvýznamnější asijský veletrh automobilů a jeho letošní ročník bude zahájen už na konci tohoto měsíce. Jako každým rokem zde bude představeno mnoho konceptů moderních a mnohdy velmi futuristických automobilů, a s jedním takovým přijde i japonský výrobce Toyota. Čtyřkolovému vozítku pro jednoho člověka dal název FV2 a jelikož ho odhalil už nyní, máme možnost si s předstihem prohlédnout, jak vypadá budoucnost osobních automobilů v podání právě tohoto ambiciózního výrobce.

Toyota FV2 - img1
Toyota FV2 - img5Toyota FV2 - img4

Zapomeňte na standardní způsob řízení, FV2 zcela postrádá volant a směr jízdy ovládáme pohybem našeho těla do stran, stejně jako jízdu vpřed či vzad. Nepočítejte ani s pohodlným sedadlem převzatým z klasického automobilu, během jízdy totiž musíte stát s mírně pokrčenými koleny a před prolétajícím hmyzem vás chrání výklopné sklo před vámi (mechanismus připomíná kokpit u stíhacího letounu). Způsobem řízení by se dalo vozítko přirovnat spíše ke dvoukolovému Segwayi, než k dnešním automobilům.

Toyota FV2 - img11

Okolní dění na vozovce snímá několik senzorů, které varují například před „mrtvým“ úhlem na křižovatce. Díky technologii ITS (Information technology services) pak FV2 sleduje i ostatní vozidla v oblasti, aktuální dopravní situaci ve městě a jiné užitečné informace, které se zobrazují na průhledném displeji čelního skla. Součástí jakési umělé inteligence vozítka (projekt Toyota Heart) je pak i sledování samotného řidiče, konkrétně jeho hlasu a výrazu v obličeji. Podle toho systém odhadne jakou máte právě náladu a přizpůsobí tomu například barevné podsvícení či zbarvení vozidla, aby vám takříkajíc „udělalo radost“ – disky kol i zadní část FV2 totiž rovněž překrývá displej a tím dostáváme i takřka neomezené možnosti ve výběru barvy vozítka či v zobrazovaném motivu.

Toyota FV2 - img15
Toyota FV2 - img6Toyota FV2 - img8

Jak se FV2 chová v zatáčce ukazuje výše uvedený obrázek. Postranní kola se naklání spolu se středovou kabinou řidiče a brání proti nechtěnému překlopení do strany, jako třeba u motorky. Byť by se mohlo na první pohled zdát, že se řidič posadí jako do stíhačky a čelní sklo za sebou zavře, není tomu tak a jízdu skutečně řídíme pouze ve stoje. O to větší bychom z ní ale měli mít zážitek, sám výrobce přirovnává propojení tohoto vozítka s řidičem ke vzájemné souhře koně s jeho jezdcem.

Toyota FV2 - img13

Abychom si dokázali lépe představit, jak by mohlo vozítko vypadat na silnici, uvolnil výrobce jednoduchou hru pro Android a iOS. Nezapomeňte ale, že se jedná pouze o koncept futuristického vozítka s filosofií co největšího zážitku z jízdy a projekt může mít mnoho zřetelných chyb. Nabízí se například otázka, jak na tom bude FV2 s bezpečností? Při nechtěném vjetí do díry nebo prudkém zabrždění bude asi těžké udržet rovnováhu a nepřepadnout na stranu, kde nám nebrání takřka nic k úplnému vypadnutí rovnou na vozovku. Nám by se ale podobné vozítko velmi líbilo a za příznivého počasí by jízda s ním mohla být mnohem větší radostí, nežli v současných automobilech nebo na motorce. Koncept FV2 vypadá velmi zajímavě a kdo ví, třeba se podobných osobních automobilů opravdu jednou dočkáme – a když ne my, tak možná naši potomci. Pro jistotu bychom ale měli začít šetřit už nyní, FV2 a jemu podobná vozítka nebudou rozhodně levnou záležitostí. :-P

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toyota odhaluje koncept futuristického vozítka FV2: Rozpozná vaši náladu a řídí se pohybem těla

Pátek, 8 Listopad 2013 - 17:31 | HKMaly | Uprime doufam, ze to mysleli jako nahradu toho...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 17:07 | Jakub Rydlo | Tak nejak. Vymoly, kanaly, koleje ... to je...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 11:02 | ASD_SK | Japonsko je ine, pre Europna tazko pochopitelne....
Pátek, 8 Listopad 2013 - 09:29 | randomofamber | Já bych tomu kdo ten koncept navrhl, aby se za...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 09:24 | DRK | To že takovou s dovolením "hovadinu"...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 08:34 | Jakub Rydlo | Jeste stesti, ze presne takovy koncepty se nikdy...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 14:28 | AndyF1 | Blby totalne neergonomicky napad. Taky motorovy...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 14:20 | kypec | Presne tak. A displeje na kolesách a polovici...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 13:47 | Max Power | radši ať se to zavře jako stíhačka a dají tam i...

Zobrazit diskusi