CDR.cz - Vybráno z IT

Toyota má ve Francii první půjčovnu elektromobilů a tříkolek

Toyota Car 1
V Grenoble se před pár dny otevřela první půjčovna elektrických tříkolek a čtyřkolek v rámci projektu Toyota Cité Lib by Ha:Mo. Ve městě se jich bude prohánět sedmdesát.

Elektromobily jsou kompaktní vozítka, s nimiž se bez problému začleníte do veřejné dopravy. Jsou určena především k cestování po krátkých trasách. Automobilka Toyota ve francouzském městě Grenoble otevřela půjčovnu těchto dopravních prostředků, která ve 27 pobočkách celkově nabídne 35 trojkolek Toyota i-ROAD a 35 čtyřkolových elektromobilů Toyota Auto Body COMS. Trojkolka pojme jednu osobu, zatímco ve čtyřkolce mohou jet dvě osoby.

"Našim cílem je být součástí zrodu městské mobility budoucnosti," řekl Takeshi Uchiyamada, předseda automobilky Toyota. Dále podokl, že je nutné snižovat počet emisí, přičemž musí být zachována snadná dostupnost do centra města.

Toyota Car 2 1

Program mohou využít osoby, které dosáhly osmnácti let a vlastní platný řidičský průkaz. Poplatky za vypůjčení se mohou na jednotlivých pobočkách lišit, ale v zásadě půjčovné vyjde na 3 euro (cca 85 korun) za patnáct minut nebo 5 euro (cca 140 korun) za půl hodiny. Služba funguje na samoobslužném principu, kdy si vozidlo sami vypůjčíte a pak zase vrátíte na libovolné pobočce a zapojíte do nabíjecí stanice. Elektromobily se hodí  především pracujícím obyvatelům, kterým mají ulehčit cestování po městě mezi zastávkou městské hromadné dopravy a místem určení.

Toyota Trojkolka 1Toyota Trojkolka 2

Nová služba by se dala srovnat s programem pro vypůjčení bicyklů. Na světě je přes 500 měst, které disponují půjčovnou kol. Stačí si zaplatit členství, a pak si můžete z kterékoliv pobočky půjčovat kola, jak se vám zachce. Výhodou bicyklů je, že s nimi nemusíte řešit dopravní zácpy nebo hledat parkovací stání, navíc jsou šetrnější k životnímu prostředí a prospívají našemu zdraví. Na druhou stranu elektromobily Toyota i-ROAD jsou bezpečnější, pohodlnější a pro řízení nevyžadují specifický typ oblečení. Je to tedy otázka volby.

Uvidíme, jestli si francouzští občané na novou službu zvyknou, a pak je jen otázkou času, kdy Toyota působiště své půjčovny rozšíří také do dalších měst či zemí. Ještě kdyby vozítko umělo přijet samo na zavolání, tak je, dá se říct, dokonalé. :)

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toyota má ve Francii první půjčovnu elektromobilů a tříkolek

Pondělí, 22 Září 2014 - 14:37 | DRK | Tříkolka mi dost připomíná jeden projekt z...
Pondělí, 22 Září 2014 - 10:48 | zx cygnus | Jak Velorex na baterky, místo plátna plasty, o...
Pondělí, 22 Září 2014 - 08:22 | John Douberro | Tak treba v parizi je pujcovna kol. A kdyz si...

Zobrazit diskusi