CDR.cz - Vybráno z IT

Cenzura internetu v Turecku: Blokování stránek a sběr dat o aktivitě uživatelů

nepřehlédněte
Turecký parlament schválil zákon, který dává vládě pravomoc zablokovat jakékoli webové stránky a poskytovatelům přikazuje sledovat aktivitu uživatelů. Prezident jej zřejmě podepíše.

Tisíce demonstrantů vychází znovu do ulic a snaží se bojovat proti tomuto novému ustanovení tureckých zákonodárců. Právě kvůli loňským protivládním protestům, které byly organizovány hlavně skrz internet a sociální sítě, chová turecká legislativa k těmto médiím velikou, ba až přehnanou zášť. Nový zákon totiž reaguje tak, že ubírá volnosti běžným uživatelům internetu a přidává ji naopak vládním korporacím a telekomunikačnímu úřadu, který bude moci zablokovat jakoukoli webovou stránku bez předchozího soudního příkazu. Stačit bude pouze nahlášení stránek za porušení autorských práv nebo ochrany osobních údajů, do čtyř hodin od udání stížnosti pak může úřad vyřadit stránky z provozu.

 

Turečtí poskytovatelé internetu budou mít také zákonem přikázáno sledovat aktivitu jejich uživatelů a získaná data skladovat po dobu dvou let. A samozřejmě, na vyžádání musejí být zpřístupněna úřadům. Zda nabyde zákon v platnost nyní závisí na samotném prezidentovi, který jej podle všeho skutečně podepíše. Od jeho nástupu v roce 2007 nevetoval takřka žádné právní předpisy a sympatizuje navíc i s názory premiéra Erdogana, který bojuje za prosazení zákona.

Veliký problém má ale s tímto stanoviskem opozice, která si vládu velmi dobírá za sliby bezproblémové demokracie, namísto které chce ještě více cenzurovat internet (už v současnoti jsou blokovány tisíce webových stránek) a zavádí tak spíše systém s prvky diktatury a potlačování občanských svobod. Také Evropská unie se k tomuto kroku vyjádřila, doporučuje přezkoumání zákona v souladu s evropskými standardy. Turecko totiž žádá o členství v EU a jeho vyhlídky na přijetí se teď možná o něco zmenšily.

 

Turecká veřejnost si zaslouží více informací a transparentnosti, nikoli více omezení. Už v současné podobě přináší zákon několik omezení svobody projevu,“ řekl mluvčí Evropské unie Peter Stano pro deník The Wall Street Journal.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by schválení tohoto zákona udělalo z Turecka jednu z vůbec nejhorších zemí se svobodou projevu v Evropě. S novými pravomocemi by pak mohla jeho vyšší moc snadno šmírovat internetovou aktivitu uživatelů bez omezení. Mimochodem, sám Google zařadil minulý rok Turecko mezi státy s největší cenzurou webových stránek v celosvětovém měřítku. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cenzura internetu v Turecku: Blokování stránek a sběr dat o aktivitě uživatelů

Pátek, 7 Únor 2014 - 12:21 | Tom Miki | A takový stát chce do EU? S touto cenzurou nemá...
Pátek, 7 Únor 2014 - 10:24 | DRK | Co turecko. U nás teď projednávají zase další...

Zobrazit diskusi