CDR.cz - Vybráno z IT

Událo se ve vesmíru: Curiosity jezdí pozpátku a video z vypuštění GPS satelitu

nepřehlédněte
Sondy a vozítka objevující vesmírná tělesa pro nás mají každou chvíli nové informace. Proč vozítko Curiosity brázdilo povrch rudé planety pozpátku a jaké výhody přinese nový GPS satelit vypuštěný před několika dny na oběžnou dráhu Země? Máme i video ze startu.

Pokud byste v posledních týdnech sledovali pohyb vozítka Curiosity na povrchu Marsu, asi by vás překvapilo, že jezdí pozpátku. Za touto podivností překvapivě nestojí konstrukční vada či jiné problémy, ale preventivní opatření inženýrů z NASA.

Naneštěstí pro robotického průzkumníka dochází na nerovném povrchu Marsu k postupnému opotřebení kol, které má kvůli velmi ostrým kamenům neblahé následky. K poškození totiž dochází rychleji, než by se vědcům zamlouvalo a proto se 18. února tohoto roku rozhodli, že bude jízda po povrchu tělesa pokračovat pozpátku.

Poškození způsobené ostrými kameny trápí vědce čím dál víc

Tato metoda již byla dříve úspěšně ověřena v podmínkách na Zemi a funguje překvapivě dobře. Řídící středisko zároveň díky snímkům ze satelitu vybírá ideální trasu, čímž se snaží děravým hliníkovým kolům ulevit ještě více.

Curiosity v ohrožení

Zvolená cesta je sice šetrnější ke kolům, ale na druhou stranu vedla přes metr vysokou dunu, do níž mohl těžký přístroj snadno zapadnout. K jejich úspěšnému překročení nakonec došlo 9. února a mise tak může bezpečně pokračovat. Cílem jsou svahy hory Sharp, kde byly sondou z oběžné dráhy detekovány minerály, jenž mohou dokazovat přítomnost vody.

Curiosity má provést kontrolní vrty a potvrdit tak předchozí měření. Získaná data pomohou pomoci zjistit, zda v současnosti či minulosti existovaly na planetě podmínky vhodné pro život mikroorganismů.

Od překročení naváté duny ujelo vozítko kolem 285 metrů a i když to na první pohled není moc, dá se zde mluvit o úspěchu. Od přistání v srpnu roku 2012 po povrchu Marsu pak celkem najezdilo kolem 5,21 km.

Nový satelit zlepší přesnost GPS, podívejte se na video ze startu rakety

Bez navigačních systémů si mnozí z nás již neumí cestování představit. Družice, obíhající zemský povrch a především umožňující snadnou lokalizaci, mají ve svých řadách nový přírůstek. Je jím satelit s označením GPS IIF-5, který nahradil stárnoucí GPS IIA-28 z roku 1997.

Nový satelit ve svých útrobách skrývá přesné atomové hodiny, vylepšený vysílač signálu a další vylepšení pro vysílání civilního i vojenského signálu. Běžný uživatel změnu pozná jen těžko, přinejmenším se ale může rozplývat nad efektním startem rakety Delta IV.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Událo se ve vesmíru: Curiosity jezdí pozpátku a video z vypuštění GPS satelitu

Žádné komentáře.