CDR.cz - Vybráno z IT

Unified Remote - proměňte svůj telefon v dálkové ovládání počítače

unified_remote
Dálkové ovládání počítače se může hodit při různých příležitostech, ať se již jedná o sledování filmů, poslech hudby, prezentování či cokoli dalšího. Jednou z nejjednodušších možností, jak svůj počítač ovládat na dálku (a nejenom nahradit bezdrátovou klávesnici a myš), je program Unified Remote, který je dostupný pro Android a pro Windows Phone.

Unified Remote se skládá ze dvou částí. První část je nutné stáhnout do mobilního telefonu, druhou pak do počítače. Obě součásti jsou poskytovány zdarma, a pokud by vám však nestačily základní poskytované možnosti (které bohatě pokrývají většinu běžných potřeb), existuje také o něco vybavenější placená varianta. Trochu odlišná je situace u verze pro Windows Phone - zde je k dispozici pouze placená varianta.

Stolní počítač

Abyste mohli počítač či notebook ovládat prostřednictvím svého telefonu, musíte nejprve do počítače nainstalovat prográmek s názvem Unified Remote Server, který slouží jako prostředník mezi počítačem a telefonem. Instalace programu je intuitivní a totéž se dá prohlásit i o jeho provozu - v případě většiny uživatelů by nemělo vyžadovat žádnou akci. V běžných případech by vše mělo bez problémů běžet s výchozími nastaveními.

Unified Remote Server - PC

V současné době je k dispozici pouze verze pro Windows, autoři ale do budoucna slibují také verze pro Linux i (Mac) OS X.

Chytrý telefon

Do chytrého telefonu s Androidem či Windows Phone si nejprve stáhneme program Unified Remote. Jeho výchozí verze je v Android Marketu zdarma, oproti verzi placené se liší menší podporou programů, které je možné ovládat - pro nenáročné činnosti je ale i tak zcela dostačující.

Program nabízí řadu nejrůznějších ovládacích obrazovek (modulů), mezi kterými lze podle potřeby přecházet (ty nepoužívané lze naopak uschovat, aby zbytečně nepřekážely). Většina uživatelů si vystačí s několika základními, pro úplnost ale uvedu kompletní seznam možností (týká se verze pro Android):

Možnosti základní (bezplatné) verze

Ovládání kurzoru, procházení souborů na počítači, ovládání klávesnice, ovládání multimédií, ovládání prezentací, ovládání napájení (vypnutí počítače, restart apod.), ovládání Správce spuštěných úloh, ovládání nabídky Start, ovládání programů Spotify, Windows Media Player, Windows Media Center, VLC a YouTube.

Možnosti plné verze (85 Kč)

Plná verze samozřejmě nabízí vše, co verze základní, k tomu ovšem přidává podporu aplikací a služeb:

Boxee, Chrome, Firefox, foobar2000, Hulu Desktop, Hulu Web, Internet Explorer, iTunes, J River Media Center, Monitor, Media Portal, MediaMonkey, MPC HC, Netflix, Opera, Pandora, Picasa, PowerPoint Advanced, PowerPoint, Basic, Send Text, Spotify Advanced, Tellstick, Tellstick Live, USB-UIRT Helper, Winamp, Windows Photo Viewer, XBMC, XBMC Media a XBMC Advanced

To, že se na seznamu podporovaných programů nenachází vaše oblíbená aplikace rozhodně neznamená, že ji nebudete moci dálkově ovládat. Stále vám zůstane možnost aplikaci ovládat prostřednictvím kurzoru (myší) i klávesnice, jen v telefonu nenajdete speciální obrazovku s uzpůsobenými ovládacími prvky na míru vytvořenými pro daný program.

Unified Remote
Android 1.5 a vyšší Windows Phone 7.5 a vyšší
QR - Unified Remote
QR - Unified Remote

Propojení telefonu a PC

Podobně jako vše ostatní se i propojení telefonu a počítače nese ve velmi intuitivním duchu s tím, že vše je pokud možno co nejvíce automatické. Kromě Wi-Fi je možné k propojení obou zařízení využít také mobilní datové přenosy (3G) nebo Bluetooth.

Po nainstalování programů do PC a notebooku se "spárování" provede prostřednictvím programu na telefonu v sekci nazvané Servers, kde stačí prstem klepnout na symbol +. Telefon by měl vše provést sám, pro komplikovanější případy je zde připravena i položka pro manuální přidání počítače, kde je možné nastavit typ připojení, jméno připojení, IP adresu, TCP port, UDP port či MAC adresu. Volitelně je možné propojení chránit i heslem nebo jej dokonce šifrovat (AES 256 bitů).

unified_remote-040unified_remote-491

Samozřejmostí je také možnost si v programu vytvořit více připojení současně tak, aby bylo možné ovládat více různých zařízení (například doma a v práci apod.).

Využití

Možnosti programu (i jeho nastavení) jsou poměrně široké a každý si jistě najde svůj způsob pro jeho využití.

Mezi ty nejčastější způsoby bude zřejmě patřit ovládání kurzoru myši (kdy telefon dokáže plnohodnotně nahradit bezdrátovou myš včetně kolečka nahrazeného tahem dvou prstů či pravého tlačítka nahrazeného stiskem dvou prstů), popřípadě ovládání multimédií či prezentací.

unified_remote-239unified_remote-301unified_remote-985unified_remote-915

unified_remote-383unified_remote-679unified_remote-325

Ovládání počítače jako takového je bezproblémové a chod obou aplikací je naprosto stabilní. Pohodlí při používání se pak nejvíce odvíjí od velikosti displeje vašeho telefonu a samozřejmě také od obrazovky připojeného počítače. Pokud se budete snažit ovládat kurzor myši na malé obrazovce notebooku na dálku několika metrů, bude to samozřejmě méně pohodlné, než pokud budete ovládat kurzor myši na velkoplošné 50ti palcové obrazovce.

Ve své plné verzi si program dokonce rozumí i s doplňkovými NFC tagy (NFC musí samozřejmě podporovat i telefon) a hlasovými příkazy, čímž jsou dále rozšiřovány možnosti jeho využití.

Další možností, která by mohla některým přijít vhod, je schopnost komunikace i s dalším speciálním příslušenstvím, jako jsou různé bezdrátové USB Tell-Stick moduly (využitelné např. pro ovládání osvětlení a dalších elektrických zařízení) či infračervené USB-UIRT moduly (pro ovládání televizorů, hudebních aparatur apod.).

Závěr

Jak můžete sami posoudit, Unified Remote je kombinace dvou jednoduchých aplikací pro stolní počítač a mobilní telefon, která umožní velmi pohodlnou a přímočarou metodou ovládat počítač či notebook na dálku. Jinak řečeno - dokáže nahradit bezdrátovou myš a klávesnici, v řadě případů s přidanou bonusovou hodnotou, protože některé činnosti je takto možné vykonat rychleji a pohodlněji, než právě s myší a klávesnicí (zejména pokud používáte programy, pro které nabízí Unified Remote připravené ovládací moduly).

Diskuse ke článku Unified Remote - proměňte svůj telefon v dálkové ovládání počítače

Pátek, 9 Listopad 2012 - 07:54 | Weiny | Já jen hlavně nechápu smysl využití. U PC mám...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 11:40 | mixal 11 | Galaxy Tab 2 7" ma infra port aj celkom...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 08:21 | Archvile | Veľká škoda že sa do telefónov prestal montovať...

Zobrazit diskusi