CDR.cz - Vybráno z IT

Univerzita v Essexu zvažuje výstavbu nejhlubšího bazénu na světě, pro testy NASA

Nasa Pool
Padesát metrů hluboký bazén se má stát novým centrem pro rozličné výzkumné účely. Astronauti by jím mohli nahradit stávající bazén NASA v Houstonu pro simulaci mikrogravitace, který má hloubku jen 12 metrů.

Univerzita v Essexu by může stát místem, kde vyroste nejhlubší bazén na světě. Navrhovaný bazén s příznačným názvem Blue Abyss (Modrá propast) určený k různým výzkumným účelům by měl být 50 metrů hluboký. Bazén by mohl sloužit jednak astronautům pro simulaci stavu beztíže na oběžné dráze Země a nebo také potápěčům pro kontrolované testování profesionálního potápěčského vybavení či trénování potápěčů obecně v prostředí připomínající mořskou hlubinu. Bazén by se mohl například hodit také lékařům ke studování fyziologie člověka.

Pool Essex University

Bazén aktuálně využívaný astronauty v Johnsonově vesmírném středisku NASA v americkém Houstonu má hloubku pouze 12 metrů, což znamená, že Blue Abyss by byl více než čtyřikrát hlubší. Podle Johna Vickerse, výkonného ředitele pro rozvoj projektu Blue Abyss, má univerzita k dispozici všechny potřebné prostředky. V kampusu je vynikající výzkumná základna v rámci akademických oddělení univerzity, nedaleko se nachází letiště Stansted a mezinárodní přístav Harwich. Pokud se bude projekt Blue Abyss realizovat, bude stát 40 milionů liber, což je přibližně 1,5 miliardy korun.

Projekt si zatím získal podporu několika zasvěcenců do vesmíru. Jedním z nich je Walter Kuehnegger, který byl součástí mise NASA Apollo Lunar Exploration. "Podporuji Blue Abyss do budoucna jako objekt, který nemá v Evropě obdoby. Mohl by konkurovat, nebo potenciálně dokonce předčit jiná podobná zařízení, která jsou k dispozici ve Spojených státech a Rusku," řekl další nadšenec projektu Timothy Peake, člen Evropské kosmické agentury (ESA).

Bazén v Johnsonově vesmírném středisku:

Nejhlubší bazén současnosti se jmenuje Y-40 Deep Joy a najdeme jej v Itálii ve čtyřhvězdičkovém hotelu Terme Millepini ve městě Montegrotto Terme. Jak název napovídá, v nejhlubším místě dosahuje hloubky 40 metrů. Jeho součástí je rovněž prosklený tunel pro návštěvníky.

Y 40 The Deep Joy Pool

Schéma bazénu Y-40 Deep Joy

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Univerzita v Essexu zvažuje výstavbu nejhlubšího bazénu na světě, pro testy NASA

Neděle, 26 Červenec 2015 - 18:22 | NemamRad Registracie | Asi ste ma nepochopili - praveze s nim nemam...
Pátek, 24 Červenec 2015 - 23:35 | Psycho Mantis | nechápu, co máte za problém s názvem souboru??...
Pátek, 24 Červenec 2015 - 13:59 | NemamRad Registracie | Nic v zlom, no na obrazku, ktory ma k sebe...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 22:58 | Psycho Mantis | to je jenom chyba obrázku, výjimečně autor(ka)...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 17:24 | trodas | "Blue Abbys (Modrá propast) určený k různým...

Zobrazit diskusi