CDR.cz - Vybráno z IT

USA a EU společně proti nekalým praktikám v umělé inteligenci

Zdroj: Shuttestock

Antimonopolní regulátoři z USA a Evropy oznámili spolupráci na zajištění férové konkurence a ochraně spotřebitelů v oblasti umělé inteligence (AI). Ministerstvo spravedlnosti USA (DOJ), Federální obchodní komise (FTC), Evropská komise a britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) představily „sdílené principy“, které zahrnují spravedlivé jednání, interoperabilitu a volbu.

Sdílené principy ochrany konkurence

Regulační orgány zdůraznily tři klíčové principy pro ochranu konkurence v oblasti AI: spravedlivé jednání, interoperabilitu a volbu. Tyto principy jsou založeny na dosavadních zkušenostech z práce na souvisejících trzích. Spravedlivé jednání se zaměřuje na zajištění toho, aby se hlavní hráči na trhu vyhýbali vylučovací taktice, která by mohla omezit konkurenci. Interoperabilita a volba pak mají zajistit, aby spotřebitelé a podniky měli možnost vybírat si z různých nabídek a aby různé systémy umělé inteligence byly vzájemně kompatibilní.

Zdroj: Shutterstock

Potenciální rizika a opatření

Regulační orgány rovněž identifikovaly několik potenciálních rizik pro hospodářskou soutěž. Mezi ně patří například dohody mezi hlavními hráči na trhu, které by mohly vést k podkopání konkurence. I když některá partnerství a investice mohou být přínosná, v jiných případech by mohla velké firmy využít svého postavení k ovládnutí trhu a manipulaci s jeho výsledky ve svůj prospěch.

Další rizika zahrnují upevnění nebo rozšíření tržní síly na trzích souvisejících s AI a „koncentrovanou kontrolu klíčových vstupů“. Tato kontrola může zahrnovat specializované čipy, značný výpočetní výkon, velké objemy dat a specializované technické znalosti, které jsou nezbytné pro rozvoj a provozování pokročilých systémů umělé inteligence.

Ochrana spotřebitelů a jejich dat

Kromě ochrany hospodářské soutěže budou regulační orgány také sledovat hrozby, které by AI mohla představovat pro spotřebitele. Důležité je, aby spotřebitelé byli informováni o tom, jak umělá inteligence ovlivňuje produkty a služby, které používají. Firmy, které klamavě nebo nespravedlivě používají data spotřebitelů k trénování svých modelů, mohou ohrozit jejich soukromí, bezpečnost a autonomii.

Rovněž je třeba věnovat pozornost tomu, jak firmy využívají data svých firemních zákazníků. Zneužití těchto dat by mohlo vést k odhalení citlivých informací, což by mohlo mít negativní dopad na konkurenceschopnost na trhu.

Vzájemná spolupráce a budoucí výhled

Společné prohlášení amerických a evropských regulačních orgánů je důležitým krokem k zajištění toho, aby rozvoj umělé inteligence probíhal v souladu s principy férové soutěže a ochrany spotřebitelů. I když se konkrétní přístupy a zákony jednotlivých zemí mohou lišit, je jasné, že regulační orgány budou bedlivě sledovat dění na trhu AI a budou připraveny zasáhnout v případě potřeby.

Tento krok by měl sloužit jako varování pro společnosti působící v oblasti generativní umělé inteligence, že regulační orgány nezůstanou nečinné a budou sledovat jejich aktivity i v době rychle se zrychlujícího pokroku v tomto sektoru. Spolupráce mezi regulačními orgány na obou stranách Atlantiku by měla přispět k vytvoření stabilního a férového prostředí pro rozvoj a využití umělé inteligence.

Tagy: 
EU, USA, AI
Zdroje: 

Diskuse ke článku USA a EU společně proti nekalým praktikám v umělé inteligenci

Žádné komentáře.