CDR.cz - Vybráno z IT

USA zřídily nové bezpečnostní centrum NSA pro ochranu před umělou inteligencí

Zdroj: Shutterstock

Národní bezpečnostní agentura v USA se rozhodla zřídit speciální bezpečnostní centrum přímo proti hrozbám plynoucím z umělé inteligence nebo ze zcizení umělé inteligence používané americkou vládou a armádou.

Umělá inteligence je nejen výdobytek moderní doby, ale také hrozba pro mnohé organizace a instituce. Toho si je vědoma i Národní bezpečnostní agentura v USA (NSA), která založila specializované bezpečnostní centrum pro umělou inteligenci. Americká vláda přišla s tímto nápadem prakticky ihned poté, co začala sama začleňovat umělou inteligenci do svých obranných a zpravodajských systémů.

Hlavním cílem tohoto centra bude zabezpečovat a chránit tyto tajné systémy před krádeží, sabotáží a odcizením, stejně jak před případnými vnějšími hrozbami. Tyto hrozby mohou být klidně vyvolány i umělou inteligencí ze strany nějaké teroristické organizace. O vytvoření specializovaného oddělení NSA informoval veřejnost odstupující vedoucí Paul nakasone.

Zdroj: Shutterstock

Všichni pak očekávají, že toto nové oddělení bude pracovat ve velice úzké spolupráci s již existujícím oddělením pro kybernetickou bezpečnost. Jako největší hrozbu v oblasti kybernetické bezpečnosti pak USA vnímají Čínu a Rusko. Možným důvodem pro vytvoření tohoto centra je i nedávno zveřejněná studie, kde se špatně zabezpečené modely umělé inteligence jeví jako velká hrozba ohrožující národní bezpečnost.

Pod pravomoci nového centra nebude pak spadat jen ochrana tajných algoritmů v rámci národní bezepčnosti, ale ochrana bezepčnosti v souvislosti s umělou inteligencí obecně. Předpokládá se, že toto centrum bude také úzce spolupracovat s technologickými giganty, vědeckou obcí, akademickými sbory či s ministerstvem obrany.

Zdroje: 

Diskuse ke článku USA zřídily nové bezpečnostní centrum NSA pro ochranu před umělou inteligencí

Žádné komentáře.