CDR.cz - Vybráno z IT

V pražském nočním klubu stojí za mixážním pultem průmyslový robot z automobilky

V pražském klubu Karlovy lázně zaměstnali starého robota, který dříve pracoval v automobilovém průmyslu, jako DJ, který stojí za mixážním pultem a podněcuje svým výběrem hudby atmosféru klubu. Jde o celosvětovou raritu.

Využívání robotů a umělé inteligence se čím dál více stává součástí každého odvětví, nyní i toho hudebního. Roboti v dnešní době umí mnoho věcí, jako například projektovat plány budov, diagnostikovat nemoci či nahradit vojáka v armádě. V Karlových lázních v Praze se rozhodli, že zkusí zaměstnat robota jako DJ.

Nejedná se přirozeně o robota původně určeného pro tuto činnost, ale o vysloužilce z automobilového průmyslu, přesněji jde o ohromné KUKA rameno s kleštěmi na konci. Tento robot tedy musel projít jistými úpravami před tím, než mohl být vpuštěn za mixážní pult na podiu.

Zásadní kus práce odvedli programátoři, jelikož museli přeprogramovat kompletní funkci a povahu robota. Zatím se však po hodině střídá se svým lidským kolegou. Spolu již v populárním klubu v Praze vystupují několik týdnů.

Jeho činnost je jednoduchá. Software , který je v robotu, mu pomáhá při výběru písně. Vybranou píseň dokáže nalézt na poličkách a regálech kolem něj a následně umístí disk s požadovanou skladbou do jednoho ze tří přehrávačů. Robot je také schopen scratchovat a dokonce i tancovat.

Názory návštěvníků jsou rozpolcené. Na jedné straně je skupina lidí, kteří jsou nadšeni. Na straně druhé jsou lidi, kteří tvrdí, že robot nedokáže cítit, jaká je v klubu atmosféra, ani vystihnout, co chtějí návštěvníci slyšet, a jeho zásluhy se tak propadají hluboko k pouhému hudebnímu přehrávači bez emocí. Ředitel klubu, Adam Lipsansky, však uvedl, že i přesto slaví robot ohromný úspěch, jelikož se jedná o evropskou a dost možná i celosvětovou raritu. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V pražském nočním klubu stojí za mixážním pultem průmyslový robot z automobilky

Úterý, 23 Leden 2018 - 07:00 | debžot | Tam maji CDcka?:) Hadam, ze ve skutecnosti se to...
Pondělí, 22 Leden 2018 - 20:14 | junk mail | Jméno je KUKA :-D
Pondělí, 22 Leden 2018 - 20:09 | junk mail | K tomuto to má daleko... https://www.youtube.com/...
Pondělí, 22 Leden 2018 - 14:48 | kuban | a má jméno? třeba jukebox ?

Zobrazit diskusi