CDR.cz - Vybráno z IT

V USA drony zachraňují životy. UPS a Matternet s nimi letecky přepravují vzorky

Přepravní gigant UPS a společnost Matternet spolupracují na nové službě pro nemocnici v Severní Karolíně. Jejich drony přepravují vzorky mezi nemocnicí a laboratoří, čímž se výrazně zkrátí čas i náklady.

Logistický gigant UPS chce plně zapojit nákladní drony M2 od společnosti Matternet do své flotily. Jejich cílem bude pravidelná přeprava lékařských vzorků mezi laboratoří a nemocnicí v Severní Karolíně. Společnost Matternet začala testovat využití těchto dronů pro zdravotnictví již v roce 2017 ve Švýcarsku a až do dnešních dnů absolvovaly tyto drony více než 3 000 letů.

Samotná UPS si již dříve pohrávala s myšlenkou využití dronů jako doručovatelů. Nyní tak spojily společnosti UPS a Matternet své síly. Tato spolupráce nakonec vyústila v reálném testování logistických úkolů v nemocnici WakeMed v Severní Karolíně. Drony Matternet M2 již absolvovaly první ostré lety. Jedná se při tom o historicky první rutinní lety dronů s povolením Federálního leteckého úřadu na území USA.

Až doposud byly veškeré vzorky mezi laboratoří a nemocnicí převáženy pomocí automobilů, což je jak finančně, tak časově náročné a zároveň je tento způsob dopravy závislý na dopravní situaci. Využití dronů tak významně urychlí a zlevní celý proces. Navíc dřívější doručení vzorků může mít přímý vliv na záchranu života pacienta.

Celý proces funguje tak, že zaměstnanci připraví lékařské vzorky do speciální přepravných boxů a dron je pak následně odnese. Dron Matternet M2 je dobíjecí kvadrokoptéra, která má nosnost okolo jednoho kilogramu a může svou zásilku odnést až do vzdálenosti 20 kilometrů.

Během celého letu budou drony létat po předem připravených leteckých drahách a budou sledovány vyškoleným pilotem. Pokud se tato služba dronů osvědčí, je velice pravděpodobné, že jejich službu začnou využívat i jiná zdravotnická zařízení popřípadě i různá průmyslová odvětví.

Diskuse ke článku V USA drony zachraňují životy. UPS a Matternet s nimi letecky přepravují vzorky

Pátek, 29 Březen 2019 - 13:31 | Kert | Bulvární až lživý nadpis článku.

Zobrazit diskusi