CDR.cz - Vybráno z IT

Vědecký úspěch! Podařilo se implantovat nanoboty do útrob živého tvora

nepřehlédněte
Nanoboti
Sci-fi se zase jednou stává skutečností. Nanoboti (což jsou mikroskopické stroje o velikosti krvinek) vůbec poprvé úspěšně doručili svůj malý náklad do vnitřních orgánů laboratorní myši.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu prokázali, že nanoboti mohou putovat uvnitř živého tvora a dodávat léčivo na dané místo bez škodlivých vedlejších účinků. Tyto mikroskopické stroje byly úspěšně implantovány do živé myši.

Nanoboti byli potaženi zinkem a měli tvar trubiček o délce 20 µm a průměru 5 µm. Uvnitř pak nesli léčivo, které mělo být aplikováno na žaludeční stěnu pokusné myši. Největší problém, se kterým se museli vědci popasovat, byl pohon nanobotů. Zatím totiž neumíme pro nanoboty vytvořit tak malý pohonný mechanismus s vlastním zdrojem energie. Nakonec se řešení naskytlo samo, a tím byla kyselina chlorovodíková v žaludku.

Zinek totiž v žaludku vstupuje do chemické reakce s kyselinou chlorovodíkovou, čímž vzniká chlorid zinečnatý a vodík. Bublinky vodíku byly následně využity pro pohon nanobotů. Ti se pak chovali jako mikrokosmické rakety. A když mikrokosmické, tak odpovídající byla i jejich rychlost. V těle myši nanoboti putovali rychlostí 60 µm za sekundu. Nanoboti doputovali až do sliznice žaludku, tam se rozložili a aplikovali léčivo přímo na žaludeční stěnu. Při následné pitvě myši vědci nezjistili žádné anomálie, toxicitu díky zvýšené koncentraci zinku nebo poškození žaludeční stěny.

Nanoboti Male Rakety

Kalifornští vědci připouštějí, že před námi stojí ještě dlouhá cesta než nanoboti opustí laboratoře a začnou se prohánět uvnitř člověka. Jsou ale přesvědčeni, že díky jejich zdařenému pokusu s laboratorní myší byl učiněn zásadní první krok v tomto úsilí. Jednou by nanoboti mohli úplně změnit lékařství.

Využití je značné. Od cílené dopravy léků na určité místo v těle, definitivní vypořádání se lidstva s rakovinou, vymizení cévních chorob, až po minimalizaci chirurgických zákroků. Druhá strana mince pak tkví ve zneužití těchto mikroskopických strojů, od zavirování až po riziko smrti pacienta, kdyby se nanoboti s určitou rozvinutou umělou inteligencí vymkli kontrole.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědecký úspěch! Podařilo se implantovat nanoboty do útrob živého tvora

Pondělí, 16 Únor 2015 - 13:54 | AndyF1 | Unika mi pointa naco potrebovali zrovna nanobot...
Pátek, 6 Únor 2015 - 19:15 | petr ib | A co teprve až se vzbouří inteligentní záchodový...
Středa, 4 Únor 2015 - 18:24 | HKMaly | Ten o te umele inteligenci dost chytre aby se...
Středa, 4 Únor 2015 - 16:12 | Miroslav Jasso | Je to jako malá fazole. Jenom místo metanu vyrábí...
Středa, 4 Únor 2015 - 01:56 | Behemot | Za tak bych to nepřeháněl, je to akorát...

Zobrazit diskusi