CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci z MIT vymysleli nové interaktivní ovládání počítače pomocí smartphonu

Thaw Tangible Media Group
Ovládání počítače pomocí chytrého telefonu? Nový systém THAW odhaluje skrytý potenciál obou zařízení při vzájemné interakci.

Možnosti, jak ovládat výpočetní techniku, jsou opravdu hodně široké a není jednoduché vymyslet něco, co tu ještě nebylo. Tým vědců z MIT přichází s inovativním ovládáním počítačové obrazovky pomocí chytrého mobilního telefonu.

THAW je nový interakční systém, který umožňuje propojit velký displej počítače a malou obrazovku smartphonu s cílem jejich vzájemné spolupráce. Mobilní telefon v tomto spojení hraje roli fyzického rozhraní i doplňkové grafické vrstvy určenou pro interakci v blízkosti povrchu obrazovky. THAW umožňuje sledovat přesnou pozici smartphonu na jakémkoliv druhu obrazovky. Systém je možné implementovat do stávajícího zařízení bez nutnosti dalšího hardwaru.

Obrazovka zaznamenává doteky nebo pohyby připojeného mobilního telefonu a používá je k provádění úkolů. Jestliže je smartphone vybaven senzory, jako jsou gyroskop nebo akcelerometr, je možné zpracovávat 4DOF informace.

Jak je možné vidět v ukázkovém videu, mobil může sloužit jako interaktivní schránka pro kopírování či přenášení souborů. Buď soubory přesunete přidržením prstu na telefonu, jakmile soubory vidíte na displeji, nebo klasickým přesunem souborů pomocí myši přímo na displej telefonu. Zajímavou možností je použití přístroje pro rozšířené ovládání hry. S mobilem můžete nahlédnout pod předměty, zpomalit grafické efekty nebo upravovat další vlastnosti své postavičky a tím úspěšně dokončit herní úroveň.

Thaw Tangible Media Group 2

Za technologií stojí skupina amerických designérů z MIT Media Lab, Tangible Media Group, pod vedením profesora Hiroshiho Ishiiho. Tým se zabývá zhmotněním počítačových informací a tvorbou tzv. radikálních atomů, kterými je možné propojit svět bitů a atomů. Již v minulosti jsme se mohli setkat s několika zajímavými projekty z jejich dílny. Jedním z nich je inFORM, koncept 3D ovládání pohybem.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci z MIT vymysleli nové interaktivní ovládání počítače pomocí smartphonu

Čtvrtek, 18 Září 2014 - 10:57 | WIFT | Přesně, ty hry na tom videu byly tak blbé, že...
Středa, 17 Září 2014 - 17:04 | HKMaly | Jako, pro seriozni pouziti k nicemu, navic tahat...
Středa, 17 Září 2014 - 16:54 | BTJ | Wow, vetsinou me napadne aspon nejaky nerealne...
Středa, 17 Září 2014 - 16:16 | murenchen | zas to video nejde do fullscreenu a nektery tyhle...

Zobrazit diskusi