CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci ze Stanfordu izolovali z tuku kmenové buňky pro tvorbu kostí a chrupavek

Vědecký tým pod vedení doktora Longakera dokázal izolovat kmenové buňky pro tvorbu kostí, kostních struktur a chrupavek z tukových buněk. Do budoucna by tak měla chirurgický zákrok při artritidě nahradit jedna injekce.

Stanfordská univerzita po svém desetiletém vědeckém výzkumu zaznamenala úspěch v podobě identifikace nového druhu lidských kosterních kmenových buněk. Tato nově objevená kmenová buňka, která se dá izolovat buď z lidské kosti nebo vytvořit ze speciálních buněk v tuku, dokáže vytvářet novou kost, houbovitou stromovou kostní strukturu nebo chrupavku. Jedná se o jinou, dospělou, variantu známější embryonální kmenové buňky, které se vyskytují pouze v nejranějších stádiích vývoje plodu.

Díky tomuto objevu bude možná medicína v budoucnu schopna regenerovat efektivněji lidské kosti a snižovat bolestivost pohybu ve stáří. Výzkum však značně stížila skutečnost, že pro izolaci ekvivalentu lidské kmenové buňky je zapotřebí jiných metod, než je tomu u testovaných myší.

Michael Longaker, profesor plastické a rekonstrukční chirurgie a zároveň ředitel Stanfordského institutu pro biologii kmenových buněk a regenerační medicínu, prohlásil: „V Americe je 75 milionů lidí s artritidou. Představte si, že bychom mohli snadno vytvořit z dostupných tukových buněk buňky kmenové, které by mohly být jednoduchým způsobem vpraveny do kloubů tak, aby se vytvořila nová chrupavka. Také bychom mohli snadněji stimulovat tvorbu nové kosti v případě zlomenin u starších osob.“

Celý výzkum významně přispívá k poznání povahy lidských kostí. Hlavním cílem celého výzkumného programu je však nalézt způsob, jak klinicky využít kmenové buňky. Podle doktora Longakera by v budoucnu mohlo operaci artroskopie, kde je zapotřebí chirurgický zákrok, nahradit vpravení naprogramovaných kmenových buněk injekční stříkačkou na poškozené místo. Tak by bylo možno například „dodělat“ novou chrupavku. Další využití by se jistě našlo v medicíně při léčbě zlomených kostí nebo obecně při chirurgických zákrocích. Vše je ale zatím hudba hodně vzdálené budoucnosti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Vědci ze Stanfordu izolovali z tuku kmenové buňky pro tvorbu kostí a chrupavek

Žádné komentáře.