CDR.cz - Vybráno z IT

Více než 1000 studentů odmítá pracovat pro Google a Amazon kvůli projektu Nimbus

Zdroj: Shuttestock

Více než 1 000 studentů a mladých profesionálů odmítá pracovat pro Google a Amazon v důsledku projektu Nimbus, který zahrnuje poskytování cloudových služeb izraelské vládě. Koalice technologických pracovníků No Tech for Apartheid (NOTA) se blíží ke splnění svého cíle přesvědčit celkem 1 200 studentů, aby se vyhnuli zaměstnání u těchto technologických gigantů.

Podle zprávy časopisu Wired se více než 1 100 studentů a mladých pracovníků v oblasti STEM zavázalo, že odmítnou nabídky práce od těchto společností. Tito jedinci tvrdí, že Google a Amazon se podílejí na "posilování izraelského systému apartheidu a genocidy proti Palestincům". Cílem NOTA je získat celkem 1 200 podpisů pro svou kampaň.

"Jako mladí lidé a studenti v oblasti STEM a mimo ni se odmítáme jakkoli podílet na těchto strašlivých zneužíváních. Připojujeme se ke kampani #NoTechForApartheid a požadujeme, aby Amazon a Google okamžitě ukončily projekt Nimbus," stojí v prohlášení kampaně.

Zdroj: Shutterstock

Google a Amazon získaly v rámci projektu Nimbus kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy dolarů na poskytování služeb cloud computingu, strojového učení a umělé inteligence izraelské vládě a armádě. Mluvčí Googlu již dříve uvedl, že smlouva v rámci projektu Nimbus nezahrnuje "vysoce citlivé, utajované nebo vojenské pracovní zatížení související se zbraněmi nebo zpravodajskými službami".

Jako dvě z největších technologických společností na světě jsou Google a Amazon zároveň jedny z největších zaměstnavatelů absolventů v oblasti STEM. Wired uvádí, že mezi stoupence kampaně patří studenti ze Stanfordu, UC Berkeley, University of San Francisco a San Francisco State University – institucí nacházejících se ve stejném státě jako ústředí společnosti Google.

NOTA již v minulosti organizovala různé protestní akce proti zapojení technologických společností do izraelských záležitostí. Mezi tyto akce patřily i přepadení kanceláří, které vedly k propuštění desítek zaměstnanců Googlu.

V březnu tohoto roku byl z Googlu vyhozen jeden z organizátorů NOTA poté, co na izraelské technologické konferenci v New Yorku hlasitě prohlásil, že odmítá "vytvářet technologii, která pohání genocidu nebo sledování". Kampaň NOTA získává na síle, a pokud dosáhne svého cíle, mohla by mít významný dopad na budoucí spolupráci technologických společností s vládami a armádami po celém světě.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Více než 1000 studentů odmítá pracovat pro Google a Amazon kvůli projektu Nimbus

Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 19:32 | Tosuja | 90% z nich by se do Googlu nedostalo, ani kdyby...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 13:01 | RedMaX | Úplně to tak nevidím. Za mě Netanjahuovi prdlo v...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 11:15 | Ondar | Stejně by ty debily, co věří propagandě Hamasu...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 10:22 | Arctia | No tomu rikam ztrata. Ale MCD ted bude nabirat,...
Čtvrtek, 20 Červen 2024 - 07:31 | RedMaX | Nabídka pracovních sil výrazně převyšuje poptávku...

Zobrazit diskusi