CDR.cz - Vybráno z IT

Volvo ve Švédsku testuje 100 samořídících automobilů

Volvo Drive Me
Ať chcete nebo ne, autonomní vozidla budou brzy kralovat silnicím. Po Google vozech bez řidiče se sice slehla zem, ale Volvo zachraňuje situaci novým projektem.

Automobilka Volvo pokročila výrazně kupředu ve svém vývoji samořídících automobilů. Před týdnem představila převratný projekt Drive Me, který obnáší začlenění jednoho sta autonomních vozidel do každodenního provozu na veřejných pozemních komunikacích. První testovací vozy již brázdí švédské silnice poblíž města Göteborg a sofistikovaná technologie si dle výrobce vede velmi dobře. Další vozy se k nim přidají později. Automobilka se musí činit, aby dostála svému slibu, že do roku 2020 začne produkovat vozidla, v nichž "nikdo" nezahyne.

Volvo Driving

S funkcí Autopilot se můžete za jízdy věnovat jiné činnosti

Nová technologie přidává vozům Volvo funkci pojmenovanou Autopilot, jež se aktivuje stiskem jediného tlačítka. Pokud řidič chce, může řízení vozidla předat autopilotovi, který se o vše postará za vás. Když budete chtít, také sám zaparkuje. "Testovací vozy sami zvládají sledovat jízdní pruhy, upravovat jízdní rychlost a řídit provoz," řekl Erik Coelingh, technický specialista Volvo Car Group. Lidé mohli autonomní vozidla Volvo spatřit na vlastní oči na veletrhu International Auto Show, který se konal minulý měsíc v New Yorku.

Volvo Driving System

Projekt Drive Me je unikátní především tím, že jsou do něj zapojeni všichni důležití zákonodárci včetně švédského ministerstva dopravy a švédské vlády. Vybraní zákazníci budou v rámci testování denně jezdit se stovkou vozidel přibližně 50 kilometrů na vybraných silnicích Göteborgu, které jsou v dopravní špičce typické častými dopravními zácpami. Uvidíme, jak testování dopadne, a zda se Volvo nespolehne spíše na tradiční bezpečnostní systémy.

Jak jsme vás již dříve informovali, Volvo neustále testuje nové technologie, které by řidičům aspoň trochu ulehčily řízení vozu. Naposledy to byl inteligentní informační systém. Ne všem se však daří své nápady pro vylepšení dopravy úspěšně dotáhnout až do konce. Například Nizozemci chtěli obarvit jízdní pruhy fotoluminiscenčním práškem, aby svítily ve tmě, ale jejich snažení doslova spláchla voda.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Volvo ve Švédsku testuje 100 samořídících automobilů

Středa, 7 Květen 2014 - 16:54 | HKMaly | Popojizdeni v zacpe bych samoridicimu automobilu...

Zobrazit diskusi