CDR.cz - Vybráno z IT

Výhody a nevýhody elektromobilů: Co byste měli vědět před jejich nákupem?

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí zvažuje při nákupu svého příštího automobilu sáhnout po údajně ekologičtější variantě. Před samotným nákupem je ovšem dobré se seznámit se všemi zvláštnostmi a úskalími, které si elektromobil žádá. Níže jsme vybrali několik základních aspektů, které by si každý zájemce o elektormobil měl ujasnit ještě před koupí.

Nabíjení doma

Výhodou elektromobilů je, že je lze nabíjet doma. Tedy za předpokladu, že parkujete na místě s přístupem ke zdroji elektrické energie. Ani v takovém případě ovšem nemáte vyhráno. Pokud máte starší elektroinstalaci, může být zapotřebí ji celou zrekonstruovat, aby byla schopna nabíjet elektromobil bez rizika přetížení.

V případě, že parkujete na veřejném prostranství, protože bydlíte v panelovém či činžovním době, máte větší problém. Musíte se totiž spolehnout na nabíjecí stanice u benzinových stanic, u kterých zajisté strávíte více času, než kolik by vám zabralo natankování benzínu či nafty. 

Typy nabíjecích stanic

Existují tři hlavní typy nabíjecích stanic pro elektromobily: domácí nabíječky, veřejné nabíjecí stanice a rychlonabíjecí stanice. Domácí nabíječky jsou obvykle pomalejší, ale jsou nejvýhodnější pro nabíjení přes noc. Veřejné nabíjecí stanice jsou k dispozici na veřejných místech, jako jsou parkoviště, obchodní centra a další. Rychlonabíjecí stanice nabíjejí elektromobil mnohem rychleji, ale mohou být dražší.

Nabíjení na cestách

Při plánování delších jízd je důležité zvážit, kde budete moci nabíjet elektromobil na cestách. Existuje mnoho veřejných nabíjecích stanic v různých oblastech, ale pokud jedete do oblasti s nižší hustotou nabíjecích stanic, může to být problém. Je dobré věnovat čas plánování vaší cesty a zjistit, kde jsou nabíjecí stanice na trase.

Existuje mnoho aplikací a webů, které vám pomohou najít nabíjecí stanice v okolí a dokonce vám naplánují celou trasu tak, abyste nabíjecí stanici neminuli. Zároveň se musíte soustředit i na případné problémy na cestě a objížďky, protože díky nečekané objížďce můžete najet o pár desítek kilometrů více a hravě se vám auto uprostřed cesty zastaví. O tom, jak se v této situaci zachovat se dozvíte níže.

Zdroj: Shutterstock

Náklady

Náklady na pořízení elektromobilu mohou být vyšší než u běžného spalovacího vozidla, ale na druhé straně provozování elektromobilu může být levnější. Cena elektřiny je obvykle nižší než cena benzínu nebo nafty. Navíc dosáhnete na různé dotace pro nákup elektromobilů a instalaci nabíjecích stanic. 

Průměrná spotřeba u většiny elektromobilů je zhruba 18 kW/100 km. Uvážíme-li, že vláda zastropovala cenu elektřiny na 6,05 Kč/1kWh, dostáváme se na částku 108,9 Kč za 100 ujetých kilometrů. Naproti tomu klasický automobil uvádí spotřebu 6 l /100 km, což při ceně benzinu 36Kč/l vychází 216 Kč.

Tato cena za dobití elektromobilu pak předpokládá dobíjení v domácí dobíjecí stanici, ale některé veřejné dobíjecí stanice mohou nabízet i lepší cenu. Náklady na provoz jsou tak rozhodně nižší až poloviční oproti klasickým automobilům. Nicméně pořizovací cena je někdy i dvojnásobná. Záleží tak na tom, kolik kilometrů chcete průměrně najezdit a spočítat si návratnost své investice.

Výběr elektromobilu

Při výběru elektromobilu je důležité zvážit nejen jeho dosah a náklady, ale také další faktory, jako jsou velikost a design, výkon a bezpečnost. Zvažte také, jaký typ jízdy preferujete - zda sportovnější jízdu nebo pohodlnější jízdu s větším důrazem na komfort.

Zdroj: Shutterstock

Budoucnost elektromobilů

Elektromobily jsou stále novou technologií a neustále se vyvíjejí. Budoucnost elektromobilů vypadá velmi slibně, protože vlády po celém světě podporují přechod na čistší a udržitelnější dopravu. Proto se očekává, že v nadcházejících letech bude k dispozici stále více nabíjecích stanic a elektromobilů s větším dosahem.

Pořizovací cena

Důležitou otázkou týkající se elektromobilů je jejich pořizovací cena, která je v tuto chvíli vyšší než u obdobného automobilu s klasickým motorem. V našem přehledu nejlevnějších elektromobilů si pak můžete prohlédnout několik modelů, které jsou u nás k dostání a které patří k těm nejlevnějším. I ty se ovšem pohybují okolo 500 000 Kč.

Servis navštívíte méně často, ale o to více si připlatíte

Automobily se spalovacím motorem vyžadují poměrně častou kontrolu v servisu kvůli výměně olejů, provozních kapalin, filtru, atp. Elektromotor žádnou takovou údržbu nepotřebuje. Na druhou stranu ani elektromobil není nerozbitný a většina dnešních servisů není plně vybavena pro opravy elektromobilů.

V případě poruchy budete muset do originálního servisu. Jakákoliv oprava je navíc o poznání dražší než u klasického spalovacího motoru. Jen těžko se tak posuzuje, u kterého typu motoru je levnější údržba, ale celkové náklady budou asi nižší u elektromobilu.

Zdroj: Shutterstock

Na dálnici bez poplatků

Již nyní se hovoří o tom, že by zákonodárci chtěli motivovat majitele klasických automobilů k tomu, aby si zakoupili elektromobil tím, že je osvobodí od dálničních poplatků. Další výhody pro majitele elektromobilů jsou pak již nyní například v hlavním městě Praze, kde jsou vyhrazená parkovací místa pro hybridy a elektromobily zdarma tam, kde řidič běžného automobilu musí platit nemalou částku. 

Není dojezd jako dojezd

Jedním z hlavních parametrů při výběru elektromobilu je jeho dojezd, který vlastně určuje i cenu vozu. Zatímco moderní elektromobily mají dosah až 400 km, menší a levnější modely mívají pouze okolo 150 km. Je důležité zvážit, jaký je váš běžný denní rozsah jízdy a zda bude dosah elektromobilu pro vás dostačující.

Automobily s větším dojezdem mají větší baterii, a právě ta je na elektromobilu prakticky nejdražší. Výrobce vždy uvádí nějaký dojezd, který je ale zapotřebí brát silně orientačně, neboť byl naměřen za ideálních podmínek. V praxi totiž reálný dojezd ovlivňuje mnoho faktorů, jako například: kolik jede lidí, jak těžký máte náklad, zda jedete do kopce nebo zda popojíždíte po městě.

Reálný dojezd tak může být až o desítky procent nižší. S elektromobilem rozhodně dojedete do práce, po městě či pro děti do školy, ale k moři se připravte na několik zastávek u nabíjecích stanic. Dle typu vozidla můžete očekávat delší přestávky po každých cca 200 – 300 km, aby se stihl zase doplna nabít. Automobil se spalovacím motorem má zpravidla delší dojezd a tankování je otázkou desítek vteřin.

Elektromobily se nedají odtáhnout

V některých případech se vám může stát, že na cestě, kterou máte dokonale naplánovanou, je nějaká objížďka, kde ale není dobíjecí stanice. Pokud vám dojde energie a auto se zastaví, musíte si pořádně připlatit za speciální odtahové vozidlo, protože velká část elektromobilů se nedá odtáhnout na klasickém laně.

Zdroj: Shutterstock

Problém je i s tím, že elektromobily jsou nižší a těžší a disponují elektrickou ruční brzdou, takže zde nepomůže ani odtahovka s vyprošťovací dodávkou. Odtáhnout elektromobil zvládnou jen ty dražší odtahovky. Při výběru elektromobilu se tak zaměřte i na tento aspekt a zjistěte si, zda se dá odtáhnout na laně.

Pneumatiky vám všude nevymění

Když je podzim či jaro, tak každý zoufale shání nějaký volný pneuservis. S elektromobilem budete mít ještě o starost navíc, protože mají své speciální pláště, které běžný pneuservis nedokáže vyměnit. Navíc musíte dbát na to, aby se nezaměnil pravý plášť za levý či přední za zadní.

Existuje již i několik případů, že při zvedání elektromobilu došlo k promáčkunutí baterie či vylomení prahu. Elektromobily mají většinou speciální patky, za které je možné vozidlo zvednout. Vždy na to v servisu musíte upozornit, a pokud tyto patky nesedí, musí pláště vyměnit klasicky pomocí heveru.

Pozor na staré a ojeté elektromobily

Výše jsme uváděli, že náhradní díly na elektormobily stojí více, než u klasických automobilů. Pokud si tak zakoupíte elektromobil starý více než 5 let, můžete počítat i s brzkou návštěvou servisu a k pořizovací ceně vozu si připočtěte i náklady na opravy.

Pokud ale přesto míříte do kategorie ojetých elektromobilů, jejichž pořizovací cena je nižší, určitě si dejte při testovací jízdě pozor na kapacitoměr. Pokud po ujetí 5 kilometrů zjistíte, že zmizelo z baterie 50 %, rozhodně toto auto nekupujte. Výměna baterie by vám mohla pořádně provětrat kapsy. 

Baterii ovlivní i to, kde budete elektromobil mít

V případě, že budete stabilně parkovat na venkovním parkovišti, musíte počítat s tím, že v zimních obdobích bude docházet k samovolnému vybíjení baterie. V praxi se tak může stát, že když nebudete delší dobu jezdit a elektromobil bude stát venku na mrazu, budete mít problém nastartovat.

Návaly sněhu v zimě

Posledním bodem, který také stojí za zvážení, jsou situace, kdy nasněží velké množství sněhu a celá kapota je pokryta ledem a zmrzlým sněhem. U běžných spalovacích motorů dojde k zahřátí motoru a led se sněhem povolí a pozvolna roztaje. U elektromobilu se ale nic nezahřívá, a tak někteří uživatelé čelí problému, kdy musí oškrabávat a rozmrazovat nejen skla, ale celou karosérii.

Závěrem je jasné, že nákup elektromobilu je velké rozhodnut. Myšlenka ekologie je hezká, ale před jeho pořízením je nutné se seznámit se všemi faktory a rozhodnout se, zda pozitiva i nadále převažují veškerá negativa. 

Diskuse ke článku Výhody a nevýhody elektromobilů: Co byste měli vědět před jejich nákupem?

Čtvrtek, 6 Duben 2023 - 11:17 | Ondar | To máte pravdu. EV jsou bohužel o kompromisech....
Čtvrtek, 6 Duben 2023 - 11:12 | Ondar | Můj Tesla Model 3 RWD minule hlásil při průměrné...
Čtvrtek, 6 Duben 2023 - 08:30 | maruširi | To jsou pěkný kecy. Já potřebuju každý den 120km...
Středa, 5 Duben 2023 - 17:49 | CCblue | Tohle je asi nějaká sranda, ne? https://fdrive.cz...
Středa, 5 Duben 2023 - 17:14 | Murphy | pěkný článek :-)
Středa, 5 Duben 2023 - 14:50 | Ondar | Náhodou do firmy na "kratší" popojížďky...
Středa, 5 Duben 2023 - 13:02 | RedMaX | zkrátím to: elektromobil - výhody: Žádné.
Středa, 5 Duben 2023 - 09:07 | Ondar | Při nabíjení doma jedu za nějakých 20-40kč/100km...

Zobrazit diskusi