CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp cílí na soukromí uživatelů, zprávy po 7 dnech automaticky smaže

Už v listopadových aktualizacích WhatsApp do své chatovací aplikace přidává možnost zasílání časově limitovaných zpráv. Po týdnu je ze zařízení automaticky vymaže, pro uživatele se chce stát bezpečnějším.

Mark Zuckerberg, majitel značek Facebook, Instagram a WhatsApp, učinil další krok v bezpečnostní problematice, tentokrát se zaměřil na poslední zmíněnou aplikaci. Uživatelům chce nabídnout pocit většího soukromí.

V průběhu listopadu WhatsApp ve svých aktualizacích přinese službu časově omezených zpráv. Ty se po sedmi dnech samy vymažou. Popularitu mizejících příspěvků odstartovala konkurenční sociální síť SnapChat, jež umožnila uživatelům posílat fotografie a videa, která se automaticky skryla po jejich prvotním zobrazení.

Zuckerberg nastínil krok související s nabídkou mizejících zpráv už loni, když uvedl, že se společnost Facebook (vlastník aplikací Instagram a WhatsApp) zaměří na šifrovanou, soukromou a mizející komunikaci.

Jako první z trojice uměl příspěvky mazat Instagram, jehož služba Stories zneviditelní obsah po 24 hodinách. Zatímco v případě Instagramu se ale jednalo spíše o součást, která měla aplikaci zpopularizovat, u WhatsAppu chtějí vývojáři dbát zejména na soukromí uživatelů.

Faktem zůstává, že WhatsApp na bezpečnosti stavěl dávno před tím, než spadl pod křídla Facebooku. Naopak s novým majitelem a souvisejícími skandály uživatelé zpozornili. Přesto všechno se prezentuje svým koncovým šifrováním.

Na oficálním webu stojí: "Zprávy, které odešlete, jsou díky koncovému šifrování zabezpečeny zámkem a klíč k jejich odemčení a přečtení máte pouze vy a příjemce. Veškeré kódování se děje automaticky. Pro zabezpečení svých zpráv tedy nemusíte měnit žádná nastavení ani vytvářet speciální tajné chaty."

V oblasti nezaostává ani sociální síť Twitter, také modrý pták letos začal testovat mizející příspěvky. 

Zdroje: 

Oficiální

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku WhatsApp cílí na soukromí uživatelů, zprávy po 7 dnech automaticky smaže

Žádné komentáře.