CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp plánuje end-to-end šifrování i pro lokální zálohy

WhatsApp podle nejnovějších zpráv pracuje na povolení šifrování typu end-to-end pro lokální zálohy. V beta verzi tato funkce dorazí nejprve na Android zařízení.
WhatsApp nabízel end-to-end šifrování pro chaty už od roku 2014, nicméně lokální zálohy i zálohy na cloudu od něho byly vysvobozeny. A možná právě kvůli svým nedávným kontroverzím aplikace za poslední měsíc představila hned několik důležitých aktualizací a novinek - například možnost odesílání vysoce kvalitních fotografií a videí, podporu více zařízení, nové uživatelské rozhraní pro skupinové hovory a automaticky mizející média. Nedávno také zahájila testování šifrování typu end-to-end pro zálohování v cloudu, a nyní se připravuje rozšířit ho i na zálohy přímo v zařízení.

 zdroj

End-to-end šifrování zabrání neoprávněnému přístupu k vaší historii chatu a jeho médiím. Aby se aktivovalo, je potřeba nastavit si pro šifrování cloudových a lokálních záloh heslo nebo si vygenerovat 64 bitový šifrovací klíč.  Jeden háček v tom je - pokud ztratíte telefon, šifrovací klíč nebo zapomenete heslo, zálohu nebudete moci obnovit a nepomůže vám ani samotný WhatsApp, jelikož heslo/klíč je zcela soukromé a není sdíleno ani s WhatsAppem, ani s Facebookem či Googlem.
 
V současné době WhatsApp šifruje lokální zálohy, aby byly chráněny před cizími lidmi. Tyto zálohy však nejsou šifrovány typem end-to-end, což znamená, že je lze dešifrovat na zařízeních třetí strany a vy tak můžete být hacknuti. Je tedy jen přínosné, že se WhatsApp snaží konkurovat Telegramu a vydobýt si zpět lepší pověst.

Diskuse ke článku WhatsApp plánuje end-to-end šifrování i pro lokální zálohy

Žádné komentáře.