CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp změnil názor: při nepřijetí nových zásad ochrany omezovat funkce nebude

Začátkem tohoto měsíce společnost WhatsApp uvedla, že uživatelé v průběhu několika následujících týdnů ztratí její zásadní funkce, pokud nepřijmou její nové zásady ochrany osobních údajů do 15. května. Nejnovější zprávy však ukazují, že si to firma rozmyslela.

Varování ze strany WhatsAppu, že je nutné souhlasit s novými zásadami ochrany osobních údajů vstupující v platnost od 15. května, přicházelo již od února. Uživatelé, kteří změny nepřijali, byli nadále informováni, že funkčnost WhatsAppu nebude nadále úplná, dokud svůj názor nezmění. Zdá se však, že aplikace od své hrozby ustoupila.

„Vzhledem k nedávným diskuzím s různými úřady a odborníky na ochranu osobních údajů chceme oznámit, že funkčnost WhatsAppu těm, kteří nové podmínky ještě nepřijali, omezovat nebudeme,“ uvedl mluvčí aplikace v prohlášení. „Namísto toho budeme nové podmínky uživatelům občasně připomínat při otevření aplikace nebo v případě, že se rozhodnou použít volitelné služby, jako je komunikace s firmou, která je s Facebookem propojená.“

Zavedení nových zásad vyvolalo u lidí velké obavy, že WhatsApp začne sdílet ještě více osobních údajů uživatelů s Facebookem (nutno uvést, že nekterá data, jako jsou telefonní čísla, již sdílena s Facebookem od roku 2016 jsou). Aplikace ale zdůrazňuje, že tomu tak není - aktualizace se prý týká pouze zpráv zasílaných podnikům prostřednictvím WhastApp, které můžou být zároveň k zobrazení na serverech Facebooku.

Naléhání společnosti však způsobilo, že přes milion uživatelů přešlo na jinou platformu; například na konkurenční chatovací služby aplikace Signal, která díky návalu velkého množství nových registrací zaznamenala výpadek. Může se tedy už jen spekulovat o tom, zda si WhatsApp znovu vydobyje důvěru svých zákazníků či nikoli.

Diskuse ke článku WhatsApp změnil názor: při nepřijetí nových zásad ochrany omezovat funkce nebude

Žádné komentáře.