CDR.cz - Vybráno z IT

Wikipedie zpoplatní svoji databázi pro Google, Apple, Amazon a Facebook

Neplacená encyklopedie Wikipedie se rozhodla, že začne největším uživatelům, mezi které patří např. Google, Amazon či Apple, účtovat poplatek za využívání její databáze, jelikož virtuální asistenti těchto společností z velké části využívají Wikipedii pro získávání svých informací.

Zdroj

Wikipedii zná nejspíše každý a pro mnohé je to nezbytný zdroj informací např. pro jejich seminární práce. I proto se jedná o 8. nejnavštěvovanější web v USA a 13. web celosvětově. Oficiálně se jedná o neplacenou encyklopedii provozovanou nadací Wikimedia. Také se však jedná o skvělý zdroj informací pro virtuální asistenty, které nabízejí například společnosti Google, Facebook, Apple či Amazon. 

Nezisková nadace Wikimedia se proto rozhodla, že společnostem, které její obsah využívají v rámci vlastních placených produktů, tuto službu zpoplatní. Za tímto účelem zavedení placených služeb pro největší uživatele vznikla dokonce dceřiná společnost Wikimedia Enterprise. Běžného uživatele by se toto rozhodnutí nemělo nijak dotknout (tedy za předpokladu, že společnosti na toto jednání přistoupí a budou nadále své informace čerpat z Wikipedie). 

Zdroj

Při zadání téměř jakéhokoliv dotazu na Google vám jako první vyjede úryvek z Wikipedie. V případě Apple Siri nebo Amazon Alexa pak tito asistenti hledají chytrou odpověď na otázku uživatele právě v archivu Wikipedie.

Tvorba největší encyklopedie s obsahlými znalostmi lidstva je sice dostupná zdarma, avšak za jejím provozem stojí finanční dary uživatelů a peníze z grantů přes organizaci Wikimedia Foundation. Dává tedy smysl, aby technologičtí giganti k tomuto provozu také přispěli, když na jejich základech staví své produkty. Podle oficiálních zpráv by dohody s jednotlivými společnostmi měly být uzavřeny již během letošního června.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Wikipedie zpoplatní svoji databázi pro Google, Apple, Amazon a Facebook

Sobota, 20 Březen 2021 - 13:47 | RedMaX | Presne tak. +1 Aby wikipedii platili obycejny...
Sobota, 20 Březen 2021 - 11:49 | Rudi Iteceder | Ne, postavili si hospodu a nabizeli pivo...
Pátek, 19 Březen 2021 - 17:10 | WIFT | Klasika. Postavili si hospodu, ale chodili jim...

Zobrazit diskusi