CDR.cz - Vybráno z IT

Předinstalovaný Flash Player v IE 10 ve Windows 8. No toto?

flash player IE 10
Že je občas nutné přehodnotit své rozhodnutí, se přesvědčil i Redmonský gigant. Žádné zásuvné moduly pro Internet Explorer, který se pak akorát jejich instalací stává nestabilním a potencionálně napadnutelným. Jak je tedy ale možné, že se najednou objevily reálné screenshoty z Windows 8, které dokumentují nejen přítomnost nejznámějšího modulu Flash Player jako předinstalovaného prvku systému, ale dokonce i jeho výskyt v prostředí Metro? Co k tomu Microsoft přimělo?

Jsou tomu přibližně dva roky, co Microsoft prohlásil, že budoucnost videí na internetu vidí prioritně poháněné specifikem HTML5. Zřejmě se domníval, že vývoj a hlavně rozšíření nového standardu bude rychlejší záležitostí, než jaký je aktuální stav. Zkrátka, že v době vydání Windows 8 bude již HTML5 běžnou záležitostí. Realita je však jiná, stále je dnes poměrně dost webového videa/obsahu dodáváno přes technologii Adobe Flash. A zřejmě právě toto donutilo Microsoft přehodnotit své rozhodnutí a poněkud překvapivě (až pokorně) integrovat Flash modul do aplikace Internet Explorer 10 v systému Windows 8. Samozřejmě způsobem, který neohrozí bezpečnost a spolehlivost Metra.

Flash Player Control panel

Microsoft na Metro s Windows 8 hodně sází. Dosavadní technické řešení mělo v případě umístění flashového prvku na stránce automaticky přepnout mezi rozhraním, tedy z IE v Metru do IE v desktopu, který instalací zásuvných modulů tolik postižený být neměl. Vzhledem k rozšíření technologie Flash a potřebě nabídnout koncovému spotřebiteli "bezproblémové" řešení, jal se Microsoft poměrně v utajení úzce spolupracovat s Adobe. To mu umožnilo nahlédnout přímo do zdrojového kódu a Flash Player tak do systému nikoliv jen přibalit, ale přímo narovinu jej integrovat. Tento fakt má zaručit, že Microsoft získává nad doplňkem plný dohled a je tedy pro něj snazší zaručit stabilitu Metra.

IE Metro s Flash

Svým způsobem může být nahlédnutí pod pokličku Flashe zajímavou inspirací pro vlastní řešení Silverlight, se kterým se Microsoftu moc nedaří, jak si původně sliboval. Nebuďme ale až moc podezřívaví, z posledních zjevných postojů Redmonského giganta lze vyčíst, že se o aktivní boj nesnaží, respektive se přiklání k rozvoji a podpoře HTML5. Podporu Flashe tak spíše chápejme jako dostání svým dlouhodobým závazkům s ohledem na zpětnou kompatibilitu.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Předinstalovaný Flash Player v IE 10 ve Windows 8. No toto?

Sobota, 26 Květen 2012 - 00:00 | Richmond | Nevidím nic špatného na tom, že OS je schopen z...
Pátek, 25 Květen 2012 - 15:33 | HKMaly | Navrhuji, aby microsoft zaridil ballot screen, na...
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 22:32 | ZdenekJi | Tak ale zase M$ uvolnil místo DVD přehrávačům....
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 15:48 | peca | No já nevím. Zas kdyby se na to MS vykašlal, tak...
Čtvrtek, 24 Květen 2012 - 13:50 | xvasek | Flash je tam prostě proto, že uživatelé na IE...

Zobrazit diskusi