CDR.cz - Vybráno z IT

WordPress.org převzal populární plugin WP Engine

Zdroj: Shutterstock

Ve světě WordPressu dnes rezonuje nečekané oznámení, které učinil jeho spoluzakladatel a CEO společnosti Automattic, Matt Mullenweg. Společnost WordPress.org převzala oblíbený plugin Advanced Custom Fields (ACF) od WP Engine a podle Mullenwega šlo o krok vedený dvěma hlavními důvody: odstraněním komerčních nabídek a řešením bezpečnostního problému. Tento zásah se dle jeho slov projevuje jako „minimální“ aktualizace a v podstatě se jedná o fouknutí pluginu, nyní pojmenovaného Secure Custom Fields.

Nejasnosti kolem bezpečnostního problému

I když Mullenweg ve svém příspěvku zmínil existenci bezpečnostního problému, není z toho úplně jasné, o jaký problém přesně jde. Tento krok obhajuje odkazem na pravidlo 18 v pokynech pro Plugin Directory na WordPress.org, které dává týmu WordPressu právo zasahovat do pluginů, odstraňovat je či měnit bez souhlasu vývojářů. Právě toto pravidlo bylo dle Mullenwega využito v této situaci.

Důvodem k tomuto zásahu však nebyl jen bezpečnostní problém. Důležitým faktorem je i nedávná žaloba podaná společností WP Engine proti Mullenwegovi a Automattic. Tento právní konflikt přidal na vážnosti a vedl k dalšímu napětí mezi WordPressem a WP Engine.

Bezprecedentní krok

Přestože podobné situace se v komunitě WordPressu již objevily, tento případ je výrazně odlišný svým rozsahem a komplexností. WP Engine reagovalo prohlášením na platformě X, kde uvedlo, že WordPress nikdy předtím „unilaterálně a násilně“ nepřevzal plugin „od jeho tvůrce bez souhlasu.“ Tento krok WP Engine vnímá jako něco neobvyklého, co překračuje běžné praktiky v rámci WordPress komunity. Společnost také zmínila, že uživatelé, kteří nejsou zákazníky WP Engine, Flywheel nebo ACF Pro, budou muset postupovat podle pokynů na jejich stránkách a stáhnout si originální verzi pluginu (6.3.8) kvůli zachování pozdějších aktualizací.

Co je ACF a proč na něm tak záleží?

Advanced Custom Fields je plugin, který výrazně usnadňuje práci vývojářům a správcům webů tím, že umožňuje přidávat vlastní pole tam, kam standardní řešení WordPressu nesahá. Jak je uvedeno na oficiální stránce pluginu, WordPress již nativně nabízí možnost používání vlastních polí, avšak tento nástroj není z uživatelského hlediska příliš přívětivý. ACF tuto práci zjednodušuje a dělá ji dostupnější pro širší spektrum uživatelů.

Predikce vývoje

Zatím není zcela jasné, jak se bude situace dále vyvíjet. Přestože se jedná o neobvyklý krok ze strany WordPress.org, Mullenweg zdůraznil, že nečeká, že by se podobné situace měly v budoucnu opakovat s jinými pluginy. Tento případ se tedy může stát jedinečnou výjimkou, která je důsledkem konkrétního právního konfliktu mezi WP Engine a Automattic.

Zatím se jak Automattic, tak ani WordPress.org dosud k dalším krokům nevyjádřili. Společnost WP Engine však již vydala pokyny pro uživatele, kteří si přejí zachovat originální verzi ACF a vyhnout se verzi spravované WordPress.org. Zároveň nadále probíhá vyšetřování bezpečnostního problému, který byl zmíněn jako hlavní důvod k převzetí pluginu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku WordPress.org převzal populární plugin WP Engine

Žádné komentáře.