CDR.cz - Vybráno z IT

YotaPhone - smartphone se dvěma displeji, Androidem 4.2 a další špičkovou výbavou

yota7
Telefony se dvěma displeji nejsou ničím novým, např. dříve tolik populární "véčka" měla také dva displeje, ruský YotaPhone je však přesto výjimečný. Vedle svého hlavního dotykového displeje totiž nabídne i druhý informační displej s technologií E-Ink, kterou můžeme znát zejména ze čteček elektronických knih. Kromě dvou displejů poskytne i další špičkovou výbavu včetně LTE.

Za mobilním telefonem (či spíše smartphonem) YotaPhone stojí ruská společnost Yota, která se zabývá např. výstavbou mobilních sítí (LTE) a výrobou a vývojem další související techniky. Na návrhu přístroje, kterému se věnuje dnešní článek, prý podle dostupných materiálů ve společnosti pracovali již od roku 2010. I přes dlouhý vývoj se však telefon bohužel na trh nedostane dřív než ve třetím čtvrtletí příštího roku, což by mohlo tento zajímavý přístroj v pohledech mnoha zákazníků značně diskvalifikovat. Tolik tedy krátký úvod, nyní se již pojďme vrhnout na samotný YotaPhone.

Na první pohled se jedná o poměrně běžně vypadající smartphone s rozměry 133,6 x 67 x 7,3 až 9,9 mm s hmotností 146 gramů. Čelní strana přístroje, který byl zatím vždy prezentován pouze v bílém barevném provedení, dominuje dotykový LCD displej s úhlopříčkou 4,3 palců při rozlišení 1280 x 720 bodů. Nikterak zajímavě a vesměs standardně působí i boční hrany, kde najdeme pouze několik konektorů a tlačítek.

yota2

Překvapení se dostaví až při otočení telefonu a pohledu na jeho zadní stranu. Zde se totiž nachází druhý displej, který má sice stejnou velikost, ale nejedná se o žádný barevný dotykový displej, ale o černobílý displej typu E-Ink (elektronický inkoust, EPD). Tyto displeje jsou známé především z nejrůznějších elektronických čteček a mezi jejich výhody patří dobrá čitelnost, vysoký kontrast a zejména velmi nízká spotřeba (dokonce nulová při zobrazení, displej má odběr pouze v momentě, kdy se mění zobrazovaný obsah). Tento druhý displej sice není dotykový v pravém slova smyslu, ale díky speciálnímu dotykovému pásku bude možné jeho obsah přeci jen ovládat. Stejně jako hlavní bude i tento displej chráněn vrstvou odolného krycího Gorilla Glass sklíčka.

Výrobce u tohoto displeje slibuje celou řadu možných využití. Díky jeho minimální spotřebě se v prvé řadě nabízí využívat jej pro servírování nejrůznějších informací. Kromě aktuálního času tak bude displej poskytovat např. aktuální předpověď počasí pro danou lokalitu, zmeškané hovory, nové SMS zprávy a e-maily či aktualizace ze sociálních sítí. To ale rozhodně není vše, zobrazovaný obsah totiž bude moci uživatel do značné míry ovlivnit, protože si zde bude moci nechat zobrazovat také např. informace z kalendáře, úkoly nebo třeba také fotografie. Výhodou je, že zobrazené informace budou k dispozici neustále, displej nebude nutné vypínat, a uživatel bude mít vše na očích, aniž by musel neustále zapínat hlavní displej.

A bylo by také velká škoda, kdyby nebylo E-Ink displej možné využít také ke čtení, proto nebude chybět ani čtečka elektronických knih.

Postupně se dostáváme k dalším vlastnostem přístroje, které však již tolik nepřekvapí. Základním stavebním kamenem telefonu bude čipová sada Qualcomm Snapdragon MSM 8960 s dvoujádrovým procesorem Krait taktovaným na 1,7 GHz. Operační paměť bude mít kapacitu 2 GB a uživatel dostane k dispozici 32 nebo 64 GB prostoru.

Operační systém
Android 4.2.2 Jelly Bean
Konektivita
Datové přenosy GPRS, EDGE, 3G, 4G, LTE
Procesor
Qualcomm Snapdragon MSM 8960 (Krait), 2 x 1,7 GHz
Paměť
Operační paměť 2 GB RAM
Uživatelská paměť 32 nebo 64 GB
Čelní displej
(JDI) LCD s úhlopříčkou 4,3 palce, 1280 x 720 bodů, Gorilla Glass
Zadní displej
E-Ink s úhlopříčkou 4,3 palce, 200 DPI, Gorilla Glass
Fotoaparát
13 megapixelů
Čelní kamera pro videohovory
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
Bluetooth 3.0 (A2DP, EDR)
NFC
Magnetický konektor pro data a nabíjení
3,5 mm audio konektor
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 1800 mAh
Magnetický konektor pro nabíječku
Rozměry
133,6 x 67 x 7,3 až 9,9 mm
Hmotnost
146 g

Jako operační systém výrobce použil Android ve verzi 4.2. K jeho implementaci zatím není k dispozici více informací, jediné, co výrobce udává, jsou informace o tom, že by měl být schopen dobře spolupracovat s druhým displejem, s čímž bude napomáhat několik přídavných aplikací. Zde se také přímo nabízí otázka, zdali bude zadní E-Ink displej dostupný také aplikacím ostatních vývojářů, což zatím nebylo potvrzeno ani vyvráceno.

yota3yota8

Pozornost si zaslouží také výčet datových technologií čítající vše od GPRS a EDGE až po 3G a LTE přenosy, chybět nebudou ani technologie jako Bluetooth, Wi-Fi (včetně podpory Wi-Fi Direct) či NFC. Fotoaparát bude disponovat rozlišením 13 megapixelů a doplňovat jej bude kamerka pro videohovory na čelní straně.

U baterie spíše než její kapacita 1800 mAh zaujme její nabíjení probíhající prostřednictvím speciálního magnetického adaptéru, který bude současně sloužit také jako datový konektor.

Pravděpodobně největší nevýhodou tohoto zajímavého smartphonu tak bude zřejmě jeho dostupnost, která je na mezinárodních trzích plánována až na čtvrté čtvrtletí příštího roku. Zde se pak také nabízí otázka, zdali v té době bude ještě dostatečná hardwarová konfigurace telefonu a o kolik dál bude v té době i systém Android.

yota4yota5yota6

Vzhledem k (ne)dostupnosti přístroje nebyla doposud představena ani plánovaná prodejní cena. Další informace by měl výrobce zveřejnit během World Mobile Kongresu v Barceloně v únoru příštího roku.

Diskuse ke článku YotaPhone - smartphone se dvěma displeji, Androidem 4.2 a další špičkovou výbavou

Sobota, 22 Prosinec 2012 - 15:46 | petr ib | obyvatelé byly vystěhováni a už je to zbouraný.
Úterý, 18 Prosinec 2012 - 06:40 | Richmond | Nevyrábí se to náhodou v zemi kde je možné tohle...
Sobota, 15 Prosinec 2012 - 07:12 | Alexandra Stanovska | A nahodou verziu ciste s e-inkovym displejom...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 21:52 | Mastafa | Něco podobného bych chtěl, ale ve formě tabletu!...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 11:11 | Jiří Molnár | Podle mě probíhá telefonování pouze ze strany s...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 06:51 | Misko Uško | ja neviem na tych obrazkoch neni vzdy opacne...

Zobrazit diskusi