CDR.cz - Vybráno z IT

YouTube opět zpřísňuje pravidla. S umělou inteligencí hodlá zatočit jako s káčou

Zdroj: Shutterstock

YouTube nedávno oznámil nová pravidla týkající se obsahu vytvořeného pomocí umělé inteligence (AI). Tato pravidla mají zajistit transparentnost a jasnost ohledně toho, kdy je obsah generovaný AI a kdy jde o obsah reálný.

Platforma YouTube definuje realistický obsah jako takový, který by diváka mohl „snadno splést“ se skutečnou osobou, událostí nebo místem. To znamená, že pokud video obsahuje syntetickou verzi hlasu reálné osoby, náhradu obličeje jinou tváří nebo změny v prostředí, musí být označeno odpovídajícím štítkem.

Tato opatření mají zabezpečit, aby diváci byli informováni o povaze obsahu, který sledují, a aby se minimalizoval riziko zavádějícího nebo klamavého obsahu. YouTube zdůraznil, že štítky nebudou povinné pro obsah, který není realistický, a pro změny, které jsou zjevné nebo bezvýznamné, jako jsou úpravy barev, použití speciálních efektů nebo filtrů.

Zdroj: Shutterstock

Co se týče citlivých témat, jako jsou zprávy, volby, finance a zdraví, YouTube plánuje umístit štítky přímo na přehrávač videa, aby byly tyto informace výraznější a snadno identifikovatelné diváky.

Je ovšem důležité poznamenat, že tato opatření neovlivní tvůrce, kteří používají AI pouze jako nástroj pro tvorbu obsahu, například při generování titulků, tvorbě scénářů nebo vymýšlení nápadů na videa. YouTube také uvedl, že stále pracuje na vylepšení procesu pro žádosti o zastavení šíření obsahu, který obsahuje identifikovatelnou tvář nebo hlas reálné, existující osoby.

Tato aktualizace pravidel ukazuje snahu YouTube přizpůsobit se rychle se měnícímu prostředí online obsahu a zajištění transparentnosti a bezpečnosti pro své uživatele. Aneb budoucí postup přinese další detaily a jasnější směrnice pro tvůrce a diváky, aby mohli lépe spravovat obsah vytvořený pomocí umělé inteligence.

Diskuse ke článku YouTube opět zpřísňuje pravidla. S umělou inteligencí hodlá zatočit jako s káčou

Žádné komentáře.