CDR.cz - Vybráno z IT

YouTube zpřísňuje věková omezení pro obsah se zbraněmi

Zdroj: Shuttestock

YouTube oznámil zavedení nových pravidel týkajících se věkových omezení pro videa, která zobrazují zbraně. Tato změna přichází po kritice, že platforma doporučovala obsah související se zbraněmi nezletilým uživatelům.

V prohlášení uvedeném na stránkách YouTube se píše: „Od 18. června 2024 bude určitý obsah ukazující, jak odstranit bezpečnostní zařízení zakázán.“ Obsah, který ukazuje podomácku vyrobené střelné zbraně, automatické střelné zbraně a určité příslušenství ke střelným zbraním, bude věkově omezen. Tato změna má za cíl snížit dostupnost nebezpečného obsahu pro mladé diváky.

Javier Hernandez, mluvčí YouTube, vysvětlil, že aktualizace zásad je reakcí na rostoucí dostupnost technologií, jako je 3D tisk, který umožňuje snadnou výrobu podomácku vyrobených zbraní. „Pravidelně kontrolujeme naše pokyny a konzultujeme je s externími odborníky, abychom se ujistili, že čáru kreslíme na správném místě,“ dodal Hernandez.

Zdroj: Shutterstock

YouTube rovněž uvedl, že tato pravidla se nebudou vztahovat na videoherní obsah, filmové klipy nebo jiný umělecký materiál. Platforma může také udělit výjimky pro obsah, který je ve veřejném zájmu, jako jsou vojenské nebo policejní záběry, zprávy či videa z válečných zón.

Tato změna přichází rok po zprávě neziskové organizace Tech Transparency Project (TTP), která odhalila, že YouTube doporučuje obsah související se zbraněmi dětským účtům. Výzkumníci TTP vytvořili několik dětských účtů, aby zjistili, jak algoritmy platformy fungují. Zjistili, že YouTube doporučoval videa zobrazující školní střelby, návody na přestavbu zbraní a další nebezpečný obsah.

Tech Transparency Project přivítal změnu zásad, ale upozornil, že skutečným testem bude jejich přísné vymáhání. Ředitelka TTP, Katie Paul, v tiskové zprávě uvedla: „Změny zásad YouTube o věkovém omezení obsahu zbraní jsou krokem správným směrem, ale není jasné, proč společnosti trvalo tak dlouho problém vyřešit. Skutečným důkazem změny bude, zda YouTube skutečně prosazuje zásady, které má v knihách.“

Je evidentní, že YouTube se snaží reagovat na kritiku a zlepšit ochranu mladých diváků před nevhodným a nebezpečným obsahem. Jak efektivní tato nová pravidla budou, ukáže až čas a praxe při jejich vymáhání.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku YouTube zpřísňuje věková omezení pro obsah se zbraněmi

Pátek, 7 Červen 2024 - 18:11 | Ondar | obsah se zbraněmi je v podstatě každá hra? 😁
Pátek, 7 Červen 2024 - 10:58 | skaven | co ma spolocne zenska bradavka a zbran?

Zobrazit diskusi