CDR.cz - Vybráno z IT

Za malou výdrž baterie u smartwatch může dle Asusu Android. Zkusí novou cestu

nepřehlédněte
Nositelná zařízení s Androidem se podle slov společnosti Asus potýkají s jedním hlavním společným problémem: malou životností baterie. Může být změna OS v tomto směru ku prospěchu?

Asus nabízí již nějaký ten pátek v prodejním portfoliu vlastní zařízení spadající do šuplíčku Android Wear (nositelné zařízení s Androidem) v realizaci chytrých hodinek ZenWatch. V průběhu tohoto roku, zřejmě ve třetím čtvrtletí, se chystá na trh uvést druhou generaci. Na základě tak svých zkušeností se pouští do komentářů a závěrů k palčivému problému, který tíží nejednoho výrobce a samozřejmě i koncového zákazníka.

Na investorské konferenci minulý týden zaznělo z úst CEO Asusu Jerry Shen, že i druhá generace smartwatch bude postavena na "googlácké platformě" Android Wear, separátně však vedle toho ještě vzniká nejeden autonomní produkt, který nebude vázán na Android a který je na tom dle prvních testů, co do výdrže na baterii, úplně jinak.

Valná většina chytrých hodinek na platformě Android Wear nabízí maximální výdrž 48 hodin na jedno nabití. Asusu věří tomu, že oproštění se od Androidu a vývoj jednodušší čipové sady od MediaTeku přinese zasloužené ovoce, výdrž chce prodloužit až čtyřnásobně. Tedy minimálně jeden týden.

Smartwatches 02

Určitou inspirací ve vývoji smartwatch s vlastním systémem jsou i zkušenosti z prací na levnějších nositelných produktech – fitness náramcích, na kterých Asusu pracuje také. Bližší specifikace samozřejmě zatím neznáme, každopádně uniklé informace o bližší spolupráci s Microsoftem nasvědčují, že právě pole systémů v nositelných zařízeních (wereables) bude tím klíčovým místem pro hlavní střet předních výrobců. Microsoftí platforma Band je v tomto duchu určitě zajímavou alternativou, potýká se aktuálně ovšem úplně s tím samým problémem jako Android. I Microsoft Band vydrží dle ohlasů zahraničních recenzentů okolo 48 hodin na jedno nabití.

Určitým specifickým řešením by tak mohly být proprietární systémy, které jsou nasazovány právě do levnějších zařízení ala fitness tracker (tento týden jsme narazili shodou okolností na zajímavý Acer Liquid Leap Smart Band), případně rovnou vlastní systémy ala Pebble OS. Právě Pebble smartwatch jsou dobrým příkladem pro demonstraci týdenní výdrže na jedno nabití a nově i po posledním updatu systému i plné kompatibility s aplikacemi Android Wear.

Nositelná zařízení by chtěla být po mobilech a tabletech novým silným prodejním artiklem. Výrobci tomu s Android Wear zpočátku věřili, prodejní čísla však jasně reflektují vlažný zájem veřejnosti. Jak ostatně slýcháme i od vás, slabá výdrž a leckdy i přestřelená cena jsou právě ty hlavní důvody, proč si taková zařízení zatím nepořizovat.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Za malou výdrž baterie u smartwatch může dle Asusu Android. Zkusí novou cestu

Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 18:13 | uni | Já nevím jestli mě odrazuje cen nebo výdrž, i...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 17:42 | Pety | Já už viděl telefonů, které vydrží déle jak ty...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 16:18 | Ondar | No průser s GPS je, že pokud nemáš nějakej extra...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 14:49 | Tom Jones | Nesmysl.... Mám SW3 a při běžném užití vydrží 2,...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 13:35 | BTJ | Ze by uz konecne pochopili, ze ne kazde...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 12:41 | Jan Novák | Copak na naší mluvě nelíbí se tobě? Ty pak do...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 12:18 | maruširi | "který je na tom podstatně dle prvních testů...

Zobrazit diskusi