CDR.cz - Vybráno z IT

První universální Windows aplikace dorazily v tichosti na Microsoft Store

nepřehlédněte
Zaplatit jednou, zahrát si kdekoliv – nový směr a budoucí cesta k universálnosti, tedy možnosti spustit aplikaci jak v Modern UI Style prostředí Windows 8.X, tak i těch mobilních Windows Phone. První takové kousky se objevily už na Store.

Od začátku microsoftí BUILD konference, kde se o tomto tématu hovořilo (jak jste si mohli ostatně u nás přečíst), je to přesně čtrnáct dní. Pro Microsoft je přibližování platforem blíže k sobě jedno z hlavních témat, je proto dobrým krokem viditelná snaha co nejdříve ukázat první reálné výsledky (respektive ukázky) práce. První dvě placené universální aplikace jsou hry - Halo: Spartan Assault od Microsoft a Skulls of Shogun od 17-BIT, které lze obě pořídit po 90 korunách a které si můžete zahrát jak na svém Windows Phone telefonu, tak Windows 8 počítači. Store jsou ale samozřejmě stále oddělené (Windows Store x Windows Phone Store), informace o nákupu aplikace je tak spojená s vaším Microsoft Live účtem.

Je trochu s podivem, že Microsoft nikterak výrazně nerazí a nekategorizuje své první universální aplikace. Jediné vodítko platformové kompatibility můžeme postřehnout na odkazech obou her (viz výše) v levém sloupečku s technickými detaily díky malému oznámení: „Made for Windows Phones and Windows PCs

Abychom se ale nebavili jen o placených aplikacích, možná trochu upřímně více symbolicky Microsoft ukázal universálnost i na svých zdarma dostupných hrách - Wordament, Hexic, Mahjong, Hledání min a Solitaire. Zároveň se na nich totiž snaží demonstrovat i sdílenost herních výsledků a dosažených herních úspěchů bez ohledu na to, na kterém Windows zařízení se zrovna hráč nachází. 

Universální aplikace se samozřejmě nechtějí zastavit jen u propojení Windows Phone a Windows 8. Do velkého aplikačního ekosystému se počítá i s konzolí Xbox, která je prozatím další metou a na kterou se první dnes ukázané universální aplikace nevztahují. Ano, je pravda, že Halo: Spartan Assault lze do Xbox One ze Store již také stáhnout, bohužel je stále nutné si jej zaplatit samostatně.

Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První universální Windows aplikace dorazily v tichosti na Microsoft Store

Žádné komentáře.