CDR.cz - Vybráno z IT

Acer představil trojici nových strojů: 6“ telefon Liquid S2 se 4k foťákem, tablet i All-in-One PC

Acer produkty - úvodní foto
Přestože jsme odhalení nového 6“ phabletu Acer Liquid S2 předvídali až na veletrh IFA, výrobce překvapil a představil jej ještě před jeho začátkem. Vedle něj ale uvedl i 10“ tablet a All-in-One počítač s 24“ obrazovkou.

Jak jsme předvídali, tak se také stalo. I když si většina výrobců nechává představení top modelů na příležitosti, jakou je i berlínský veletr IFA (začínající už 6. září), něktěří raději zvolí odhalení novinek ještě před jejich samotným konáním (eventuelně po něm) a to hlavně z toho důvodu, aby nebyl jejich produkt zastíněn těmi konkurenčními.

Ve víkendovém článku jsme si probrali takřka všechna zařízení od předních světových výrobců, jejichž představení na berlínském veletrhu očekáváme. Mezi hromadou přístrojů byl pak i chytrý telefon, či spíše phablet, s šestipalcovou obrazovkou, FullHD rozlišením a s nejnovějším Androidem, jemuž dal tchaj-wanský výrobce název „Acer Liquid S2“ a je tedy nástupcem starší „es jedničky“. Telefon ale Acer odhalil z taktických důvodů už v tomto týdnu a spolu s ním i dva další stroje – tablet s 10“ FullHD obrazovkou a také 24“ stolní All-in-One počítač. Celá trojice bude samozřejmě k vidění i v Berlíně, my si ale specifikace každého z přístrojů probereme už nyní.

Acer produkty - logo
Se změnou vedení společnosti prošlo i samotné logo kosmetickou úpravou

Acer Liquid S2

Podle původních informací se telefon tvářil docela obyčejně a kromě 6“ FullHD displeje sliboval srovnatelnou výbavu, jakou můžeme vidět i u řady konkurenčních produktů. O hlavní přednosti nové S2 ale takřka žádná slova nepadla a možná právě to si nechával Acer jako pomyslnou třešničku na dortu. S jeho představením se totiž ukázalo, že tento obří telefon, balancující už na hraně menšího tabletu, nabídne kromě pěkného displeje i výborný fotoaparát, který by se mohl s hrdostí řadit mezi nejlepší fotomoduly dnešních špičkových telefonů. O něm ale až později.

IFA 2013 - Acer Liquid

Šestipalcový IPS displej chráněný krycím sklem Gorilla Glass nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů a velmi jemný obraz (368ppi). Námi očekávaná hardwarová výbava telefonu se také potvrdila a jejím hlavním tahounem je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz. Doplňuje ho pak 2GB operační paměť a interní úložiště o velikosti 16 GB, rozšiřitelné paměťovou kartou.

Konektivita nového Liquidu je srovnatelná s jinými špičkovými smartphony a nepřekvapí tedy podpora bezdrátové Wi-Fi, mobilních 3G či LTE sítí, satelitní GPS nebo velmi užitečné NFC pro bezdrátový přenos informací (nebo malého elektrického napětí pro dobíjení) na krátkou vzdálenost.

Acer produkty - Liquid S2 img2

Nyní už se ale dostáváme k již zmiňovanému fotoaparátu s BSI senzorem, 13Mpix rozlišením a 24mm optikou. Světelnost objektivu je v tomto případě velmi slušných f/2.2 a líbivé hodnoty uzavírá fakt, že dokáže pořídit snímky až ve 4k rozlišení, tedy o velikosti 4 032 x 3 120 pixelů. Skoro v totožném rozlišení (značeném rovněž 4k) pak dokáže pořídit i video. Zajímavě řešené je jeho přisvětlení, tvořící svítící kruh z LED diod kolem čočky. Telefon samozřejmě nabídne také přední webkamerku videohovorů s rozlišením 2 Mpix a FullHD videem.

Acer produkty - Liquid S2 img1

Acer si tedy brzkým odhalením telefonu Liquid S2 zajistil prvenství mezi fototelefony se 4k rozlišením (smartphone Motorola Moto X jej už také nabízel, z důvodu méně výkonného hardwaru ale byla tato funkcionalita ukončena). Za pár dní by se k němu mělo přidat i Sony se svým novým smartphonem Xperia Z1 (Honami), který by měl rovněž nabízet velmi slušný fotoaparát se 4k videem a rozlišením 20 Mpix. Počkejme si tedy na samotný veletrh IFA a nechme se překvapit, s čím na nás vyrukují ostatní výrobci.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 6" IPS LED, kapacitní, multidotekový
FullHD 1920 x 1080 px, 368ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 800, čtyřjádrový
2,2 GHz
Operační paměť 2 GB
Úložiště  16 GB flash
+ slot na paměťové karty
Konektivita MicroUSB 2.0
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
3G / LTE
A-GPS
NFC
E-Kompas
3,5mm jack
Fotoaparát Webkamera - 2 Mpix, FullHD video
Hlavní - 13 Mpix, BSI, 24mm, světelnost f/2.2, 4k video, autofocus, LED
Akumulátor 3 300 mAh

Cena telefonu zatím sice oznámena nebyla, bude ale zřejmě srovnatelná s konkurečními špičkovými telefony – tedy kolem patnácti tisíc korun. Už teď ale můžeme říci, že má Acer se smartphonem velmi dobře našlápnuto a v čele s výborným fotoaparátem a hardwarovou výbavou by mohl snadno konkurovat phabletům jiných výrobců. Možná ale i nově představeným tabletem:

Acer Iconia A3

Tablet Iconia A3 má stejnou velikost obrazovky jako řada jiných tabletů - 10,1 palce - oproti nim je ale poměrně širokoúhlá. Stejně jako smartphone Liquid S2 vlastní i tablet IPS panel s LED podsvícením (i většími pozorovacími úhly) a zobrazuje standardní HD rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů.

Přední příčku hardwarové výbavy zaujímá čtyřjádrový ARM procesor Cortex-A7 (pravděpodobně MediaTek MT8125) s taktem 1,2 GHz na jádro. Velikost operační paměti zatím Acer neuvedl, tipujeme ale hodnotu 2 GB. Interní úložiště pak vlastní 16GB prostor, rozšiřitelný paměťovými kartami až o dalších 32 GB, a fotoaparát na zádech tabletu snímá v rozlišení 5 Mpix.

Acer produkty - tablet Iconia A3Acer produkty - tablet Iconia A3 img2

Acer Iconia A3 bude nabízen ve dvou (cenově odlišných) variantách podle podporovaného připojení – tedy buďto s Wi-Fi nebo se 3G. Podporu nejnovějšího Bluetooh 4.0 nabídnou obě verze a potěší i vestavěný HDMI konektor, například pro propojení s televizí. Kapacitu vnitřního akumulátoru rovněž neznáme, výrobce ale slibuje výdrž až 9 hodin, což je také docela lákavé.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 10,1" IPS LED, kapacitní, multidotekový
HD 1280 x 800 px
Procesor (asi) MediaTek MT8125, čtyřjádrový
ARM Cortex-A7, 1.2 GHz
Operační paměť (asi) 2 GB
Úložiště  16 GB flash
+ slot na paměťové karty
Konektivita MicroUSB
Wi-Fi nebo 3G
A-GPS
HDMI
Bluetooth 4.0
3,5mm jack
Fotoaparát 5 Mpix
Výdrž akumulátoru až 9 hodin
Dostupnost Listopad 2013
Cena Verze s Wi-Fi: 6 400 Kč
Verze se 3G: 7 600 Kč

Základní verze s Wi-Fi vyjde v přepočtu na zhruba 6 400 korun, verze s mobilním 3G připojením pak ponese cenovku zhruba o 1200 korun vyšší. Tablet bude rovněž k vidění na berlínském veletrhu IFA a z jeho premiéry vám dodatečně přineseme aktuální fotografie.

Acer DA241HL (AiO)

Třetici nově představených zařízení od Aceru uzavírá All-in-One počítač s 24“ displejem, Androidem 4.2.2 a složitým označením DA241HL. Jeho tenké tělo připomíná spíše samotnou LCD obrazovku, ukrývá ale i obstojný hardware, s klidem použitelný i pro výkonově náročnější práce s počítačem. Použití Androidího systému u takto velké dotykové obrazovky (snímající až dva body/prsty zároveň) je sice nevšední a mnozí by raději volili Windows 8, nabídka aplikací a her z Play Storu je ale velmi rozsáhlá a dokáže najít alternativu pro většinu běžných programů z Windows. Hodí se také poznamenat, že na zádech počítače je umístěn nastavitelný stojánek, výklopný do úhlu 75°.

Acer produkty - AiO DA214HLAcer produkty - AiO DA214HL 2

Rozlišení displeje výrobce neuvádí a podle prozatimních informací půjde o FullHD, tedy 1920 x 1080 px (tedy s hustotou pixelů kolem pouhých 92ppi). Pohonnou jednotkou počítače je čtyřjádrová nVidia Tegra 3 s integrovanou grafikou a podle všech informací nabídne 1 GB operační paměti, což se ale může zdát poměrně málo. O tomto All-in-One počítači zveřejnil Acer nejméně informací a neznámou bohužel zůstává i velikost pevného disku. Nezbývá tedy než tipovat nejspíše 320GB pevný disk.

Mezi konektorovou výbavu počítače patří především MHL konektor pro připojení další obrazovky, USB hubu nebo redukce na klasické HDMI. Počítáme také s několika volnými USB porty a podporou bezdrátové Wi-Fi či Bluetooth pro bezdrátový set klávesnice a myši.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 24" IPS, kapacitní - dva body zároveň
FullHD 1920 x 1080 px
Procesor nVidia Tegra 3, čtyřjádrový
Operační paměť 1 GB
Úložiště  (asi) 320 GB HDD
Konektivita USB 2.0
Wi-Fi 802.11 b/g/n
MHL / HDMI
Bluetooth
3,5mm jack
Dostupnost Říjen 2013
Cena 11 000 Kč

Cena počítače Acer DA241HL byla stanovena na 430 Euro, což je v přepočtu zhruba 11 000 korun. S přihlédnutím k této cenovce se dá tedy přimhouřit oko nad nižší operační pamětí a dá se také soudit, že zvoleným úložištěm bude klasický pevný disk spíše než rychlejší (ale dražší) SSD.

Líbí se vám trojice představených zařízení? A co říkáte na telefon Liquid S2 se 4k fotoaparátem? Uvítáme vaše názory či připomínky v komentářích a znovu raději připomínáme, že na veletrhu IFA v Berlíně budeme také! Přineseme vám tak „živé“ fotografie i těch ostatních, nově odhalených přístrojů.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Acer představil trojici nových strojů: 6“ telefon Liquid S2 se 4k foťákem, tablet i All-in-One PC

Středa, 4 Září 2013 - 22:15 | peca | Já myslím, že často je to spíše přežitek, nebo...
Středa, 4 Září 2013 - 22:10 | peca | No nevím. Co jsem našel, tak to začíná přes 13...
Středa, 4 Září 2013 - 15:55 | Petr Kodl | Jéé, ta čtyřka mi někam utekla :) Díky za hlášení...
Středa, 4 Září 2013 - 13:37 | BTJ | tak tak .... slusny vyrobce udava kapacitu v Wh,...
Středa, 4 Září 2013 - 13:31 | BTJ | A k cemu by si to pouzil? Jako nahradu domaciho...
Středa, 4 Září 2013 - 13:04 | peca | Vzhledem k tomu, že tu (co jsem si všiml)...
Středa, 4 Září 2013 - 12:58 | peca | Uvádět A (potažmo mA) má smysl, jen pokud je...
Středa, 4 Září 2013 - 12:39 | Philip Fry | Já si říkám, proč rvou do toho All-in-One tak...
Středa, 4 Září 2013 - 12:00 | Wulfher | Já teda nevím, ale v jakých jednotkách by jsi...
Středa, 4 Září 2013 - 10:59 | BTJ | Pokud by bylo mozne ten posledni provozovat jako...

Zobrazit diskusi