CDR.cz - Vybráno z IT

Veletrh IFA 2013 je za dveřmi. Očekáváme přísun nových smartphonů, tabletů i další chytré hodinky

IFA 2013 - úvodní foto
Už 6. září začne v německém Berlíně několikadenní veletrh spotřební elektroniky IFA. Jako každý rok zde bude mít největší účast Samsung, od něhož čekáme několik nových přístrojů. Nebudou chybět ale ani ostatní výrobci s novými dotykovými stroji či velkými Ultra HD televizemi.

Každým rokem se koná několik veletrhů spotřební elektroniky a mnozí výrobci nechávají odhalení nových (a mnohdy i vlajkových) modelů právě k těmto příležitostem - zejména díky velké účasti novinářů z celého světa. V lednu proběhl veletrh CES v Las Vegas a už zanedlouho nás čeká evropský veletrh IFA konající se od 6. do 11. září v německém Berlíně. Přestože zbývá ještě týden do jeho začátku, některé ze specifikací chystaných přístrojů už na internet unikly a nebo je zveřejnil sám výrobce. My si tedy nyní shrneme, na jaké novinky bychom se od těch předních výrobců mohli těšit. Nutno ale podotknout, že ne všechna naše očekávání musí být splněna.

IFA 2013 - logo1

Samsung

Jako prvního z výrobců zmíníme jihokorejský Samsung, jehož účast bude na IFA jednou z těch největších. Každý rok na veletrhu představuje několik svých přístrojů a ani letos tomu nebude jinak. Žádné novinky na poli chytrých telefonů ale nečekejme, teprve nedávno Samsung odhalil svoji vlajkovou loď Galaxy S4. Rozhodně bychom se ale měli dočkat představení nového tabletu, ne-li hned několika.

IFA 2013 - Samsung1

Tablety

Druhá a zároveň poslední generace Galaxy Note tabletů byla minulý rok představena právě na tomto veletrhu a letos očekáváme příchod jejich třetí verze. Prozatimní spekulace poukazují na použití 5,6“ displeje s FullHD rozlišením a o pohon tabletu by se měl starat buďto čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 nebo Exynos 5 Octa od Samsungu. Je tedy možné, že stejně jako telefon Galaxy S4 bude i nový tablet Galaxy Note III dostupný ve dvou variantách procesoru v závislosti na konkrétním trhu. Ve výbavě by neměla chybět operační paměť o velikosti 3 GB, Android 4.3, 13Mpix fotoaparát s optickou stabilizací obrazu nebo podpora mobilních sítí LTE.

Spekuluje se také o uvedení nových verzí oblíbeného tabletu Galaxy Tab s deseti a dvanáctipalcovou FullHD obrazovkou. Více informací ale známo není a je dost možné, že Samsung zůstane pouze u představení tabletu Galaxy Note a s novou verzí Tabu ještě nějaký ten čas počká.

IFA 2013 - Samsung2
Tablet Samsung Galaxy Note II

Chytré hodinky

Velmi očekávanou novinkou Samsungu jsou také dlouho spekulované hodinky Galaxy Gear, které by měly nabídnout 2,5“ OLED displej s Androidem 4.2. Oproti chytrým hodinkám, které už na trhu jsou, ale získají ohebný displej pevně spojený s páskem, který jednoduše obtočíme kolem ruky. Neměly by navíc sloužit jako pouhý doplněk, nýbrž rovnou jako plnohodnotná náhrada telefonu se slotem na SIM kartu a GSM podporou telefonních hovorů, SMS zpráv apod. Na to, jak budou hodinky Galaxy Gear vypadat a jaké funkce nabídnou, si musíme počkat do samotného představení na veletrhu, velmi pěkný koncept ale představuje níže uvedené video. Doufejme tedy, že budou hodinky takto líbivé i ve skutečnosti.

Televize

Samsung je velkým hráčem i na poli chytrých plochých televizí a i letos bude předvádět několik modelů ze své korejské „dílničky“. Očekávány jsou nové OLED panely, u kterých si mimochodem dává výrobce docela na čas, a rovněž i televize s Ultra HD rozlišením - nejspíše o velikostech 55 a 65 palců. Možná nás ale Samsung překvapí i většími panely s tímto velmi jemným rozlišením.

IFA 2013 - Samsung3

LG

Účast druhého jihokorejského výrobce ja na veletrhu IFA také jistá a stejně jako Samsung by měl i on odhalit několik nových přístrojů včetně televizorů se 4K rozlišením.

IFA 2013 - LG logo

Tablet

Tím hlavním by měl být nový tablet se jmenovkou G Pad 8.3. Již z číselného označení vyplývá, že nabídne středně veliký displej o velikosti 8,3“ s FullHD rozlišením 1920x1200 pixelů. Mezi jeho hlavní přednosti bude patřit čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz spolu se 2 GB operační paměti a kromě operačního systému Android 4.3 nabídne i 5Mpix fotoaparát. Výbava tabletu tedy vypadá velmi slibně a na jeho představení, které se doufejme opravdu uskuteční, se velmi těšíme.

IFA 2013 - GPad

Telefon

Kromě nového tabletu G Pad má zřejmě LG v plánu i nástupce smartphonu LG Optimus L9 s pořadovým číslem dva. Optimus L9 II by měl nést stejně veliký displej jako jeho předchůdce, tedy 4,7“ IPS LCD, tentokrát už ale s HD rozlišením 1280x800 pixelů. Operačním systémem bude jak jinak než Android 4.3 a svižný chod telefonu obstará nejspíše dvoujádrový procesor s taktem 1,4 GHz. Zbylou specifikaci odhalí LG až na veletrhu v Berlíně. Zmíníme také, že se šušká i o nové třetí generaci tabletu LG Vu.

IFA 2013 - LG2
Současný model LG Optimus L9

Televize

Velkou část příjmu výrobce tvoří i trh s plochými obrazovkami a televizemi, zejména pak jejich odběr od předních výrobců. Zároveň se také tvrdí, že je LG Display největším výrobcem LCD panelů na světě a nutno i námi uznat, že v tomto odvětví opravdu kraluje. Těšit bychom se tedy mohli například na 77“ OLED televizi se 4K rozlišením (3840x2160 pixelů), o které jsme vás informovali už dříve.

Asus

Tento výrobce je z minulosti proslulý především desktopovými počítačovými sestavami a posléze i stylovými notebooky. V poslední době si ale mezi zákazníky našel oblibu i díky několika svým tabletům. Ty by měly být na veletrhu IFA doplněny hned o pár nových přírůstků.

IFA 2013 - Asus FonePad
Současný Asus FonePad

Tablety

Prvním očekávaným zařízením je nástupce phabletu FonePad se sedmipalcovým displejem. Jako jeden z mála phabletů na trhu (už podle samotného označení) nabízí podporu i telefonních funkcí díky integrovanému slotu na SIM kartu a pokud vám nevadí držet u ucha poměrně velikou placku, můžete jej využít jako náhradu za chytrý telefon. Kvůli zachování rozměrů zůstane velikost displeje stejná a ponechá si i HD rozlišení 1280x800 pixelů. Tablet by měl pohánět dvoujádrový procesor Intel Clover Trial Plus s taktem 1,6 GHz a k dispozici bude mít stejnou velikost operační paměti jako jeho předchůdce, tedy 1 GB. Lepší by měl být ale hlavní fotoaparát s rozlišením 5 Mpix s možností FullHD videa.

Předpovědi hlásají také oznámení dvou modelů tabletu MemoPad, tentokrát s 8“ a 10“ IPS displejem nabízejícím HD rozlišení. O bezproblémový chod systému Android 4.3 se nejspíše postará čtyřjádrový procesor Rockchip o frekvenci 1,6 GHz, po jehož boku bude 1GB operační paměť a 8 GB interního prostoru pro vaše data. Nebude chybět ani 2Mpix fotoaparát a podpora Wi-Fi či mobilního 3G připojení.

IFA 2013 - Asus MemoPad
Asus MemoPad ME172v

Sony

Také Sony potvrdilo svoji účast v Berlíně a je téměř jisté, že světlo světa spatří nový smartphone s označením Xperia Z1 (přezdívaný také Honami), jehož první technické specifikace jsme vám přinesly už v našem červencovém článku. Jeho často omýlanou předností by měl být 20Mpix fotoaparát s 11mm snímačem a schopností pořídit snímky až v obřím 4K rozlišení. Fotoaparát bude obsahovat optiku G lens (kterou používá Sony i u svých zrcadlovek) se světelností objektivu f/2.0. Tyto specifikace tedy potvrzují, že nová Zet jednička bude opravdu konkurentem pro dnešní špičkové fotomobily, i když pravdou je, že na kvalitu fotoaparátu u Nokie Lumie 1020 stále nedosahuje. Sony ale tento problém řeší doplňkovými objektivy pro smartphony a tablety, které budou na veletrhu také konečně odhaleny.

Pětipalcový displej nové Xperie zobrazí FullHD rozlišení a jeho typ bude nejspíše stejný, jako u tabletu Xperia Z Ultra, tedy jemný HD Triluminios. Telefon by měl pohánět výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz a grafickým čipem Adreno 330. Operační paměť nabídne kapacitu 2 GB a jako interní úložiště poslouží 16 GB prostoru, rozšiřitelného paměťovou kartou. Telefon tedy vypadá velmi slibně a odolnost vůči prachu a vodě (krytí IP55) mu jistě přidá další body navíc.

IFA 2013 - Xperia
Pravděpodobný vzhled telefonu Sony Xperia Z1 (Honami)

HTC

Od HTC se dočkáme nejspíše jen jedné novinky, která by ale měla stát za to. Jedná se o obří phablet HTC One Max s bezmála šestipalcovým displejem, o jehož uniklých technických specifikacích jsme vás informovali již dříve. Současný vlajkový smartphone HTC One tedy doplní hybridní přístroj s větším displejem a nejspíše i zachovalými telefonními funkcemi (podobně jako výše zmiňovaný Asus FonePad). Rozlišení displeje by pak mělo být 1280x800 px a použitým operačním systémem Android 4.3 tak, jako takřka u všech dnes popisovaných zařízení. HTC One Max navíc ponese i nadstavbu v podobě nového uživatelského prostředí HTC Sence 5.5.

Již uniklé specifikace phabletu poukazují na čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800, operační paměť o velikosti 2 GB a interní 32GB úložiště. Hlavní fotoaparát ponese pravděpodobně rozlišení 13 Mpix a bude zde i 2Mpix doplňková webkamerka pro videohovory. Ostatní výbavu phabletu One Max odkryje HTC až na veletrhu – doufejme.

IFA 2013 - HTC One
Současná vlajková loď HTC - telefon HTC One

Ostatní chystané smartphony

Mezi dalšími výrobci vystavujícími svojí elektroniku na veletrhu IFA bude i světoznámý Acer, u něhož čekáme představení hybridního telefonu Acer Liquid S2 s šestipalcovým IPS displejem. Jeho rozlišení bude v tomto případě FullHD a vedle nejnovějšího Androidu ponese i čtyřjádrový procesor (rovněž nejspíše Qualcomm Snapdragon 800) s taktem 2,3 GHz na jádro. Dostačující 2 GB operační paměti a 16GB úložiště doplní podpora bezdrátových LTE sítí nebo technologie NFC.

IFA 2013 - Acer Liquid
Acer Liquid S1

Poměrně nečekaným zařízením od čínského výrobce Lenovo by měl být chytrý telefon s označením X910. Prozatimní informace prozrazují, že bude osazen témeř totožnou hardwarovou výbavou, jakou má jeho předchůdce K910. Jediným velkým rozdílem by měla být obměna chipsetu - namísto Intelu bude nejspíše použit dnes již několikrát zmiňovaný procesor Qualcomm Snapdragon 800 se čtyřmi jádry. Jedním z lákadel telefonu je pak i provedení dual-SIM, tedy dvojice integrovaných slotů na SIM kartu.

IFA 2013 - Lenovo
Uniklé fotografie chystaného smartphonu Lenovo X910

A ještě pár tabletů

Stejně, jako tomu bylo i minulý rok, budou i letos na berlínskému veletrhu kralovat především tablety. Několik z nich už jsme si popsali v první polovině článku, za zmínku ale stojí například i tablet HP Slate 8 Pro, jehož benchmark před časem unikl na internet. Díky němu už teď víme, že hlavní dominantou tabletu bude osmipalcový IPS displej s rozlišením 1600x1128 obrazových bodů. Použitou platformou pak Android, v prodeji už pravděpodobně v nejnovější verzi 4.3 (přestože benchmark uváděl starší Android 4.2). Hardwarové výbavě bude nejspíše vládnout čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4 o frekvenci 1,6 GHz spolu s 2GB operační pamětí. Poslední známou specifikací je akumulátor s velmi slušnou kapacitou 5 000 mAh.

IFA 2013 - HP Slate 8 Pro

Jako úplně posledního výrobce zmíníme ještě Archos, jehož stánek bude na IFA zajisté také. U tohoto výrobce se šušká hned o několika nových tabletech specializovaných hlavně na podporu 3G (a LTE) připojení - předchozí placky od Archosu totiž moc veliký úspěch nesklidily a tak se výrobce vydal touto cestou, ve které bude chtít zacílit především na uživatele teenagery.

IFA 2013 - logo2

V Berlíně budeme také!

Máme tedy shrnutá snad všechna zařízení od předních výrobců elektroniky, kterých bychom se na veletrhu IFA mohli dočkat. Zároveň ale musíme počítat s tím, že i když je u mnohých zařízení známa většina technických specifikací, nemusí být nutně představeny v Berlíně. Kvůli většímu zájmu o vlastní produkt, který nebude představován mezi hromadou jiných, mohou jejich výrobci odložit uvedení třeba až na průběh září nebo naopak zařízení představit ještě před "IFou".

Nechme se tedy překvapit, co si na nás světoví giganti nakonec přichystají a jaká z výše zmíněných zařízení spatří světlo světa. Jelikož se budeme veletrhu účastnit i my, přineseme vám aktuální informace už během jeho konání mezi 6. a 11. zářím. Máme v plánu pokrýt to nejdůležitější v textové podobě a určitě se podělíme o hromadu zajímavých fotek nejen na našem Facebooku.

Máte nějaký další tip na odhalení, něco jsme opomněli? Zasypte nás v komentářích názory na produkty a firmy, případně si rádi zapíšeme do notýsku zajímavé dotazy na zástupce firem ať využijeme výlet do Berlína na maximum. Hlasujte také v anketě o favorita konference a těšte se s námi na začátek září!

Na jaké zařízení se těšíte nejvíce?

Samsung Galaxy Note III
24% (21 hlas)
Samsung Galaxy Gear (chytré hodinky)
10% (9 hlasů)
LG G Pad 8.3
7% (6 hlasů)
LG Optimus L9 II
7% (6 hlasů)
Asus FonePad 2
5% (4 hlasy)
Sony Xperia Z1 (Honami)
17% (15 hlasů)
HTC One Max
1% (1 hlas)
Acer Liquid S2
1% (1 hlas)
Nové televize od LG či Samsungu
28% (25 hlasů)
Celkem hlasů: 88
Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Veletrh IFA 2013 je za dveřmi. Očekáváme přísun nových smartphonů, tabletů i další chytré hodinky

Středa, 4 Září 2013 - 20:43 | Izak | Ja se nejvice tesim na huawey ;-))
Sobota, 31 Srpen 2013 - 22:35 | Matej Adzima | Hodinky od Samsungu ten flexibilný displej mať...
Sobota, 31 Srpen 2013 - 13:41 | Ondra Bradáč | Ten tablet vypadá zajímavě. Konečně se dá na...

Zobrazit diskusi