CDR.cz - Vybráno z IT

„AI nás může zabít! Omezme roboty zabijáky, dokud je ještě čas,“ zní z OSN

Zdá se, že autonomní bojoví roboti budou hrát čím dál tím důležitější roli při vedení bojových operací. Bude proto nutné se celosvětově dohodnout na určitých pravidlech, která zajistí další existenci lidstva.

Organizace spojených národů (OSN) už několik let debatuje o robotech zabijácích, kteří se v blízké budoucnosti budou čím dál tím častěji objevovat v konfliktech po celém světě. Po dronech, kteří jsou už nyní nasazováni na bojištích a jsou stále ovládáni lidmi, mají přijít stroje, které budou vybaveny určitou formou umělé inteligence, a budou autonomně vyhledávat a ničit cíle.

A právě o těchto strojích vybavených určitou formou AI proběhla letos v Ženevě pěti denní debata v rámci pracovní skupiny Convention on Conventional Weapons (CCW). Padl přitom návrh, že lidstvo musí zajistit, aby v případném konfliktu měl konečné slovo při potvrzení cíle vždy člověk. Tedy robot nemůže vybrat cíl a bez potvrzení člověkem ho eliminovat. Celkem 22 států převážně s nízkými vojenskými rozpočty a omezeným technologickým know-how pak požadovalo úplný zákaz vývoje robotických zabijáků.

Výsledkem jednání je, že bude nutno ustanovit určité kontrolní mechanismy ohledně vývoje a využívání autonomních zabijáckých robotů. Zákaz vývoje robotů zabijáků zatím není v plánu.

Ti nejpokročilejší roboti už umí skákat a dělat přemety

Na vývoji robotů zabijáků pracuje už dnes několik zemí. Lídrem v oblasti robotizace armády jsou USA, které chtějí do roku 2040 získat celou plejádu robotických bojových prostředků. Vojáci získají exoskelety na posilnění své výdrže a běžně se budou vyskytovat na bojišti modulární robotická vozidla podobná platformě Themis.

Pozemní a letecké zásobování armády USA bude za dvacet let probíhat už výhradně na bázi autonomních vozidel/letounů bez zásahu člověka. Dále budou jako bojový prostředek k dispozici celé roje malých bojových dronů, jak v letecké, tak pozemní variantě.

SpotMini od BostonDynamics

V minulosti už před umělou inteligencí na bojišti varoval vizionář Elon Musk a několik odborníků z akademické veřejnosti. Ti by chtěli zabijácké roboty nejlépe úplně zakázat. Na druhou stranu, nic takového jako byl Skynet ze série Terminátor nám v blízké budoucnosti nehrozí.

Dnešní neuronové sítě se nedají vůbec porovnávat s umělou inteligencí tak, jak ji známe ze sci-fi filmů Já robot nebo A.I. Umělá inteligence. Doby, aby si umělá inteligence uvědomila samu sebe a uvažovala podobně jako člověk, se jen tak nedočkáme. Možná k něčemu takovému bude zapotřebí i úplně nový HW, jako jsou např. kvantové počítače.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „AI nás může zabít! Omezme roboty zabijáky, dokud je ještě čas,“ zní z OSN

Sobota, 25 Listopad 2017 - 16:32 | karel73 | bohužel to vidím podobně, léta se zpochybnuje...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 18:46 | Gaunter | Ani Sarah Connorovej nikto neveril.
Pátek, 24 Listopad 2017 - 17:49 | Milan Dvořák | já bych to neviděl tak horké, Americká armáda v...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 13:01 | spetr | Fascinující... Neznám z přírody na této planetě...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 10:05 | DRK | " i úplně nový HW, jako jsou např. kvantové...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 09:37 | r23 | Za pár (maximálně desítek let) budeme asi dosti...

Zobrazit diskusi